Blatové vojny a obrovské penisy: Najzvláštnejšie festivaly v Európe

2014-08-18 09:00:00 |   |    | 

Keď sa povie festival, obvykle vám napadne séria skvelých koncertov, alebo predstavenie tých najlepších filmových vychytávok. V Európe však nájdete pod týmto pojmom oveľa viac zaujímavých podujatí. A verte tomu, že popri nich objavíte aj niekoľko bizarných kandidátov, ktorý vás zaujmú hneď na prvý pohľad. Okrem toho si môžete takto naplánovať aj dlhšiu dovolenku alebo predĺžený víkend a spoznať zároveň mestá, v ktorých sa konajú.



Blatová olympiáda, Nemecko

 

Koná sa pravidelne každý rok v Hamburgu. Obvykle vyvoleným mesiacom býva júl. V koryte rieky sa vtedy nachádza najväčšia zásoba blata a k nej ešte privyrobia ďalšiu zásobu. Prihlásiť sa môže naozaj ktokoľvek chce. Stačí byť odviazaným bláznom a tešiť sa aj z takýchto bizarných zábaviek. Olympiáda pozostáva z viacerých disciplín. V blate si môžete zahrať futbal, vyskúšať zápasenie, ale aj zmerať vaše sily v behaní. Okrem víťazstiev je dôležité užiť si to na maximum.

 

Penis parade, Grécko

 

Tento festival vyznie na prvý pohľad naozaj trošku obscénne. Jeho pôvod mal však iný zámer. Oslavuje sa už stovky rokov a mala sa tak prejavovať pocta celému božstvu. Demonštrovala sa zároveň mužská sila a oslavoval sa kult slávnych predkov. I dnes tento festival prebieha tak, že sú miesta, kde sa organizuje, vyzdobené umelými napodobeninami penisov. Okolo nich sa hoduje, zabáva a taktiež sa vzdáva hold mužskej sile. Ak chcete ísť pozrieť tento festival, musíte zájsť do mesta Tynavos. (Podobné sa odohrávajú aj v mierne konzervatívnom Japonsku.)

 

Festival nezvyčajností, Francúzsko

 

Vo Francúzsku je mimoriadne obľúbený Festival nezvyčajností. Súťažiaci si zmerajú sily v naozaj zvláštnych disciplínach. Prvou z nich je súťaž v tlačení nemocničných postelí. No zatiaľ čo si to jeden zo súťažiacich odmaká a bude po celý čas behať ako o život, druhý bude pokojne sedieť na posteli s kolieskami a navigovať ho až do cieľa. Súčasťou týchto pretekov sú aj rôzne bláznivé kostýmy. Okrem tejto súťaži sa stretnú aj v disciplínach ako konzumácia palaciniek na rýchlosť a kto vypľuje ďalej marhuľovú kôstku.

 

Up helly-aa, Škótsko

 

Ôsmy január patrí v škótskom Shetlande Vikingom. Nielen tunajší obyvatelia, ale aj stovky návštevníkov, sa ocitnú v úlohe týchto pôvodných obyvateľov. Úctu im však budú vzdávať trošku zvláštnym spôsobom. V dobových kostýmoch obetujú jeden z väčších starších korábov. Ten potom podpália, aby tak nadviazali na trošku drsnú históriu Vikingov a potom, keď sa im tento čin úspešne podarí, začnú tancovať a zabávať sa. Niekedy sa hrá tradičná hudba a inokedy ju kombinujú aj s modernými hitmi.

 

Vyhadzovanie kozy, Španielsko

 

Hneď niekoľko bizarných festivalov nájdete v Španielsku. No jeden z nich, ktorý sa koná v Manganeses de la Polvorosa, pošteklil aj trpezlivosť ochrancov zvierat. Na konci januárových osláv sa vždy vo štvrtú nedeľu tohto mesiaca vyberal jeden mladík do dedinky a tam odchytil jednu z kôz. Potom sa s ňou vyšplhal na kostolnú vežu a odtiaľ ju z okna vyhodil. Jedinou záchranou bolo, že dole už čakali ostatní dedinčania, ktorí úbohé zvieratko chytali do plachty a nič sa mu nestalo. Na(ne)šťastie sa od tejto tradície upustilo a dedinčania sa dnes s kozou už len prechádzajú. Jediné, čo lieta vzduchom je keď tak plyšové zvieratko.

 

Šnorchlovanie v blate, Wales

 

Na šnorchlovaní by nebolo nič zvláštne. V mestečku Llanwrtyd Wells však túto súťaž každoročne usporadúvajú vo svojom močiari. Súťažiaci sa musia viac ako preplaviť, skôr „prebahniť“ celým terénom a dôjsť čo najskôr do cieľa. Doposiaľ najrýchlejšie sa to podarilo víťazovi, ktorý to zvládol za minútu a 23 sekúnd.

 

Poskakujúci festival, Luxembursko

 

Táto zábavka je určená len pre mužov, ženy sa festivalu zúčastňujú ako diváčky. Po dňoch hodovania a zábavy prichádza vyvrcholenie v podobe tanca. Teda, ak to môžeme pri troške zhovievavosti takto nazvať. Páni sa postavia uprostred námestia a tam len hopsajú a tlieskajú do rytmu hudby. Zúčastniť sa môžu aj turisti, jedinou podmienkou je, aby v ruke držali bielu plátenú vreckovku. I keď sa tento festival koná už vyše tisíc rokov, nikto nevie jeho presný dôvod a najmä príčinu, prečo by to tak mali robiť. No hlavne, že je zábava a obyvatelia sa môžu takto družne stretnúť.

 

Zdroj/autor: one-small-world.com, goeurope.about.com, David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa