AUTOM Otvorili tri nové diaľničné úseky

2010-06-08 08:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Cesta medzi Bratislavou a Košicami by mala motoristom trvať kratšie, na východnom Slovensku včera otvorili tri nové úseky diaľnice D1.



 

 

 

 

 

 

Dĺžka úsekov

 

  • Jablonov-Studenec,
  • Studenec-Beharovce
  • Svinia-Prešov

 

dohromady dosahuje približne 16 kilometrov.

Nové časti diaľnice otvorili pred sobotňajšími voľbami do parlamentu. Úsek medzi Jablonovom a Studencom motoristom zatiaľ poslúži v polovičnom profile.

   
Diaľnica medzi Sviniou a Prešovom, ktorá meria takmer osem kilometrov, by mala odbremeniť nebezpečnú cestu pri Malom Šariši a Župčanoch.

Podľa polície sa v rokoch 2004 až 2009 stalo na tejto ceste 218 nehôd, pri ktorých zomrelo deväť ľudí. Úsek medzi Jablonovom a Studencom má vyše päť kilometrov, diaľnica Studenec-Beharovce je dlhá približne tri kilometre.
   

Ako uviedol generálny riaditeľ Národnej diaľničnej spoločnosti  Igor Choma, zmluva o výstavbe tohto úseku (Svinia-Prešov) bola podpísaná v roku 2005, až do roku 2006 však práce neprebiehali. Dielo je podľa neho dokončené až na jednu časť v oblasti križovatky na Vydumanci pri vstupe do Prešova, pretože sa nepodarilo dohodnúť na vysporiadaní pozemkov s ich majiteľom.

"Vyriešili sme to tak, že, bohužiaľ, sme museli vstup do Prešova urobiť ako dvojsmerný, čiže nie je plne komfortne štvorprofilový. Z tohto pohľadu je to úsporné opatrenie, aby sme nezasiahli do pozemku, ale zároveň sa mohli napojiť na mestskú komunikáciu, ktorá už existuje," konštatoval Choma. Okrem toho tu museli osadiť v smere z mesta na diaľnicu semafor, podľa neho to však museli urobiť, aby mohli úsek sprevádzkovať, pretože do dnešného dňa nie je vysporiadaný pozemok, ktorý potrebujú na dokončenie stavby.

"Môžeme ísť len zákonným spôsobom, to znamená, rokujeme, pripravujeme ďalšie vyvlastňovacie konanie, pokiaľ prebehne, môže to trvať tri - štyri mesiace. Od ukončenia vysporiadania potrebujeme ešte tri mesiace na to, aby sme vedeli stavbu dokončiť," dodal Choma.

 

Zástupcovia štátu v uplynulých dňoch otvorili aj diaľničnú estakádu ponad Považskú Bystricu, proti ktorej v minulosti namietala časť obyvateľov mesta. Obávala sa zvýšeného hluku alebo poklesu cien nehnuteľností v blízkosti diaľnice. Po spustení estakády začiatkom júna diaľnica súvisle spojila Žilinu s Bratislavou. Diaľnica by postupne mala zlepšiť tiež dopravu medzi Žilinou a východným Slovenskom, výstavbu viacerých úsekov však komplikujú problémy s financovaním.
  

Zdroj/autor: comm.house,nds,čtk,tasr,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: sita

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa