MAPA Štefánikova magistrála

2008-06-23 09:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - V areáli Trnovce v Myjave sa včera uskutočnila prezentácia novej turistickej mapy a turistického sprievodcu s názvom Štefánikova magistrála.



Stalo sa tak počas medzinárodného folklórneho festivalu. "Exkluzivita materiálu spočíva v tom, že prvýkrát je v ňom jasne definovaný pojem 'Štefánikov kraj', jeho špecifiká, osobitosti a zaujímavosti," informoval hovorca mesta Myjavy Marek Hrin.

     
Mapa pokrýva celý úsek Štefánikovej magistrály a časť Cesty hrdinov SNP, od Devína až po Trenčín. Jej súčasťou sú všetky značené turistické a cykloturistické trasy, historické, kultúrne či prírodné zaujímavosti.

"Samostatnou kapitolou je bohatý turistický sprievodca, v ktorom nájdete všetky potrebné informácie, ak sa rozhodnete v Štefánikovom kraji nejaký čas pobudnúť. Sú tu komplexné informácie o histórií miest a obcí aj v súvislosti so životom generála Milana Rastislava Štefánika, o významných historických osobnostiach regiónu, udalostiach, návrhy okružných výletov, popisy pamiatok. Samozrejmosťou sú ponúkané služby ako ubytovanie, stravovanie, kultúrne podujatia, možnosti športového vyžitia a relaxu," uviedol Hrin. Publikáciu pripravilo vydavateľstvo R.G.T. Press v spolupráci s mestom Myjava a samosprávami ďalších obcí.
     

Cesta hrdinov SNP je najdôležitejšia turistická magistrála na Slovensku. Siaha zo severovýchodu krajiny (Dukliansky priesmyk) až na západ po Bradlo. Odtiaľ pokračuje na Devín ako Štefánikova magistrála. Cesta hrdinov SNP prechádza väčšinou významných oblastí Slovenska, ktoré zohrali dôležitú úlohu počas Slovenského národného povstania, alebo počas oslobodzovania krajiny v rokoch 1944 až 1945. Celá táto magistrála je značená červeným turistickým značením. Na území Slovenska je na väčšine trasy totožná s medzinárodnou turistickou cestou E8, celková dĺžka sa líši podľa uvádzaných zdrojov medzi 720 - 750 km. Z krajinárskej stránky je veľmi rôznorodá, čo vyplýva z jej dĺžky, ako aj skutočnosti, že neprechádza len horstvami, ale na určitých úsekoch zasahuje aj do obývaných kotlín a tamojších sídel. Celkovo však trasa prechádza najmä horami a miestami kopíruje aj horské hrebene.


Zdroj/autor: tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 14. máj. 2024. Meniny má Bonifác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa