Lugano – švajčiarsky krásavec so štipkou talianskeho šarmu

2018-08-08 12:00:00 |   |    | 

Mesto Lugano sa nachádza na juhu Švajčiarska a patrí do samosprávneho kraja, kde sa rozpráva po taliansky. Nachádza sa len hodinu cesty vlakom od Milána, takže môžete skvele spojiť dovolenku v oboch týchto mestách. Badať tam všetky pozitíva švajčiarskej kultúry ako napríklad čistota, presnosť, ústretovosť, no zároveň mu nechýba šarm, ktorý je tak blízky talianskym susedom.



 

Jazero Lugano

Hlavnou atrakciou tohto regiónu je jazero Lugano, podľa ktorého dostalo meno aj toto švajčiarske mesto. Má ľadovcový pôvod a rozprestiera sa na hraniciach s Talianskom. Rozlohou je veľké, takže ponúka viacero možností na vyhliadkové plavby. Najobľúbenejšie sú malé retro parníky, ale taktiež si môžete prenajať člny, ktorými sa budete plaviť popri pobreží. Veľmi zaujímavé sú zážitkové plavby, ktoré sú skombinované s večerou a rôznym programom, napríklad s tanečnými večierkami. Popri jazere sa nachádza nielen krásna príroda, ale aj malebné dedinky a mestečká s peknou architektúrou. Väčšina pobrežia je mierna a domáci tam chodievajú na pikniky alebo si zaplávajú a oddýchnu na deke.

 

Monte Bré

Pri pohľade na okolité hory budete mať pocit, že všetky kopce sú veľmi blízko jazera. V skutočnosti máte dobrý prístup len na pár z nich. Ku obľúbeným turistickým cieľom patrí vrch Monte Bré, ktorý je ľahko dostupný a nachádza sa pri peknej dedinke Bré. Jeho výhodou je, že je na ňom postavená pozemná lanovka, ktorá vás vyvezie ku krásnej vyhliadke na celé jazero Lugano. Z tohto bodu vedú turistické trasy, po ktorých môžete prejsť až na vrchol končiara alebo sa môžete pešo vrátiť späť dole.

 

Via Nassa

Najznámejšou štvrťou v meste Lugano je Via Nassa. Jej začiatok je v prístave, kde tvorí jeho ústredný bod s viacerými reštauráciami a kaviarňami. Potom vás už postupne zavedie do starých uličiek a historického centra. Viacero budov v meste má renesančný alebo barokový charakter. Už len časť z nich sa využíva na súkromné účely. Zvyčajne sa tam nachádzajú luxusné butiky, obchody so suvenírmi a obľúbené podniky. Vrchné poschodia historických domov sú prerobené na súkromné apartmány. Atmosféra v centre pripomína prímorské mestečká a je veľmi obľúbená najmä medzi turistami.

 

Promenáda pri jazere

V Lugane nechýba ani pekná promenáda, ktorá prechádza popri samotnom jazere. Tú vyhľadávajú nielen kvôli prechádzkam, ale aj športovým aktivitám. Vďaka dobrému ovzdušiu, ktoré vzniká z kombinácie tunajšej klímy a okolitých hôr, tam chodia behať, bicyklujú a na niektorých miestach sú postavené outdorové stroje na cvičenie. Tesne pri promenáde sa nachádza niekoľko menších parkov. Tam sú inštalované lavičky a piknikové stoly, z ktorých máte nádherný výhľad na jazero Lugano. Mimo miest má už pobrežie prirodzený charakter a využívajú ho najmä plavci.

 

Gandria

Niektoré časti pobrežia jazera prechádzajú do kopcovitého terénu a tunajšie domy sú terasovito postavené, čo vytvára pekný vizuálny prvok. Najlepšie si to vychutnáte počas plavieb, ale ak chcete preskúmať tieto do kopcov vedúce uličky, odmenou vám bude krásna vyhliadka. Najobľúbenejšou dedinkou je Gandria, ktorá je známa vďaka farebným fasádam domov. Vďaka tomu pripomína pestré oblasti susedného Talianska. Od mesta Lugano je vzdialená 6 kilometrov a dostanete sa tam autom alebo hromadnou dopravou. Najlepším spôsobom na jej spoznanie je prenajať si čln alebo sa plaviť loďou na okružnej jazde jazerom, aby ste si lepšie mohli vychutnať kontrast medzi okolitou zelenou a touto pestrofarebnou hrou.

 

Mini Švajčiarsko

Sedem kilometrov od Lugana sa nachádza ďalšia obľúbená atrakcia tejto oblasti. Mini Švajčiarsko otvorili v roku 1959 a odvtedy ho postupne rozširovali, takže dnes sa už rozprestiera na ploche 14 000 m2. V areáli nenájdete len zmenšeniny najznámejších pamiatok zo Švajčiarska, ale aj pár skvostov z Talianska. Pozrieť si tam môžete napríklad slávny Milánsky dóm. Medzi jednotlivými mini stavbami premáva železnica a nachádza sa tam aj niekoľko desiatok druhov rastlín, kvetov a drevín, ktoré rastú v tejto krajine. Okrem toho sa môžete tešiť aj na ďalšie zaujímavé prekvapenia.

 

Olivová cesta

V okolí jazera rastie veľa olivových stromov. Na tento región je to možno trochu nezvyčajné, ale keďže tam majú vynikajúce podmienky, výborne sa im tam darí. Niektoré z nich sú staršie ako sto rokov. Od Monte Bré vedie 3,5 kilometrov dlhá Olivová cesta, ktorá prechádza pomedzi menšie olivové sady. Počas tejto vychádzkovej trasy sa nachádza 18 zastávok, ktoré vás oboznámia s pestovaním a spracovaním olív.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa