ŽELEZNICE Duálne zobrazovanie na cestovných lístkoch

2008-07-30 09:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO – Od minulého týždňa Železničná spoločnosť zaviedla duálne zobrazovanie na cestovných lístkoch predávaných prostredníctvom elektronického systému.



 

Diferencované zobrazovanie na cestovných dokladoch

  • Vnútroštátne cestovné  - cenník je stanovený v korunách
    Na cestovnom doklade konečná suma (nie čiastkové sumy) je vyjadrená v korunách, informatívne v eurách a je vytlačený konverzný kurz. Cestujúci platí v korunách.
  • Medzinárodné cestovné  - cenník je stanovený v eurách, preto sa duálne nezobrazuje.
    Na cestovnom doklade je suma vyjadrená v korunách a v eurách. Na rozdiel od iných odvetví sa v podmienkach železníc v Európe prepočítava cestovné na základe tzv. jednotného železničného kurzu, ktorý raz mesačne stanovuje dopravca. Kurz je  zverejňovaný v Prepravnom a tarifnom vestníku vydávanom Ministerstvom dopravy, pôšt a telekomunikácií SR. Teda konverzný kurz sa na cestovný doklad netlačí. Cestujúci platí v korunách a vo vybraných staniciach v eurách tak ako doteraz.
  • Cestovné lístky s predtlačenou cenou (blokové, útržkové) sú vyňaté z povinnosti duálneho zobrazovania.
  • Automaty – sú vyňaté z povinnosti duálneho zobrazovania. Cenník cestovného v oboch menách bude umiestnený na automate alebo v bezprostredne vedľa automatu.
     

Od 1. januára 2009 naopak


Duálne zobrazovanie na cestovných dokladoch v korunách a zároveň s konečnou sumou v eurách potrvá do konca roka 2008. Potom bude počas celého roka 2009 duálne zobrazovanie v obrátenom slede. Čo znamená, že všetky hodnoty budú v eurách, aj výsledná suma, pri ktorej bude aj suma v korunách vypočítaná podľa konverzného kurzu. Podstatná bude cena v eurách, ktorú cestujúci uhradí, korunová suma bude len informatívna.

V tomto prípade je dôležitý ešte jeden „duálny“ dátum, resp. obdobie, ktoré ohraničuje 1. až 16. január 2009. Je to obdobie duálneho hotovostného peňažného obehu, počas ktorého bude ešte možnosť platiť napríklad za cestovné lístky ako eurami tak aj slovenskými korunami. Ale zákazník už preplatok dostane len v eurobankovkách alebo v eurominciach. Po uplynutí tohto obdobia bude platidlom už iba euro.

 

Zdroj/autor: zssk,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa