EUROTIP Domaine de Marie-Antoinette

2008-09-25 16:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO/Versailles/ video - Po šiestich rokoch úprav budú 2.októbra v areáli zámku Versailles pri Paríži, slávnostne otvorené všetky priestory spojené s tamojším pobytom kráľovny Marie Antoinette (1755 - 1793).



Priestory nazvané Domaine de Marie Antoinette zahŕňajú zámok Malý Trianon, ktorý dostala kráľovná do daru od svojho manžela Ľudovíta XVI., Divadlo a idealizovanú dedinku, ktorú dala vybudovať, Anglickú záhradu a pavilóny v nej. Do návštevného okruhu je zahrnutý aj zámok Veľký Trianon.

Úpravy a reštaurovanie sa týkali nielen záhrady, ktorá bola v roku 1999 zničená víchricou, ale aj pavilónov v nej, divadla a Malého Trianonu. Niektoré objekty boli renovované vďaka príspevku súkromných mecenášov, ďalšie -  Svetovým pamiatkovým fondom či švajčiarskou hodinárskou firmou Breguet, ktorej zákazníčkou bola už Marie Antoinette. Prvá rekonštruovaná časť bola otvorená už v júli roku 2006.

Hlavný architekt Pierre-André Lablaude, vtedy povedal, že jeho cieľom bolo vytvoriť pre návštevníka ilúziu, akoby kráľovná "Len na chvíľu odišla..." Podľa riaditeľky zámku Versailles Christine Albanel, by novootvorené priestory mali prispieť k tomu, aby aj k Malému Trianonu a jeho okoliu zavítalo viac návštevníkov Versailles. Tento nádherný zámok navštívi ročne 4 milióny platiacich návštevníkov, ale do Trianonu príde len okolo 300 tisíc.

Marie Anoinette prišla do Francúzska v roku 1770, kde bola ako pätnášťročná vydatá za budúceho Ľudovíta XVI. Malý Trianon jej manžel venoval v roku 1774, ihneď po svojej inaugurácii na francúzsky trón. Kráľovná zámok často navštevovala, aby unikla upätej etikete dvora. Popravená bola v roku 1793, desať mesiacov po Ľudovítovi XVI.

 

Chateaux Versailles, RP 834
78008 VERSAILLES Cedex
Tel : 33 (0) 1 30 83 78 00
Fax : 33 (0) 1 30 83 77 90
E-mail :
direction.public@chateauversailles.fr

Otváracie hodiny - Vstupenky

VIDEO  Domaine de Marie-Antoinette



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa