Francúzske rýchlovlaky budú jazdiť aj k nám

2006-06-19 10:21:00 |   |    | 

Do trate, ktorá patrí medzi prioritné projekty transeurópskych dopravných sietí, sa už investovalo viac ako desať miliárd eur. Okrem toho boli na jar podpísané dvojstranné zmluvy medzi Nemeckom a Francúzskom a medzi Nemeckom a Rakúskom, ktoré umožnia postaviť dva mosty cez Rýn a Saalach, hraničné rieky medzi týmito krajinami. Európsky koordinátor tohto projektu Peter Balázs uvítal, že tri cezhraničné úseky budú realizované v skrátených termínoch.

Slovenský úsek by sa mal stať realitou zhruba za sedem rokov. "Pracujeme s termínom 2013, ale samozrejme by sme niektoré úseky chceli dať do prevádzky čo najskôr, pokiaľ možno pred majstrovstvami sveta v hokeji v roku 2011," povedal zástupca slovenského veľvyslanca pri EÚ Juraj Nociar, ktorý v Luxemburgu zastupoval ministra dopravy.

"Nejde len o vlaky TGV, ktorých by malo byť len niekoľko denne," povedal Nociar. Trať by sa mala využiť aj na prepojenie bratislavského a viedenskeho letiska rýchlovlakom, o čom sa už roky hovorí. Bratislava už využila finančné prostriedky únie na vypracovanie projektových štúdií, vďaka ktorým sa jej podarilo pristúpiť k železničnému koridoru Paríž -Viedeň. Na samotné prevedenie počíta s využitím príspevkov z Fondu súdržnosti únie, ktoré by mali dielo financovať z 85 percent. (čtk)

Zdroj/autor: čtk, bleskovky



Pondelok, 13. máj. 2024. Meniny má Servác.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa