Ticino - jeden z najkrajších švajčiarskych kantónov láka na pláže aj hory

2021-12-17 12:00:00 |   |    | 

Každý zo švajčiarskych kantónov prináša pre turistov niečo iné a zaujímavé. Ticino leží v talianskej časti a budete to cítiť aj počas vašej dovolenky. Síce sa tam nachádzajú teplejšie oblasti s plážami pri jazere, ale zároveň sú blízko aj Alpy, ktoré zase ponúkajú dobré možnosti na turistiku a zimné radovánky.



 

Hrad Bellinzona

Z historického hľadiska ide o jednu z najcennejších pamiatok v celom alpskom regióne. Nikde inde tam totiž nenájdete hrad, ktorý by mal tak zachované pôvodné opevnenie. Toto miesto bolo obývané už počas neolitu. Pôvodne sa tam nachádzala jednoduchšia pevnosť a v 13. storočí postavili súčasný hrad, ktorý pozostáva z niekoľkých budov. Najľahšie sa k nemu dostanete pomocou turistického vláčika, ktorý premáva počas hlavnej sezóny priamo z centra. V areáli sa nachádza aj reštaurácia a priestory na organizovanie podujatí. Počas prehliadky uvidíte viaceré zachované kusy zariadenia a taktiež vykopávky, ktoré postupne objavili najmä od polovice minulého storočia. V jednej z dvoch veží umiestnili zaujímavú únikovú miestnosť, ktorá nadväzuje na tému hlavného festivalu v Ticine. Uprostred sa nachádza nádvorie so zeleňou a za hlavnými budovami je situovaná malá vinica.

 

Ascona

Švajčiarske Alpy sú posiate malými šarmantnými mestečkami a dedinkami. Jedným z nich je Ascona ktorá sa nachádza priamo pri jazere Maggiore. Vďaka tomu má príjemnú, takmer prímorskú atmosféru. Promenáda popri brehu patrí k najobľúbenejším atrakciám. Medzi cestovateľmi sa mesto preslávilo aj ako gurmánsky raj. Nachádza sa tam niekoľko zaujímavých podnikov a tiež predajne s lokálnymi produktami. Pre návštevníkov ponúka exkluzívne služby na veľmi vysokej úrovni. Z turistického hľadiska je obľúbené vďaka centru, kde sa nachádza menšia katedrála zo 16. storočia. Jej súčasťou je zvonica s vyhliadkovou vežou. Zaujímavosťou je, že do centra Ascony vôbec nemôžu ísť autá, aby tam vďaka tomu uchovali čo najpokojnejšiu atmosféru. V jeho blízkosti sa nachádza golfové ihrisko a môžete si odtiaľ zájsť aj na plavbu loďou.

 

Lugano

Hlavným mestom v tomto kantóne je Lugano. Aj to vám prináša príjemnú taliansku atmosféru, čo hneď spoznáte na fantastickom jedle. Tie najlepšie podniky sú sústredené priamo pri promenáde. Potom sa už prejdite historickým centrom, kde nájdete nádhernú uchovanú architektúru. Ak sa chcete pozrieť na celé mesto z inej perspektívy, v tom prípade sa vyvezte pozemnou lanovkou na Monte Bré. Ak ste fanúšikmi turistiky, vyjdite na niektorý z končiarov. Prejdite sa tiež popri malých súkromných viniciach a olivových hájoch, ktoré sú charakteristické pre celú oblasť. Nádherný zážitok budete mať aj počas plavby, keď uvidíte celé pobrežie.

 

Jazero Maggiore

Švajčiarsko sa delí o toto jazero s Talianskom, kde sa aj nachádza jeho väčšia plocha. Počas celého roka tam prevláda príjemné slnečné počasie, vďaka čomu je veľmi obľúbené medzi turistami. Pri jeho brehoch je situovaný známy rezort, v ktorom majú bazén s vyhliadkou priamo na Maggiore. Popri jazere jazdí lokálny vlak, ktorý vám ukáže prírodné krásy tohto regiónu. K dispozícii máte aj niekoľko typov plavieb. Môžete ísť na vyhliadkový náučný okruh, alebo si rezervujte romantickú večeru na palube s výhľadom na západ slnka.

 

Údolie Verzasca

Ak túžite po divokejšej prírode a skvelých možnostiach na turistiku, v tom prípade sa vyberte do údolia Verzasca. Tam sa nachádza až 300 kilometrov chodníkov rôznych obtiažností. Môžete sa vybrať na jednoduchú prechádzku, ale aj na zložitú túru. Pre adrenalínových nadšencov je tu zase možnosť skočiť si z mosta uprostred rokliny na bungee lane, čo vám prinesie unikátny zážitok.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa