NA KRÍDLACH Posádka AirSlovakia v zajatí (2)

2010-01-21 07:40:00 |   |    | 

ALBÁNSKO/SLOVENSKO - Väčšina z posádky spoločnosti Air Slovakia, ktorú údajne od pondelka zadržiavali v Albánsku, včera pristála na viedenskom letisku.



Informovali o tom televízia Markíza a STV. Členovia posádky však nepotvrdili, že boli v balkánskej krajine zadržiavaní a hovorca spoločnosti Tomasz Zeglinski to dokonca poprel.

   
Na prípad upozornil v pondelok večer internetový portál sme.sk. Poukázal aj na to, že počas predchádzajúceho víkendu nečakane skončil v Bratislave let albánskych aeroliniek Albanian Airlines, ktoré si podľa Markízy prenajímali od Air Slovakia tri lietadlá aj s posádkami. Pôvodne malo lietadlo pristáť v talianskej Bologni.
   
Posádku, ktorá strávila niekoľko dní v hlavnom meste Albánska Tirane, tvorili podľa STV desiati Slováci, Brit a Talian. Doplatili údajne na obchodné spory medzi Air Slovakia a Albanian Airlines.

Air Slovakia už podľa Zeglinskeho spoluprácu s albánskymi aerolinkami ukončila. V Tirane však podľa Markízy ostali ešte dve lietadlá a pre problémy s pasom aj jeden z členov posádky. "Albánska strana hovorí, že ten pas je falošný," povedal Markíze Zeglinski.
 

 

----------------------------------

ALBÁNSKO/SLOVENSKO /19.1./ - Jedenásť zamestnancov slovenskej leteckej spoločnosti Air Slovakia zadržiavajú podľa portálu Sme.sk v Albánsku.

Portál to včera večer napísal s odvolaním sa na jedného z pracovníkov a naznačil, že slovenská posádka sa mohla stať obeťou sporu ich firmy s albánskymi aerolinkami Albanian Airlines.

Ministerstvo zahraničných vecí však agentúre ČTK povedalo, že Slováci zadržaní nie sú a nikto im neobmedzuje slobodu pohybu. "Albánci nám povedali, aby sme sa tu cítili ako doma, starajú sa o nás. Ak by sa však ktokoľvek pokúšal opustiť krajinu, na letisku ho zadržia," citoval internetový portál denníka Sme pracovníka Air Slovakia. Portál nespresnil, kto Slovákov zadržiava.
   
Ministerstvo zahraničných vecí reagovalo, že ide o záležitosť dvoch súkromných spoločností.

"Žiadni slovenskí občania nie sú v súvislosti s prípadom Air Slovakia v Albánsku zadržaní," povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí Peter Stano. Dodal, že slovenskí občania sú v kontakte s vedúcim tamojšieho slovenského zastupiteľského úradu.

"Nie je pravda, že by im ktokoľvek obmedzoval pohyb. To môžu urobiť len oficiálne orgány," uzavrel hovorca.
   
Sme.sk upozornilo, že na bratislavskom letisku cez víkend neplánovane pristálo lietadlo Albanian Airlines na linke z Tirany do talianskej Bologne, ktoré má albánska spoločnosť prenajaté práve od Air Slovakia. Na palube bola viac ako stovka cestujúcich.

 

Albánske lietadlo z Tirany do Bologne odklonili do Bratislavy

Albánske lietadlo spoločnosti Albanian Airlines so 110 pasažiermi na ceste z Tirany do talianskej Bologne v nedeľu neočakávane pristálo v Bratislave, čo je mimo plánovanej trasy. Posádka Boeingu 737 podľa pasažierov tvrdila, že do Bratislavy sa odklonila pre nezaplatené mzdy.

Spoločnosť Albanian Airlines má lietadlo prenajaté od aerolínií Air Slovakia, tie však tvrdia, že všetci jej piloti dostávajú mzdy načas a pravidelne a že lietadlo pristálo pre technické problémy v Bratislave, kde má svoje sídlo údržby. Albanian Airlines oznámila, že nevie o žiadnych technických problémoch.

Boeing 737 sa podľa internetových novín Aviation Herald v pondelok ráno stále nachádzal na bratislavskom letisku, kde ho opravujú. Pasažierom majú ešte dnes poslať náhradné lietadlo, ktoré ich odvezie do Bologne. Letecký úrad SR nepozná dôvod odklonenia lietadla mimo jeho trasy a prípad vyšetruje.

Let číslo LV-226 z Tirany do Bologne pristál v Bratislave v nedeľu o 18:40. Z Tirany lietadlo odštartovalo o 16:31 s 91-minútovým meškaním a v Bologni malo pristáť o 18:01. Aviation Herald pripomína, že let z Tirany do Bratislavy zvyčajne trvá 90 minút, tentokrát však trval až 129 minút.

Po jednodňovej vynútenej prestávke na Slovensku odleteli náhradným lietadlom spoločnosti Amsterdam Airlines z bratislavského letiska v pondelok popoludní o 15:45 pasažieri letu spoločnosti Albanian Airlines. 

 

Air Slovakia BWJ
Pestovateľská ul.č. 2
821 04 Bratislava
Tel./Fax: +421 2 33078 100
   

 

Zdroj/autor:sme,čtk,sitadrom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa