TALIANSKO na lyžiach

2009-11-20 14:56:00 |   |    | 

Talianske Alpy sú jedny z najnavštevovanejších a môžu sa pýšiť pravdepodobne najkrajšími horami - Dolomitmi. Tieto hory so svetlými skalami tvoria rozprávkovú kulisu na pozadí lyžiarskych areálov, ktoré sa nachádzajú v najväčšej oblasti Južného Tyrolska s centrom v Bolzane. V oblasti Piemont na švajčiarsko-francúzskej hranici nad Turínom je oblasť Aosta a ďalšie menšie centrá. Pre slovenských lyžiarov je najväčšou výhodou ľahká dostupnosť zo Slovenska a v prevažnej väčšine vysoko kvalitné a útulné ubytovanie, nadpriemerný štandard nelyžiarskych služieb a výborné lyžovanie.



Val di Fiemme / Obereggen
Vzdialenosť z Bratislavy: cca 730 km
Mestečká Cavalese, Predazzo, Castello di Fiemme, Ziano, Panchia a ďalšie patria medzi tradične najvyhľadávanejšie lokality, slovenskí turisti sa sem radi vracajú. Hoci Val di Fiemme je známe predovšetkým svetovými šampionátmi v severských disciplínach (na Passo Lavazze v nadmorskej výške 1800 m nájdete bežecký areál s niekoľkými okruhmi rôznych dĺžok, perfektne upravovanými traťami pre klasickú i voľnú techniku), milovníci zjazdového lyžovania tu nájdu vynikajúce trate. Pre snoubording sú k dispozícii 2 snouparky. Výhodou je platnosť skipasu. Permanentka pre Val di Fiemme/Obereggen je totiž voľnou vstupenkou aj do mestskej plavárne v Cavalese, resp. Predazze a na zimný štadión v Cavalese. V cene je aj preprava skibusmi, rovnako ako vstup na nočné lyžovanie v Obereggene.

Tre Valli
Vzdialenosť z Bratislavy: cca 750 km
Ťažko povedať prečo zasadili autori mapku tohto lyžiarskeho „trojstrediska“ do tvaru srdca a nazvali ho „údolím lásky“, ale faktom je, že ide o lyžiarsky i krajinársky veľmi pozoruhodnú lokalitu. Jej centrom je priesmyk Passo San Pellegrino, ktoré okrem ideálnych zjazdových tratí vyniká aj prekrásnou scenériou Dolomitov. Je tu síce menej obchodov a spoločenských zariadení, ale zážitok z lyžovačky je prvotriedny. Z trojtisícovej nadmorskej výšky sa lyžuje na mnoých zjazdovkách všetkých stupňov náročnosti až do Passo San Pellegrino (1800 m n. m.). Druhou časťou sú lyžiarske terény nazvané Alpe Lusia, ktoré majú východiskové miesto nad mestom Moena. Je to areál, ktorému kraľuje náročná „čierna“ zjazdovka, ktorej dojazd je pri údolnej stanici kabínkovej lanovky Ronchia. Tretím je Falcade, turistické mestečko, z ktorého sa lanovkou alebo autom dostanete na Passo San Pellegrino. Tre Valli sú mimoriadne bohaté na snehovú nádielku, ktorej pomáha aj výroba technického snehu, o dokonalej úprave zjazdoviek nehovoriac. Je ich čosi vyše 100 km.

San Martino di Castrozza / Passo Rolle
Vzdialenosť z Bratislavy: cca 740 km
Stredisko San Martino sa nachádza pod majestátnym horským amfiteátrom Pale di San Martino, čo je jedna z najúchvatnejších scenérií Dolomitov. Zjazdovky všetkých stupňov náročnosti vás milo prekvapia dokonalou upravenosťou, takmer stopercentným umelým zasnežovaním a modernými prepravnými zariadeniami. San Martino ponúka pestrú lyžovačku, Passo Rolle istotu snehu a Col Verde zase nočné lyžovanie. Keďže je toto stredisko trochu bokom od hlavného náporu masovej turistiky neexistujú tu „čakacie doby“ na lanovky, no napriek tomu je tu široko rozvinutá infraštruktúra vrátane pestrej palety ponúk na aktívne trávenie voľného času.

Val di Fassa E Carezza
Vzdialenosť z Bratislavy: 730 km
Údolie Val di Fassa je vlastne pokračovaním Val di Fiemme ak prichádzate z autostrády od výjazdu Ora/Egna. Vyznačuje sa vynikajúcimi lyžiarskymi terénmi. Val di Fassa je ideálnym nástupným miestom na okruh Sella Ronda (so skipasom Dolomiti Superski) a to rovnako v Campitello di Fassa, ako aj v Canazei. Väčšina cesty je po autostráde. Obidve mestá majú rozsiahlu kultúrnu, športovú a spoločenskú infraštruktúru. Arabba / Marmolada

Val Gardena
Vzdialenosť z Bratislavy: 600 km
Patrí k vrcholom lyžiarskej ponuky v celom Taliansku, dejisko série pretekov Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní (Saslong), 175 km prvotriednych zjazdoviek, prekrásne scenérie Dolomitov, moderné prepravné zariadenia vo Val Gardene patria k európskej špičke. Po celú sezónu sú trate vynikajúco upravované, perfektné ubytovacie zariadenia. Z hľadiska cien určené skôr pre náročnejších klientov, napriek tomu je stredisko veľmi vyhľadávané hosťami z celej Európy. Kapacity sa predávajú vo veľkom časovom predstihu. Oblasť Val Gardena je kolískou ladinskej kultúry, môžete spoznať jej typickú kuchyňu či umelecké drevorezby. Skipas Dolomiti Superski umožňuje lyžovať na najznámejšom talianskom lyžiarskom okruhu Sella Ronda v oboch smeroch. Val Gardena ponúka aj vynikajúce možnosti pre skialpinistov, temer 100 km bežeckých tratí a veľa ďalších možností pre aktívny odpočinok a relax.

Cortina d´Ampezzo
Vzdialenosť z Bratislavy: cca 630 km
Patrí k najprestížnejším zimným strediskám v Európe. Preslávila ju ešte v roku 1956 zimná olympiáda, na ktorej triumfoval mladý Rakúšan Toni Sailer, ktorý ako prvý lyžiar v histórii vyhral vtedajšie všetky tri zjazdové disciplíny. Cortina odvtedy zaznamenala obrovský rozmach, a to tak vo výstavbe hotelov, penziónov, lanoviek a lyžiarskych tratí ako aj infraštruktúry - kultúrnej, spoločenskej i športovej. Dnes disponuje Cortina d´Ampezzo zjazdovkami všetkých stupňov náročnosti. Vďaka obrovskej prepravnej kapacite lanoviek a vlekov tu, podobne ako vo väčšine talianskych lyžiarskych stredísk, státie v dlhých radoch nepoznajú. K dispozícii je aj jedna zjazdovka vyhradená pre snoubording. Kto si chce dopriať prepych, tu má možnosť. A kto prípadne túži stretnúť niektorú zo svetových celebrít, možno sa mu to pošťastí. Cortinu totiž navštevujú osobnosti zvučných mien nielen z Európy, ale i z celého sveta. Napriek tomu, že ponúkané ubytovacie kapacity zväčša nie sú priamo v centre Cortiny, prístup k lyžiarskym strediskám je dobrý a ubytovanie je na veľmi solídnej kvalitatívnej úrovni.

Plan De Corones / Kronplatz
Vzdialenosť z Bratislavy: cca 550 km
Plan de Corones, známy aj pod nemeckým názvom Kronplatz, patrí k najbližšie položeným strediskám. Nachádza sa totiž v tesnej blízkosti mesta Brunico/Bruneck a z Bratislavy sa sem dostanete po trase Viedeň-Graz-Klagenfurt-Villach-Spittal an der Drau-Lienz. Ide o rozsiahlu horu, ktorá je zo všetkých strán poprepájaná lanovkami a zjazdovkami. Hlavnými strediskami v údolí sú San Vigilio di Marebbe, Riscone a Valdaora. Lyžiarom slúži 32 lanoviek a vlekov a k dispozícii je 90 kilometrov vynikajúcich zjazdoviek všetkých stupňov náročnosti. Na „stolovej hore“ - vrchole Plan de Corones je množstvo reštaurácií, bufetov s rýchlym občerstvením, slnečných terás, skrátka všetko, čo spríjemňuje lyžovačku.

Marmolada
Vzdialenosť z Bratislavy: cca 600 km
Kráľovná Dolomitov. Vládne so svojimi 3 342 m nad Rocca Pietore a nad celým údolím, ktoré sa tiahne až k Malga Ciapele. Napriek tomu, že Marmolada láka vďaka lyžovaniu na ľadovci aj v lete, zostáva nezasiahnutá masovou turistikou a zachováva si tradičný ráz a atmosféru. Neponúka mnoho zábavy mimo zjazdovku a preto je ideálnym cieľom pre tých, ktorí hľadajú len drsnú krásu hôr a milé prijatie. Lyžiarska oblasť Arabba-Marmolada-Malga Ciapela v komplexe Dolomiti Superski prešla v posledných rokoch výrazným vývojom a dnes sa považuje za jednu z najzaujímavejších.
Rocca Pietore je najdôležitejším strediskom celej oblasti; nájdete tu všetko potrebné, od obchodov a lekára, cez informačné stredisko až po reštauráciu a kaviarne. Hlavným lákadlom však zostáva krása okolitej prírody. 

Tonale / Ponte di Legno
Vzdialenosť z Bratislavy: cca 800 km
Hotelová a obchodná osada, obkolesená lyžiarskymi terénmi - tak by sa stručne dalo charakterizovať miesto, ktoré vyrástlo v priesmyku Tonale, v nadmorskej výške 1255 m. K dispozícii je takmer sto kilometrov zjazdoviek, ktorým dominuje ľadovec Presena (3016 m n. m.). Veľmi obľúbené stredisko vhodné nielen pre rodinné dovolenky, ale aj pre väčšie skupiny, a vzhľadom na množstvo lyžiarskych tratí rozličných stupňov náročnosti pre všetky výkonnostné kategórie lyžiarov. Z Passo Tonale sa možno na lyžiach dostať do mestečka Ponte di Legno, ktoré disponuje tiež dobrou infraštruktúrou - obchody, hotely, kaviarničky, športové zázemie - napriek tomu je tak trocha v tieni strediska Tonale. Tunajšie terény sú mimoriadne vhodné aj pre vyznávačov skialpinizmu.

 
Madonna di Campiglio
Vzdialenosť z Bratislavy: cca 770 km
Pre mnohých milovníkov lyžovania je už samotný názov tohto strediska pojmom. Nie div, veď Madonna di Campiglio je známa ako tradičné centrum turistického lyžovania vo Val di Sole (Slnečnom údolí) a je aj pravidelným dejiskom pretekov svetového pohára. Už roky sa tu súťaží v slalome mužov, vždy v prvej polovici decembra, čo svedčí o tom, že tu býva v tomto čase dostatok snehu. V samotnej Madonne di Campiglio je k dispozícii temer 60 km zjazdových tratí. Ideálne je prepojenie medzi Madonnou di Campiglio a strediskami Marilleva/Folgarida, čím sa lyžiarske trate predlžujú o ďalších 40 km.

Paganella
Vzdialenosť z Bratislavy: 750 km
Paganella je strediskom budúcnosti, je tu totiž plánované prepojenie s Madonnou di Campiglio, ktoré prinesie nielen nové možnosti lyžovania. Z vrcholu Paganelly môžete vidieť jazero Lago di Garda, horský masív Monte Bondone i nemalú časť údolia Adige. Stredisko Paganella ponúka pestrú škálu kvalitných ubytovacích kapacít za (zatiaľ) prekvapivo nízke ceny, moderné prepravné zariadenia a dokonale upravené trate všetkých stupňov náročnosti. Zjazdovky obkolesujúce z 3 strán masív Paganelly, umožňujú počas dňa presuny podľa pohybu slnka a kvality snehu. K úplnej pohode prispieva aj veľký výber možností športového i kultúrneho vyžitia po dni plnom lyžovania. Pri jazere v blízkom Molvene môžete zažiť chvíle plné romantiky.

Livigno
Vzdialenosť z Bratislavy: 730 km
Livigno je jedným z najlepších skiareálov v Európe. Podľa dlhodobých záznamov, je tu pravidelne mimoriadne bohatá nádielka prírodného snehu, pričom v posledných rokoch sa venuje veľká pozornosť aj umelému zasnežovaniu, čo vytvára optimálne podmienky pre kvalitnú lyžovačku od začiatku decembra do konca apríla. Milé vysokohorské mestečko v nadmorskej výške 1830 m, roztiahnuté po údolí len na mierne zvlnenom teréne, obkolesujú svahy ideálne pre dobrú lyžovačku, až do výšky 3000 m n. m. Vleky a sedačkové lanovky tu premávajú doslova od okrajov mestských ulíc. Umelo zasnežovaných je vyše 50 km tratí. Pre snoubording sú tu 2 parky. K dispozícii je i 40 km bežeckých tratí. Pravidelne sa upravujú jednak stopy pre klasický beh, ako aj cesta pre voľnú techniku. Ak by niekoho zarážali pomerne vysoké ceny, je to dané lyžiarskymi podmienkami, ktoré v mnohom prevyšujú ponuku neďalekého svetoznámeho švajčiarskeho strediska St. Moritz, ale aj tým, že Livigno je mestom v bezcolnej zóne. Mnoho druhov tovaru tu dostanete doslova za polovičné ceny ako inde, vrátane kozmetiky, optiky, liehovín, ale aj pohonných hmôt a ďalších druhov tovaru. Istou nevýhodou je, že tu len veľmi ťažko nájdete väčšie, viacposteľové apartmány. Majitelia sa sústreďujú hlavne na dvoj až štvormiestne izby. A tých niekoľko šesťmiestnych si nechajú dobre zaplatiť. Sú však zväčša komfortne zariadené a často majú dve kúpeľne i WC. Aj kuchyne sú vybavené na najvyššej úrovni.

Bormio / San Colombano
Vzdialenosť z Bratislavy: 760 km
Mesto, ktoré sa preslávilo ako dejisko majstrovstiev sveta v alpských lyžiarskych disciplínach v roku 1985 a miesto, kde sa pravidelne konajú preteky o Svetový pohár. Historická časť mesta je ideálna na prechádzky. Množstvo malých útulných reštaurácií, cukrární, obchodov, ale aj termálne kúpele, poskytujú príjemný relax. Lyžiarske terény siahajú až do nadmorskej výšky 3 012 m, čo je zárukou dostatku snehu po celú zimu - až do polovice apríla. K infraštruktúre patria aj kryté tenisové dvorce, zimný štadión, kino, posilňovne atď. Sú tu i bežecké trate v celkovej dĺžke 97 km.

Santa Caterina (Alta Valtellina)
Vzdialenosť z Bratislavy: 780 km
Malé mestečko, ktoré tvoria zväčša hotely, penzióny a obchody, preslávili ho nielen významné preteky - MS v zjazdovom lyžovaní žien v roku 1985 a 2005, preteky Svetového pohára v behu, ale aj olympijská víťazka a držiteľka Svetového pohára Deborah Compagnoniová. Jej a jej rodine tu patrí niekoľko ubytovacích zariadení a športových obchodov. Santa Caterina síce poskytuje menej lyžiarskych možností, čo do celkovej dĺžky, avšak oveľa viac ďalších možností aktívneho relaxu, ako v mnohých iných európskych strediskách, o stredoeurópskych ani nehovoriac. Lyžuje sa v nadmorskej výške od 1738 do 2724 m. Bežeckých tratí je tu 18 km. Z celej oblasti Alta Valtellina je Santa Caterina cenovo najprijateľnejšia, členitosť lyžiarskych terénov je však menej vhodná pre začiatočníkov a vychutnajú si ju skôr stredne zdatní a skúsenejší lyžiari. Bormio je vzdialené 12 km, aj tam je možné lyžovať so skipasom Alta Valtellina.

Cervinia/Valtournenche/Zermatt
Vzdialenosť z Bratislavy: cca 900 km
Stredisko sa nachádza 26 km od diaľnice pod úpätím Matterhornu (4478 m). Pre svoju nenáročnosť a nazaťaženosť cestovným ruchom patrí k ideálnym miestam pre rodinnú dovolenku s deťmi. Pre pokojnú dovolenku je ako stvorené Antey St. André s nenáročnými bežeckými trasami. Breuil-Cervina, jedno z najmodernejších stredísk, láka viac než 130 kilometrami zjazdoviek, z ktorých niektoré sú osvetlené aj v noci. Nachádza sa tu tiež kabínová lanovka s jednou z najdlhších trás v Taliansku,   má dĺžku 22 km, a s kapacitou 140 ľudí, z Matterhornu do Valtournenche. Pre tých, ktorí milujú jazdu mimo upravených zjazdoviek, čakajú na vrchole Trocken Stegg náročné, ale nádherné terény (výhradne s lyžiarskym inštruktorom). Ďalšími strediskami oblasti sú Chatillon (bežkárske trasy) a Valtournenche, kde vďaka vlekom stredísk Breuil-Cervinia a Zermatt môžete stráviť celý deň bez toho, aby ste zišli nejakú trasu dvakrát. Samotný Zermatt je rajom snoubordistov, ktorí môžu vyskúšať až 77 zjazdových tratí s dĺžkou 270 km.

 

Zdroj/autor: dolomiti-superski, ski.sk, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 10. máj. 2024. Meniny má Viktória.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa