Dovolenka vo vlaku môže mať rôzne príchute. Luxus však chýbať nebude

2015-02-02 08:00:00 |   |    | 

Keď sa povie poznávací zájazd, väčšina z nás si predstaví úmornú cestu autobusom, na konci ktorej sa dostanete k vytúženému dovolenkovému cieľu. Tieto výlety však môžu vyzerať aj trochu inak. Vo svete existuje i pestrá ponuka dovoleniek prostredníctvom vlakov. Tie vám ponúkajú pohodlnejší presun, krásne výhľady a k tomu aj v závislosti od ponuky pár zastávok na zaujímavých miestach, ktoré sa nachádzajú na jeho trase.



 

Africká hrdosť

 

Pod týmto názvom sa skrýva luxusná jazda z Južnej Afriky do Namíbie. Prostredníctvom tejto cesty sa dostávate na špeciálny druh safari. Vlakové vozne sú zariadené luxusným a veľmi elegantným štýlom. Pre cestujúcich ponúkajú niekoľko kategórií ubytovania. Tá najvyššia predstavuje rozsiahly apartmán, ktorý je umiestnený v samostatnom vagóne. Jednotlivé kupé sú premenené do elegantných izieb, v ktorých sa dá navyše v noci rozprestrieť lôžko. Jeden z vagónov je špeciálne uspôsobený na vyhliadkovú trasu, kde s pohárikom v ruke môžete obdivovať okolitú prírodu. Okrem neho sa tam nachádza aj bar, reštaurácia a fajčiarsky klub. Vo vlaku pripravuje jedlá známy šéfkuchár. Trasu prejdete za deväť dní a zastávky sa zameriavajú najmä na unikátne prírodné časti tohto kontinentu.

 

Kráľovské Škótsko

 

Šetrnosť škótskeho národa sa istotne neprejavila pri výrobe tohto špeciálneho vlaku. Ten sa totiž snažili premeniť na luxusný päťhviezdičkový hotel. Každý detail je vypracovaný z najkvalitnejšieho materiálu a navyše sa doň snažili preniesť aj kúsok ich tradičnej histórie. Cesta týmto vlakom trvá naprieč krajinou osem dní. K tradičným zastávkam musí pochopiteľne patriť aj Škótska vysočina, ale aj všetky veľké mestá. Priamo počas cesty dostanete len tú najlepšiu gastronómiu a nevynechajú ani tunajšiu whiskey. Kuriozitou je špeciálna služba v podobe požičovne kiltov, ale aj krajčíra, ktorý vám na želanie pripraví váš vlastný kilt.

 

Ľadovcový expres

 

Na rozdiel od predošlých dvoch vlakov, v tomto prípade ide iba o jednodennú jazdu. Ľadovcový expres vás prevedie cez tie najkrajšie miesta vo Švajčiarsku za takmer osem hodín. Postupne prejdete až 291 mostov a 91 tunelov. Vezme vás do úzkeho kontaktu s prírodou, no nebudete tadiaľ prechádzať tradičnou rýchlosťou. Vďaka špeciálne upraveným vagónom s veľkými sklami budete mať totiž fantastický výhľad na celé okolie. A práve kvôli tomu, aby ste si ho mohli perfektne vychutnať, vlak prechádza pomaly cez jednotlivé zákutia, vďaka čomu si vyslúžil aj prezývku „najpomalší expres na svete“.

 

Ghan

 

Tento špeciálny vlak ponúka svoje služby od roku 1929. Už vtedy ponúkal zámožným Austrálčanom výlety do divokej prírody. Táto tradícia sa udržala a vlakom s označením Ghan sa môžete preniesť aj v súčasnosti. Pravidelne premáva na trase Adelaide – Darwin. Vozne sú prerobené do malých hotelových izieb. Svojim cestujúcim ponúkajú vysoký komfort a taktiež mnoho príležitostí na relax. Ich cieľom je dopraviť ich do cieľa perfektne oddýchnutých a plných nádherných zážitkov z pohľadov na úžasnú austrálsku prírodu.

 

Benátsky Orient Expres

 

I cesta týmto vlakom sa zakladá na silných tradíciách. V Európe sa môžete Orient Expresom zviesť na niekoľkých trasách. Najkrajšia z nich je však podľa viacerých cestujúcich jazda medzi Benátkami a Parížom. Hneď po nástupe do tohto vlaku sa ocitnete v zlatej ére Európy. Zo všetkých vozňov od oddychových klubov až po samotné apartmány sála atmosféra šťastných dvadsiatych rokov minulého storočia. Na každý deň je vo vlaku pripravený zaujímavý program, aby hostia mali perfektne vyplnený čas. Nechýba ani personál oblečený v kostýmoch zodpovedajúcich tejto ére a jedlá tej najlepšej kvality.

 

Rocky Mountaineer

 

Špecialitou tejto jazdy je opäť samotný vlak. Ten je poschodový a vďaka horným preskleným stenám ponúka fantastický výhľad na okolie. A ten určite oceníte najmä v kanadskej časti, z ktorej vlak štartuje. Postupne budete prechádzať nádhernými pohoriami, popri vodopádoch a v obklopení úžasnej prírody. Následne si môžete vybrať z rôznych druhov výletov. Postupne môžete prejsť Kanadou, no pokračovať môžete aj viacdenným pobytom až do Ameriky. Jednotlivé izby sú zariadené v štýle luxusných hotelov s perfektne školeným personálom, čomu sú prispôsobené i ceny jednotlivých tour.

 

Zdroj/autor: foodandwine.com, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.6/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa