DOMA Kam cez víkend

2010-06-19 15:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Výber kultúrnych a spoločenských podujatí nielen na víkend...



 

Art Film Fest

Osemnásty ročník Art Film Festu sa bude konať oddnes 18. júna do 26. júna v Trenčíne a Trenčianskych Tepliciach.

Art Film Fest tento rok uvedie rekordný počet snímok - 240.

Osemnásty Art Film Fest prinesie filmy pre milovníkov a milovníčky silných psychologických príbehov alebo netradične nakrútených melodrám, ale aj pre tých, ktorí uprednostňujú klasické diela svetovej kinematografie.

Sekcia Láska a anarchia sa zameriava na filmy, ktoré svojským spôsobom inovujú filmové rozprávanie, experimentujú a udržiavajú si vysokú mieru autenticity. Art Film Fest v nej tento rok uvedie trinásť titulov.

Šestnásť klasických diel svetovej kinematografie prinesú dve programové sekcie - To najlepšie z komédie, ktorú zostavil prezident Art Film Festu Milan Lasica, a žánrovo najrozmanitejšie Hviezdne spomienky.

Divácky najvyhľadávanejšou festivalovou sekciou je Medzinárodná súťaž krátkych filmov, ktorá tento rok uvedie 43 titulov z 21 krajín, vrátane Slovenska. O ocenenie Na ceste a finančnú prémiu päťtisíc eur sa budú uchádzať snímky Delikátne umenie obušku, Naval špeka, Dym v tvojich očiach, Čaro jednej noci, Incident pred bankou, Ella, Kde je Kim Basinger?, Da Vinciho časový kód, Záber s kačicami, Glenn Owen Dodds, Technik, Starý známy príbeh a dvaja slovenskí zástupcovia - Ďakujem, dobre a Dravý vták.

 

Jubilejný dvadsiaty ročník medzinárodného festivalu sakrálnej hudby Musica sacra už otvorili v Nitre.

Potrvá do 4. júla a v jeho programe vystúpia interpreti z Česka, Talianska, Bieloruska a Slovenska. Všetky koncerty budú o 19.00 v Piaristickom kostole svätého Ladislava, vstup na ne je voľný.

Súčasťou Musica sacra 2010 je výstava Mikuláš Schneider Trnavský - Umelec národa, ktorá sa koná v Synagóge.

Na programe sú diela Verdiho, Nováka, Barbera, Bacha a Schuberta. Na 24. júna je pripravený koncert spirituálov a gospelov v podaní vokálneho zoskupenia Fragile, ktorého umeleckým vedúcim je Branislav Kostka. Spievať budú Kamil Mikulčík, Slavo Košecký, Soňa Norisová, Helena Krajčiová, Jana Golisová, Svetlana Rymarenková a Viliam Csontos.

Pražská hudobná formácia Ars Instrumentalis Pragensis sa nitrianskemu publiku predstaví 27. júna. Slovenský filharmonický zbor zahrá pod vedením dirigentky Blanky Juhaňákovej 1. júla, sprievodné slovo bude mať Ulrich Ulmann, spievať budú Michal Seredič a Mária Kováčová.

Záverečný koncert Dámskeho komorného orchestra a Miešaného speváckeho zboru Kyrillomethodeon 4. júla bude venovaný pamiatke svätých Cyrila a Metoda.

 

Kaštieľ v Dolnej Krupej opäť zakvitne ružami. Počas víkendu 19. a 20. júna sa tu už po tretí raz uskutočnia Slávnosti ruží na počesť grófky Márie Henriety Chotekovej, ktorá dala obci prívlastok „dedina ruží“.

Počas dvoch dní je pripravený bohatý kultúrny program a výstava unikátnych ruží. Všetkým, ktorí do kaštieľa zavítajú, priblížia nielen dve najväčšie osobnosti svetového ružiarstva – Rudolfa Geschwinda a grófku Chotekovú, ale aj hudobnú tradíciu kaštieľa v Dolnej Krupej spojenú s menom Ludwiga van Beethovena.

Súčasťou podujatia je aj prezentácia publikácie Ružová grófka a jej svet od Stanislava Petráša. Všetci sa môžu tešiť aj na odkrytie novoobjavených neznámych pamiatok z pôvodného kaštieľa.

O hudobný program sa postarajú žiaci základných umeleckých škôl z Pezinka, Bratislavy, Trnavy, poslucháči Štátneho konzervatória v Bratislave a huslistka Katarína Veselská. Na svoje si prídu aj milovníci modranských vín, ktorých ochutnávka sa uskutoční v priestoroch umelej jaskyne v historickom parku.

 

Kto má rád operu a činohru, mal by zavítať na nádvorie Zvolenského zámku alebo do divadla J. G. Tajovského vo Zvolene. Koná sa tu totiž už XXXVII. ročník festivalu Zámocké hry Zvolenské, ktorý potrvá až do 4. júla 2010.

Na všetkých čakajú divadelné predstavenia ako Lakomec, Kráľ Lear, Music time, Túlavé srdce, Caveman, Návšteva starej dámy, Cesta okolo sveta za 80 dní, Erós a mnoho ďalších.

Divákom sa predstavia herci divadla J. G. Tajovského vo Zvolene a hostia ako Michal Ďuriš, Soňa Capková, Ondřej Daniš, Silvia Donová, Zlatica Gillová a ďalší.

Zámocké hry Zvolenské sú najstarším plenérovým profesionálnym divadelným festivalom na Slovensku. Od svojho vzniku v roku 1974 prešiel viacerými zmenami: k činohernej časti festivalu pribudla časť operná, priestor na zámockom nádvorí sa postupne otvoril divadlám z celého Slovenska a od roku 1993 sú prizývané i zahraničné divadlá. Týmto získal festival podtitul „medzinárodný letný divadelný festival“.


 

Na Myjave včera odštartoval 51. Medzinárodný folklórny festival 2010, ktorý potrvá do nedele 20. júna 2010.

Na všetkých čaká bohatý a pestrý program v podobe predstavení zahraničných folklórnych súborov, vernisáží, výstav, ochutnávok tradičných jedál, divadelných predstavení, tanečných predstavení, predstavení domácich folklórnych kolektívov a mnoho ďalšieho.

V ponuke je aj tradičný jarmok s predajom a predvádzaním ľudovoumeleckých výrobkov, prehliadka krojov, tvorivý workshop pre muzikantov a nemuzikantov, vystúpenie dedinských folklórnych skupín, degustácia domáceho páleného, rôzne súťaže a tiež vystúpenia pre deti.

Železničná spoločnosť  ponúka cestujúcim vlakom pri ceste na Medzinárodný folklórny festival Myjava 2010 zľavu na vstupnom. Zľavnené vstupné môžu využiť cestujúci, ktorí si kúpia počas konania festivalu spiatočný cestovný lístok odkiaľkoľvek na Slovensku do železničnej stanice Myjava zo vzdialenosti minimálne 30 km.

Výška zľavy je počas festivalových dní rozdielna, a to v piatok 3 eurá, v sobotu 4 eurá, v nedeľu 3 eurá. Zľavnené vstupné si môžu uplatniť aj tí cestujúci, ktorí majú sieťový cestovný lístok MAXI KLASIK, preukaz JUNIOR RAILPLUS EURO< 26, KLASIK RAILPLUS, SENIOR RAIPLUS

Raritou tohto ročníka bude „folklórna parojazda“ - mimoriadne jazdy historických vlakov v úseku Stará Turá – Veselí nad Moravou.

Festival bude už tradične v PKO Trnovce. Pre cestujúcich vlakom a ostatných návštevníkov je pripravený bohatý program, v rámci ktorého sa predstaví viac ako 1500 účinkujúcich zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska, Turecka, Južnej Kórey a Kapverdských ostrovov.

Okrem  spomínaných akcií, sú pripravené aj výstavy, škola tanca, spomienkové rozprávania, či ochutnávky tradičných jedál. Jazdiť bude aj „Myjavský expres“ – dva cestné turistické vláčiky zabezpečujúce kyvadlovú dopravu návštevníkov medzi festivalovým areálom, centrom mesta a miestnou časťou Turá Lúka. Spolu s Detvou a Východnou patrí myjavský festival medzi najväčšie folklórne festivaly na Slovensku.
 

 

Odvážni návštevníci Rádio Expres Festivalu (18. a 19. júna, Zlaté Piesky, Bratislava) budú mať možnosť predviesť svoj talent v sobotu 19. júna a dostať sa tak bližšie k finále česko-slovenskej televíznej šou Talentmánia.

Tú budú po výberových kolách v Českej republike a na Slovensku synchrónne vysielať na televízii Nova a televízii Markíza. Do festivalovej poroty zasadnú moderátori Lenka Šoóšová, Roman Juraško, postavička Rádia Expres Imre Kutňas a moderátori rannej šou Rádia Expres Hemendex Dodo a Noro. Z úspešných festivalových talentov vyberú tých najzaujímavejších.

Program festivalu ďalej ponúkne hlavne vystúpenia komerčných slovenských a českých interpretov a tiež množstvo sprievodných podujatí. Počas dvoch dní sa na Rádio Expres Festivale predstavia prešovská skupina IMT Smile, žilinská speváčka Zuzana Smatanová či speváčka Kristina zo Svidníka.

Návštevníci sa môžu tešiť aj na Katku Knechtovú, Hex, Polemic, Zdenku Prednú, Gladiatora, Veronu, Janu Kirschner, SuperStar Petra Cmorika, porotkyňu tejto súťaže Daru Rolins či ďalšieho víťaza tohto hudobného televízneho programu Martina Chodúra.

Permanentka stojí 15 eur a na mieste 20 eur. Viac informácií je na oficiálnej webovej stránke podujatia http://festival.expres.sk/

 

V sobotu sa v Senci na Slnečných jazerách otvára letná turistická sezóna kultúrno-spoločenskou akciou Senecké leto.

Program sa začína v sobotu napoludnie v malom amfiteátri. Pre deti sú pripravené na malom pódiu od 15:00 rôzne divadelné šou, zaujímavé sprievodné akcie, ale aj atrakcie (zoskoky parašutistov či hromadné štarty teplovzdušných balónov).

Na Slnečných jazerách sa pokúsia aj o slovenský rekord – najväčší drink namiešaný pred najväčším počtom ľudí. Vystupovať budú Katka Knechtová, Pavol Hammel, pol druha hodinovým vystúpením pobaví kapela Gladiátor a po nej Horkýže slíže. Program vyvrcholí o 23:00 hod. ohňostrojom najvyšších európskych kvalít. Počas odpalu nad mestom dokonca pozastavia aj leteckú dopravu. Oldies party bude trvať až do štvrtej rána, jej súčasťou bude aj penová party.

Minulý rok prilákalo otvorenie turistickej sezóny na Slnečných jazerách približne 20-tisíc návštevníkov, organizátori počítajú s podobnou návštevnosťou aj tento rok. Týmto tradičným podujatím otvárajú letnú turistickú sezónu na Slnečných jazerách už od roku 1990.

 

Vstupne: dospelý: 5 euro, deti nad 6.rokov a mládež: 2 eurá. Viac informácií a program podujatia nájdu záujemcovia na stránke www.seneckeleto.sk

 

 

Zdroj/autor: sita, sacr, zhz, myjava, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa