Navštívili sme vianočné trhy v Trenčíne: Hitom je turbo punč s marhuľovou príchuťou

2022-12-13 12:00:00 |   |    | 

Tento rok sme sa rozhodli stráviť advent na Slovensku a vychutnať naše vianočné trhy. Prvým navštíveným mestom bol Trenčín. Domáci nás už po príchode upozorňovali na to, že nemáme čakať veľkolepú parádu ako v Bratislave alebo v Prahe. Sľubovali však, že to všetko kompenzujú príjemnou a domáckou atmosférou, čo nakoniec aj do bodky splnili.



 

Vianočné fotky s hradom

Centrum vianočných trhov v Trenčíne je na Mierovom námestí. Tam aj vedú naše prvé kroky. Najprv sa iba poprechádzame, popozeráme si výzdobu a dostaneme sa aj do pokojnejších zákutí, kde nie je až toľko ľudí. Milo nás prekvapilo, že mesto bolo vo večerných hodinách plné a na vianočné trhy zavítalo aj veľa rodín. Deti najviac lákala svetelná výzdoba. Viedli u nich najmä jelenčeky a veverička na jednom z blízkych stromov.

Na hlavnom námestí nájdete obrovský adventný veniec, na ktorom postupne rozsvecujú sviečky. Úplne najviac sa nám však páčil pripravený fotopoint. V rámiku vytvorenom z vetvičiek a ozdôb môžete zapózovať s hradom v pozadí. Práve kvôli tomuto pohľadu na trenčiansku pýchu sme sa rozhodli pre toto mesto. I vďaka nemu vám prechádzka po vianočných trhoch bude pripomínať dávne časy a užijete si ju aj s výhľadom na krásne rozsvietený stromček, ktorý je obklopený stánkami.

 

Nechýba klasika, ale aj nové špeciality

Vianočné trhy sa pochopiteľne spájajú aj s maškrtením. Neodolali sme ani my a ochutnali viacero pochúťok. Hitom sezóny sú ochutené punče, ktoré predávajú aj v „turbo verzii“ s vyšším podielom alkoholu. Pre nás bol najlepší jednoznačne viedenský, ktorý mal príjemnú marhuľovú chuť. V ponuke nechýba nielen varené víno, ale ani grog, čaj, káva alebo čokoláda pre deti. Z tradičných jedál sú to klobásky, jaternice a milovaná cigánska pečienka. Ak máte chuť na slovenskú gastronómiu, zoženiete tu dokonca aj bryndzové halušky.

Milovníci moderného streetfoodu majú hamburgery a hranolky a vyznávači zdravej stravy si istotne pochutnajú na vegánskom hotdogu či burgri. Aj do Trenčína prišli voňavé pečené gaštany a veľkým hitom bol grilovaný oštiepok, ktorý podávali s hriankou a brusnicovým džemom. Kto mal chuť, mohol sa už teraz vianočne naladiť s kapustnicou. Zopár pochúťok si môžete zakúpiť aj domov. V stánkoch predávajú klobásu, klobásovú salámu, údené mäso, slané i sladké oblátky, syry, ale aj výbornú medovinu.

 

Skvelý program až do Silvestra

Mesto počas celého adventu ponúka zaujímavý a bezplatný program. Počas víkendov sa môžete tešiť na hlavné koncerty, ktoré prebiehajú zvyčajne už od piatej. Na Mierovom námestí vás na rovnakom pódiu čaká aj silvestrovský program, ktorého hviezdou bude DJ Luky. Dovtedy si počas zvyšku adventu môžete vypočuť koncerty Štefana Šteca, Peter Bič Project alebo Komajoty. V blízkom kostole počas väčšiny víkendov prebiehajú omše so zborom a v meste nebudú chýbať ani koledníci s tradičnými piesňami. Pre deti sú pravidelne pripravené tvorivé dielničky a môžete sa tešiť aj na zaujímavé prehliadky mesta.

 

Retro vianočné party na nádvorí

V hoteli nám odporučili, aby sme sa istotne šli pozrieť na nádvorie priamo pri Mierovom námestí, ktoré je nádherne vyzdobené vo vianočnom duchu. Keď sme sa priblížili na toto odporučené miesto, nečakali sme, aké prekvapenie tam bude. Cez víkend totiž na tomto mini námestíčku so skutočne peknou a štýlovou výzdobou mávajú party pod holým nebom. Na nádvorí si zatancujete na skvelé moderné aj retro hity a zabavíte sa vo vianočnom štýle. Aby vám nič nechýbalo, k dispozícii máte i občerstvenie v podobe tradičných sviatočných drinkov a jedál.

 

Betlehem so živou maštaľkou

Na námestie neskôr pribudol krásny drevený Betlehem od rezbára Vlada Morávka a pri ňom sa nachádza maštaľka so živými zvieratami, ktoré pochádzajú z neďalekej farmy. Advent v Trenčíne pre vás pripraví všetko, na čo si v tomto období pomyslíte. Vezmite aj vy svojich blízkych a choďte sa prejsť týmito milými a krásnymi vianočnými trhmi.

 

Ceny na vianočných trhoch

Punč – 2,50 až 3,50 eur

Varené víno – 2 eurá

Langoš – 3 až 6 eur

Lokša – 2,50 eur

Chlieb s masťou a cibuľou – 1,50 eur

Cigánska – 6 eur

Grilovaný syr – 4 eurá

Grilovaná klobása – od 3,50 eur

Marinované koleno – 7,50 eur

Pečené gaštany – 2,5 eur

Domáca štrúdľa – 1,50 eur

Medovníky – od 1,50 vyššie, chalúpky a veľké ozdoby od 15 eur vyššie

Vianočné oblátky – od 1,50 eur

 

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 15. máj. 2024. Meniny má Žofia, Sofia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa