AUTOM Otvoria diaľnicu ponad Považskú Bystricu

2010-05-28 08:20:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Diaľnicu D1 ponad Považskú Bystricu, ktorú pre motoristov otvoria v pondelok, si ešte pred nimi budú môcť vyskúšať chodci, cyklisti a korčuliari...



Národná diaľničná spoločnosť i zástupcovia štátu označili stavbu za jedinečnú a ľudia by preto mali mať možnosť obzrieť si ju zblízka. Proti estakáde sa však v minulosti časť obyvateľov mesta búrila, sťažovala sa na hluk či pokles cien nehnuteľností.
   
"Ľudia budú môcť prísť, pozrieť sa, prejsť to na bicykli, na korčuliach. Bude tu vytvorený priestor, aby si to verejnosť mohla v kľude pozrieť, pretože potom, samozrejme, taká možnosť už nikdy nebude," povedal šéf diaľničnej spoločnosti Igor Choma.
   
Prípadní záujemcovia sa podľa neho budú po diaľnici prechádzať, bicyklovať a korčuľovať v sobotu 29. mája. Z bezpečnostných dôvodov však pravdepodobne budú môcť využiť len vyhradené časti estakády, ktorá je súčasťou asi desaťkilometrového úseku diaľnice medzi Sverepcom a Vrtižerom.
   
V nedeľu 30. mája sa potom chystá slávnostné otvorenie, ktoré si zrejme nenechajú ujsť ani zástupcovia vlády a parlamentu. Pásku pravdepodobne prestrihnú až vo večerných hodinách, aby vraj lepšie vyniklo osvetlenie mosta.

Diaľnica by podľa Chomu mala začať slúžiť motoristom od 31. mája. "Našim zámerom je, aby po slávnostnom otvorení a prestrihnutí pásky išla diaľnica do prevádzky okamžite na druhý deň. Čiže o piatej ráno máme predstavu, že bude už naozaj naplno fungovať pre cestujúcu verejnosť," spresnil šéf NDS. 

Diaľnicu v Považskej Bystrici vyzdvihli za pomoci pilierov do výšky niekoľkých desiatok metrov a jej trasa vedie ponad zastavané časti mesta. Estakáda, ktorá odľahčí preťaženú dopravu v meste, však v minulosti vyvolala odpor časti Považskobystričanov. Ľudia sa sťažovali na nadmerný hluk a prach pri výstavbe alebo údajný pokles cien bytov a domov, ktorý im diaľnica priniesla. Choma vtedy pripustil, že výstavba prináša i zvýšený hluk a prašnosť, po dokončení diaľnice však tieto problémy zásluhou protihlukových stien vraj pominú. 

Občianski aktivisti v minulých rokoch neuspeli so žalobou, ktorou by sa výstavba estakády zablokovala. Ani im sa nepozdával nadmerný hluk a splodiny, ktoré údajne nepriaznivo ovplyvnili život v meste. Najvyšší súd však napokon súhlasil s rozsudkom trenčianskeho krajského súdu, ktorý žalobu občanov odmietol. Aktivisti dávali prednosť tunelovému variantu okolo mesta, ktorý by bol podľa nich ekologicky šetrnejší. 

Po spustení estakády do prevádzky spojí diaľnica súvisle Bratislavu so Žilinou. Cestári a zástupcovia Žilinského samosprávneho kraja nedávno upozornili, že tomuto krajskému mestu po spustení diaľnice v Považskej Bystrici hrozí dopravný kolaps. Chystá sa preto nové nastavenie semaforov zabezpečujúce čo najväčšiu priepustnosť frekventovaných žilinských križovatiek a neskôr i nový obchvat, ktorý odvedie dopravu mimo kritických miest. Diaľnica by mala zlepšiť i spojenie Žiliny s východným Slovenskom, výstavbu viacerých úsekov však komplikujú problémy s financovaním.
   

 

 

Zdroj/autor: nds,čtk,drom

VIDEO Diaľnica nad Považskou Bystricou pred otvorením


 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 13. máj. 2024. Meniny má Servác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa