VÝLET Kaštieľ v Budimíre

2010-02-20 15:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Architektonicky význačný objekt kaštieľa v Budimíre je svojou polohou zďaleka dobre viditeľný v smere príchodu do Košíc.



Nachádza sa v juhovýchodnej časti samotnej obce Budimír, ležiacej v Košickej kotline v údolí rieky Torysy.

Budimírsky kaštieľ je klasicistická tereziánska stavba z druhej tretiny 18. storočia s neskoršími vnútornými úpravami. Dvojpodlažná trojtraktová bloková budova s erbom na fasáde slúžila ako panské sídlo vetvy Ujházyovcov. Miestnosti majú valené krížové a kláštorné klenby, v niekdajšej reprezentačnej miestnosti je empírová nástenná maľba. Budova je vsadená do nového francúzskeho parku a ohradená novým oplotením v klasicistickom slohu.

Objekt mal do roku 1985 rôznych majiteľov, časť slúžila Technickému múzeu ako depozitár, časť miestnej škole. Celková rekonštrukcia objektu, vrátane parkových úprav, trvala päť rokov a kaštieľ bol verejnosti sprístupnený v roku 1990.

V časti suterénnych priestorov sú umiestnené depozitáre Slovenského technického múzea. Vo výstavných priestoroch sú inštalované v kratších, či dlhších časových intervaloch malé komorné výstavy. Okrem výstav zameraných na dejiny techniky sa tu striedajú výstavy venované histórii a umeniu. K bohatej programovej skladbe prispievajú aj výstavy zo zbierok súkromných podnikateľov - majiteľov starožitností, ako aj súkromných zberateľov.

V kaštieli je prístupná stála expozícia nazvaná Historické hodiny, ktorá ozrejmuje históriu merania času, hodinové stroje nástenné, vreckové i vežové. V parku kaštieľa sú inštalované tri veľkorozmerné plastiky s názvom Slovenský súd, Socha čitateľa a Niekto sedí v base z cyklu Slovenské fašiangy od svojrázneho známeho slovenského sochára Ladislava Gajdoša.

 

Obec Budimír sa nachádza 10 km severovýchodne od Košíc v blízkosti diaľnice Košice – Prešov. Prvá písomná zmienka o obci pochádza z roku 1289. Avšak už pred rokom 1283 to boli vyvinuté dediny. Dnes sa obec rozkladá na 692 ha a má 981 obyvateľov.

 

  • Otváracie hodiny:
    Utorok až sobota od 9.00 do 17.00
  • Vstupné:
    Dospelí 1,50 €
    Zľavnené 1 €

 

 

Kaštieľ Budimír
044 43 Budmír 6
Tel.: 055/ 69 58 294
Mobil: 0918 965 700

 

Zdroj/autor: muzeum, budimir, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa