NA KRÍDLACH Z Popradu sa už nelieta (2)

2010-09-27 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Medzinárodné letisko v Poprade prišlo o posledného leteckého prepravcu a v súčasnosti nemá žiadnu pravidelnú leteckú linku. Danube Wings predokladá obnovenie linky v letnej sezóne 2011.



Letecký prepravca Danube Wings  napriek zrušeniu vnútroštátnej pravidelnej linky z Bratislavy do Popradu-Tatier a späť v auguste tohto roku naďalej počíta s popradským letiskom už iba na chartrové lety.

A to bez ohľadu na to, že spojenie na uvedenej linke bolo, ako prípoj pre chartrové lety do Chorvátska ukončené podľa plánu 11. septembra 2010.

"V prípade záujmu cestovných kancelárií a predpokladaného dostatočného vyťaženia letov sa spojenie do Popradu opätovne obnoví. Nepredpokladáme však, že to bude skôr ako v letnej sezóne roku 2011," informoval v piatok agentúru SITA mediálny zástupca Danube Wings Ľudovít Tóth.

Danube Wings  začal prevádzkovať pravidelnú linku Bratislava - Poprad koncom marca minulého roku. Spojenie na tejto trase bolo obnovené po šiestich rokoch. Prepravca zabezpečoval lety na linke päťkrát týždenne turbovrtuľovým lietadlom ATR 72.

Uvedenú pravidelnú linku prestal Danube Wings prevádzkovať pre veľmi nízku vyťaženosť po necelom pol druha roku 8. augusta tohto roku. Poprad tak prišiel po predošlom zrušení pravidelných letov na Britské ostrovy o posledné pravidelné letecké spojenie.

 

-----------------------------

SLOVENSKO /24.9.10/ - Medzinárodné letisko v Poprade prišlo o posledného leteckého prepravcu a v súčasnosti nemá žiadnu pravidelnú leteckú linku.

Letisko Poprad-Tatry opustili aerolinky Danube Wings, ktoré prevádzkovali spojenie medzi Popradom a Bratislavou.

Agentúre ČTK to potvrdil obchodný riaditeľ Danube Wings Jozef Bebiak. Letisko sa bude snažiť s Danube Wings  ešte rokovať, prepúšťanie pracovníkov sa vraj nechystá.  "V lete sme mali linky do Popradu ako prípoje k sezónnym letom do Chorvátska, tieto lety však skončili a nie je dostatočný záujem o lokálnu prepravu, pravidelné lety do Popradu sme tak podľa plánu zrušili," uviedol Bebiak.

Posledný pravidelný let Danube Wings do Popradu prišiel v prvej polovici septembra, linka medzi Bratislavou a Popradom však mala byť v prevádzke až do októbra.  Spoločnosť sa pokúšala udržať Poprad na leteckej mape a uvažovala o zavedení pravidelnej linky do Varšavy počas zimného obdobia. Poľskí touroperátori však nepotvrdili záujem, poznamenal Bebiak.

Spoločnosť pravidelné lety medzi Popradom a Varšavou prevádzkovala počas predchádzajúcej zimnej sezóny, lietadlá medzi oboma mestami premávali dvakrát týždenne. "Ukončenie letov bolo plánované, vedeli sme o tom, pokúsime sa na zimu získať nové lety," povedala riaditeľka popradského letiska Ivana Herkeľová.

Vedenie letiska chce ešte v najbližších dňoch so zástupcami Danube Wings rokovať. Na letisku podľa Herkeľovej prepúšťanie zamestnancov nehrozí.  V minulosti sa z Popradu pravidelne lietalo okrem Bratislavy aj do Bruselu, Dublinu, Bologne, Bazileja či Splitu, poznamenala Herkeľová. Od prelomu októbra a novembra sa začne na letisku zimný letový poriadok.

Letisko v súčasnosti podľa Herkeľovej rokuje s viacerými dopravcami, ktorí by letisku mohli na zimu ponúknuť nepravidelné turistické lety.


 Medzinárodné letisko Poprad-Tatry ležiace vo výške 718 m.n.m., je najvyššie položeným letiskom pre dopravné lietadlá na krátke a stredné trate v strednej Európe. Celoročne letisko využívajú súkromné a obchodné lietadlá najmä z Nemecka, Francúzska, Belgicka a Rakúska, aerokluby a letecké školy. Letisko slúži aj ako základňa: Leteckej záchrannej zdravotnej služby Krištof 03, Aeroklubu Poprad, Spoločnosti TLS Air - vyhliadkové lety. Vďaka svojej geografickej polohe má letisko Poprad-Tatry mimoriadne dobré poveternostné podmienky, často leží nad hranicou hmly a využívajú ho ako náhradné letisko lietadlá pôvodne smerujúce do Košíc, Sliača, Žiliny, či dokonca Bratislavy. 

 

Zdroj/autor:letiskopoprad,danubewings,čtk,sita,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa