Cyklotrasy a zákon o lesoch

2007-07-24 20:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Predstavitelia Rady združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska sú pripravení spolupracovať so všetkými, ktorí prejavia seriózny záujem v lese vytýčiť a sprístupniť bezpečné a prírodu nenarušujúce trasy, ktoré budú prístupné pre všetkých.



 

Ako sa v správe, ktorú agentúre poskytol poverený zástupca Rady Jozef Jendruch uvádza, zástupcovia Rady združení vlastníkov neštátnych lesov Slovenska (RZVNLS) nemajú záujem cyklistov, ktorí sa správajú v lese ohľaduplne k prírode a ostatným návštevníkom z lesa vyháňať. Upozorňujú však, že celú ťarchu spojenú s financovaním budovania a udržiavania týchto trás nie je možné preniesť iba na plecia vlastníkov lesov a očakávajú, že ich partneri nezostanú bokom pri vyvíjaní úsilia pre získanie financií z verejných, alebo iných zdrojov. 

Ako sa v správe RZVNLS ďalej uvádza, zákon o lesoch upravuje možnosti jeho využívania verejnosťou bez ohľadu na druh vlastníctva. "Je preto neprijateľné, že vlastník lesa podľa niektorých zástancov voľného pohybu v lese nemá mať právo a možnosť upraviť režim pohybu na svojom majetku tak, aby pritom neboli poškodzované jeho oprávnené záujmy," tvrdí RZVNLS.

Podľa jej predstaviteľov, ak sú vlastníci lesov rovnocenní v povinnostiach a za svoj majetok platia dane, musia byť rovnocenní aj v uplatňovaní vlastníckych práv. "Je potrebné si uvedomiť, že 55 percent lesov na Slovensku je vo vlastníctve neštátnych subjektov, ktoré svoj majetok umožňujú využívať bezodplatne ostatným občanom vystavujúc sa riziku jeho poškodenia, alebo znehodnotenia. Myslíme si, že je prirodzené, keď sa snažia svoj majetok chrániť formou usmernenia aktivít, ktoré sa vykonávajú na ich majetku," uvádza sa v správe RZVNLS.

Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal sporný zákon o lesoch ešte minulý týždeň. Podľa neho totiž v právnej ani ústavnej rovine nenašiel žiaden dôvod, prečo by sa tento zákon mal vrátiť späť do Národnej rady SR. Ako uviedol, zákon o lesoch jasne definuje pohyb cyklistov na lesných cestách, chodníkoch alebo trasách. Nie je namierený proti širokej cyklistickej verejnosti, ale proti nezodpovedným, bezohľadným jedincom, ktorým je zachovanie prírody ľahostajné.

Zdroj/autor: rzvnls,wnsita, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa