Z bordelov sú butiky

2008-01-21 12:00:00 |   |    | 

 

Myšlienka sa zrodila z túžby vlády potlačiť kriminalitu v tejto štvrti, ako napríklad obchodovanie s ľuďmi, pranie špinavých peňazí a užívanie drog. Amsterdamskí politici sú presvedčení, že radikálna zmena vo štvrti červených svetiel bula nutná, a neváhajú míňať obrovské sumy peňazí, aby sa im vydarila. Vykričaná štvrť bola strediskom prostitúcie už od zlatých čias Amsterdamu v 17. storočí. Po druhej svetovej vojne sa stala hlavnou turistickou atrakciou, spolu s coffee shopmi, kde sa otvorene predáva marihuana.

     

Hoci prostitúcia bola uzákonená v roku 2001, z tohto priemyslu vôbec nevymizla korupcia podnikateľov, ktorí vlastnili tamojšie budovy a využívali ich na pranie špinavých peňazí, nezmizli ani zločinecké gangy či pasáci, ktorí zneužívali prostitútky, a ani díleri drog a narkomani páchajúci menej závažné trestné činy. Mesto zaplatilo minulý rok 27 miliónov eur (takmer 910 miliónov Sk) za kúpu 16 budov od podnikateľa Charlesa Greetsa, kde sa nachádzala približne tretina všetkých výkladov, z ktorých prostitútky lákali zákazníkov na sex do miestností vo vnútri domov. Úrady zrušili Greetsovi, ktorého holandská tlač prezývala Tučný Charlie, povolenia pre obvinenie z neprehľadného účtovníctva. On proti tomuto kroku bojoval a obe strany sa nakoniec dohodli na mimosúdnom vyrovnaní.

 

"Je najvyšší čas zaútočiť proti zločinnosti oveľa tvrdšie a oveľa účinnejšie, než sme to robili v minulosti. Musíme tvrdšie zasahovať proti každému, kto pácha protizákonné činy, prepiera špinavé peniaze a obchoduje so ženami," uviedol v sobotu viceprimátor Lodewijk Asscher na slávnosti pri príležitosti znovuotvorenia vynovených budov. Po jeho príhovore sa dav novinárov, modeliek, módnych návrhárov a ďalších divákov vybral do úzkych uličiek štvrte červených svetiel, aby si prezreli výsledok renovácie - turisti nad ňou žasnú, ale pravidelných zákazníkov hnevá.

     

Mnohé prostitútky sú ilegálne imigrantky alebo majú rodiny, ktoré nevedia, ako sa tieto ženy živia. Niektoré z nich viditeľne rozhnevala prítomnosť štábov s kamerami v uličkách, kde je za zvyčajných okolností zakázané filmovať aj fotografovať, a ukazovali necudné gestá alebo zaťahovali závesy na svojich výkladoch.

     

"Odtŕhate nám chlieb od úst," kričal jede muž z okna kaviarne. V novom ateliéry a butiku módneho návrhára Edwina Oudshoorna však napríklad zostala posteľ, ktorú používali prostitútky, a vedľa nej aj gauč s hodvábnym poťahom. Mesto povolilo Oudshoornovi a ďalším návrhárom žiť v ateliéroch jeden rok bez platenia nájomného.

     

 

Zdroj/autor: ap,tasr,drom

 

VIDEO Amsterdam Red light district





Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa