Ako sa pripraviť na túru

2008-08-26 14:00:00 |   |    | 

Určite viete, aký dôležitý je pohyb na zdravom vzduchu, koľko svalov si takto precvičíte a ako fantasticky si prevetráte hlavu. Ak chcete vedieť, na čo by ste v prípade turistiky pripraviť, potom sú nasledujúce riadky pre vás ako stvorené.



 

Oblečenie

Vo všeobecnosti pri túrach platí, že by ste sa mali obliecť ako cibuľa. Neznamená to však, že sa musíte poriadne zababušiť. Pod cibuľovým princípom sa skrýva vrstvené oblečenie. Ak je príliš teplo, môžete si jednotlivé kusy povyzliekať, ak sa ochladí, zasa poobliekať.

 

Dôležité je, aby bol odev vzdušný a z príjemného materiálu. Výborné sú tričká, ktoré sajú pot, ale nezostanete v nich mokrá ako myš. Radšej si trochu priplaťte a zájdite do značkovej športovej predajne, investícia sa skutočne oplatí.

 

Nohy si chráňte dlhšími nohavicami, oblečenie nesmie obmedzovať v pohybe. Garderóbu doplňte vetrovkou z nepremokavého materiálu. Určite viete, že najmä vo vysokohorských polohách sa môže počasie zmeniť doslova z minúty na minútu. Určite oceníte aj šiltovku, klobúčik, alebo čiapku.

 

Topánky

Ak vám niekto povedal, že vám na túlanie sa po horách bohato stačia vaše mestské adidasky, berte ho s rezervou. Ak sa chcete pravidelne venovať turistike, porozhliadnite sa radšej po kvalitnej obuvi.

 

Pred nákupom zvážte, po akom teréne budete najčastejšie chodiť. Na výlety do lesa, kde sú pevné chodníky, prevažne z hliny, postačí klasická športová, ktorá však nesmie ľahko premoknúť. Na dlhšie túry v horskom teréne sú vhodnejšie vyššie a pevnejšie topánky. Tie udržia chodidlá stabilizované.

 

Obuv musí dýchať a zároveň nepremokať. Ideálnym materiálom je kombinácia kože a goratexu. Topánky si kupujte popoludní, keď je už noha „rozchodená“. Nesmú byť príliš tesné, aby pri zostupe z kopca prsty nenarážali do prednej časti. Otestujte si ich najprv na kratšej trase.

 

Batoh

Pri voľbe batohu nezabúdajte, že ho budete mať na chrbte celý deň. Veľkosť vyberajte podľa toho, akú dlhú túru sa chystáte podniknúť. Odborníci odporúčajú na celodenný výlet osemnásť až dvadsaťlitrový batoh, na týždeň počítajte približne s päťdesiatlitrovým. Pozor si dávajte i na správne nastavenie ramenných popruhov, ruksak nesmie odstávať a jeho hmotnosť má byť rozložená rovnomerne.

 

Doplnky

Čo vo výletnom batohu nemôže chýbať? Najmä v neznámom prostredí nevyrazte na túru bez mapy, akokoľvek ste si istá svojou orientáciou poštového holuba. Aj keď si chcete od civilizácie na túre oddýchnuť, premôžte svoj odpor a pribaľte si nabitý mobilný telefón pre prípady núdze. Výbavu doplňte krémom na opaľovanie, slnečnými okuliarmi a viacúčelovým nožíkom. Zabudnite na špirálu, alebo lesk na pery, čerstvý vzduch vám rozžiari oči a dodá vašej poblednutej pleti zdravý ružovkastý nádych. Keď si však silou – mocou chcete so sebou vziať aj niečo z kozmetickej taštičky, nech je to výživný balzam na pery.

 

Oplatí sa aj minilekárnička, v ktorej bude leukoplast na otlaky, dezinfekcia na odreté kolená a obväzy. Ak na vás hmyz doslova letí, pribaľte aj gél na upokojenie uštipnutých miest, prípadne sa postriekajte repelentom. Do ruksaku si môžete pribaliť teleskopické palice, bude sa vám s nimi ľahšie kráčať.

 

Strava

Určite si pamätáte časy, keď vám mama na školský výlet do prírody zabalila niekoľko rezňov medzi dva chleby. Uprednostnite ľahko stráviteľné potraviny, ktoré vám zo žalúdka neurobia ťažký balvan a dodajú vám potrebnú energiu. Príklad potravinovej turistickej výbavy pre jednu osobu:

 

  • 3 až 3,5 litra zmesi minerálnej vody a jablkového alebo hroznového džúsu.
  • Dva až tri sendviče s hydinovými plátkami alebo tuniakom a čerstvou osolenou zeleninou.
  • Krajec chleba s dvomi plátkami syra a vajíčko natvrdo
  • Jablko, banán
  • 100g mandlí (alebo kešu orieškov), cereálna tyčinka, za hrsť sušeného ovocia (alebo sušienky plnené čokoládou).

 

Nemajte obavu z kalórií, v tomto prípade je energetická hodnota surovín veľmi dôležitá, všetko, čo by ste eventuálne mohli pribrať, dvakrát spálite pri chôdzi.

 

Pred výraznejšou fyzickou námahou nikdy nepite sladké nápoje - vrátane rannej kávy a pomarančového džúsu - cukry týchto nápojov sa vstrebávajú príliš rýchlo, dôsledkom čoho môže byť "nežiaduca hypoglykémia". Problémy môžu spôsobiť aj sýtené vody (narúšajú proces zažívania, vyvolávajú pocity tlaku) a ľadové nápoje (môžu podnietiť hnačku).

 

Dostatok tekutín podporuje správnu látkovú výmenu a dobrú funkciu obličiek, s čím súvisí odplavovanie zaťažujúcich škodlivých látok, ktoré v organizme neustále vznikajú. Znížený príjem tekutín spôsobuje "v prvom pláne" únavu, skleslosť, bolesti hlavy a kĺbov. Pri výraznejšom fyzickom výkone je teda nutné nepretržite zásobovať telo tekutinami (osobitne vo vyššej nadmorskej výške a pri vyšších teplotách), a to niekoľkými hltmi každú polhodinu.

 

 

Zdroj/autor: loisa, drom

 

 

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 11. máj. 2024. Meniny má Blažena.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa