KNIHA Istanbul

2010-05-11 18:00:00 |   |    | 

Mesto, v ktorom sa snúbi orientálna exotika, veľkolepé pamiatky a moderné veľkomesto. Istanbul, turecká metropola na Bospore, má vyše 10 miliónov obyvateľov a preto má rozsiahly systém dopravy.



Je tu rozpracovaná sieť autobusov a električiek, nachádza sa tu aj linka pozemného a podzemného metra. Výborná poloha mesta na mieste, kde zem pretína morské cesty, ponúka také výhody, ako ľahko ubrániteľný polostrov, ideálna klíma, bohatá a štedrá príroda či možnosť kontroly na Bosporom.

Vydajte sa na prechádzku po tomto čarovnom meste. V uličkách štvrte Fatih nestretnete ženu, ktorá by nebola zahalená závojom a muža bez turbanu. Mesto má za sebou bohatú minulosť a preto niet divu, že ukrýva podivuhodné množstvo historických pamiatok v pohnutých období.

V predchádzajúcich rokoch ich starostlivo zrekonštruovali a tak sa dne smôžete ubytovať v skutočnom sultánovom paláci alebo v starých domoch pod hradbami Topkapi, odkiaľ Osmanskí vládcovia dozerali nad svojou ríšou.

V Istanbule určite nesmiete vynechať návštevu veľkého bazáru, kde sú tisícky obchodíkov, stovky dielničiek, všakovaké vône, farby a zmes najrôznejších jazykov.

Začiatku leta dominuje Medzinárodný hudobný festival, symbolom mesta je zasa Hagia Sofia, legendárny mohutný byzantský kostol cisára Justiniána. Pohľad z Galatskej veže ponúka nádheru zašlých storočí a rozrastajúci sa moderný Istanbul.

Pozrite si vrchol neskorobyzantského umenia Chrám Krista Vykupiteľa či mešitu Süleymana Nádherného. Za zmienku stoja aj archeologické múzeá, palác Topkapi, kde sú uchované naozajstné cenné poklady a prevezte sa aj po Bospore.

Plavba po modrom páse medzi Európou a Áziou vám dopraje jednu z najúžasnejších prírodných scenérií na svete.

 

 

Istanbul

Vydavateľ: Vašut
Počet strán: 126
Väzba: brožovaná
Rok vydania: 2010
Vaša cena: 7,90 EUR

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa