Nielen COVID, zo zahraničia si môžete doniesť aj iný nechcený suvenír

2021-10-04 08:01:00 |   |    | 

Brušný týfus, malária či rôzne hepatitídy. Zo zahraničia si môžeme priniesť viac, ako by sme chceli.



 

Najskloňovanejším ochorením posledných mesiacov je jednoznačne COVID-19. Z dovolenky v zahraničí si však môžete doniesť aj iný nechcený suvenír. Medzi najčastejšie tropické nákazy importované do Európy patria podľa Úradu verejného zdravotníctva SR hnačkovité ochorenia, hepatitídy, malária, rôzne arbovirózy ako horúčka dengue, ale aj brušný týfus.

 

Malária

Medzi najnebezpečnejšie a najčastejšie importované nákazy patrí malária prenášaná komármi rodu Anopheles. Ide o život ohrozujúce parazitárne ochorenie prejavujúce sa záchvatmi horúčky, triašky a potenia, sprevádzané bolesťou hlavy, svalov, kĺbov, kašľom a hnačkou. Príznaky nastupujú približne po 10-14 dňoch od infikovania. Bez liečby môže dôjsť k poruchám jednotlivých orgánov a k úmrtiu. Malária je nebezpečná aj pre svoj široký výskyt. Môžete sa ňou nakaziť v mnohých tropických a subtropických krajinách. Riziko rastie aj v závislosti od ročného obdobia a nadmorskej výšky. Účinná očkovacia látka zatiaľ nie je k dispozícii. Jedinou ochranou je dôsledná prevencia poštípania komárom a niekoľko týždňov pred vycestovaním je potrebné užívať antimalariká.

 

Hepatitídy

Žltačka neznie na prvé počutie ako cudzokrajná choroba, keďže sa vyskytuje aj u nás. Vyššie riziko nákazy vám však pre nedostatočné hygienické podmienky hrozí práve ďaleko za našimi hranicami. Hepatitída A a E sa prenáša úzkym kontaktom s chorým, kontaminovaným jedlom a nápojmi. Hepatitída B a C sa prenáša pri sexuálnom styku, transfúziou, používaním kontaminovaných ihiel. Žltačka je známe ochorenie, ktoré primárne postihuje pečeň. Medzi hlavné príznaky patrí aj malátnosť, zvýšená telesná teplota, bolesť brucha, žlté sfarbenie očných bielok a kože. Hepatitída B a C môže prebiehať bez príznakov, časom však dochádza k progresii do cirhózy pečene a karcinómu. Riziko pre cestovateľov je vysoké hlavne pri návšteve oblastí s nízkym hygienickým štandardom. Pred odchodom do zahraničia je tak vhodné dať sa zaočkovať proti žltačke typu A a B. Dôležitá je aj prevencia v podobe častého umývania rúk, vyhýbania sa kontaminovanému jedlu a vode, nechránenému pohlavnému styku či podstúpeniu tetovania alebo pírsingu v necertifikovanom štúdiu.

 

Horúčka dengue

Horúčka dengue je tropická vírusová infekcia, ktorá sa bežne vyskytuje v Amerike, Ázii, Afrike a v niektorých oblastiach Karibiku a Pacifiku. Prenášajú ju komáre rodu Aedes. Ochorenie prebieha ako chrípka, no môže dôjsť aj k hemoragickej forme s vnútorným a vonkajším krvácaním. Väčšina pacientov sa po niekoľkých dňoch uzdraví, pri ťažkom priebehu so šokom a s krvácaním môže byť bez adekvátnej liečby mortalita až 40 %. Prevencia je len ochrana pred poštípaním komármi.

 

Brušný týfus

Spôsobujú ho baktérie, ktoré sa do tela dostanú najčastejšie požitím kontaminovanej vody a potravín. Brušný týfus sa vyskytuje celosvetovo, hlavne v súvislosti s nízkym hygienickým štandardom pri príprave jedla. Prítomná býva kolísavá horúčka, tráviace ťažkosti, hnačka, bolesti hlavy, malátnosť, nechutenstvo a nespavosť. Bez liečby sa horúčka stáva trvalou, zväčšuje sa pečeň, spomaľuje sa frekvencia srdca. Jednou z najobávanejších komplikácií ochorenia je prederavenie steny tenkého čreva, čo môže byť smrteľné. Riziko pre cestovateľov stúpa so zhoršujúcim sa hygienickým štandardom navštívených oblastí. Aby ste tomuto ochoreniu predišli, dôležité je piť vodu z originálne balených fliaš, dbať na hygienu rúk a konzumovaného jedla, nepožívať ľad a surovú zeleninu. Proti brušnému týfusu sa možno dať zaočkovať.

 

Žltá zimnica

Ochorenie známe aj ako žltá horúčka je vírusové ochorenie, ktoré sa prenáša komármi. Vyskytuje sa v tropických oblastiach Afriky a Južnej Ameriky. Typický je dvojfázový priebeh ochorenia, v prvej fáze je prítomná horúčka, bolesť hlavy, svalov, zimnica, nechutenstvo, vracanie. Po niekoľkých dňoch nastupuje druhá fáza ochorenia, ktorá je charakteristická znovuobjavením sa teploty, žltým sfarbením kože a očí, bolesťami brucha, vracaním a krvácaním. Ochorenie sa môže končiť smrťou

Slováci si v posledných rokoch podľa Úradu verejného zdravotníctva SR priniesli z cudzích krajín už pestrú paletu ochorení – od rôznych hnačiek, vírusových hepatitíd, pohlavných ochorení až po závažnejšie choroby ako malária či vírus zika. Aj keď tieto ochorenia nie sú také rozšírené ako COVID-19, sú poriadne nebezpečné a pri ceste do ďalekej cudziny sa s nimi môžete chtiac-nechtiac stretnúť.

Práve preto prišla poisťovňa Generali s unikátnym Poistením exotických ochorení pre mladých cestovateľov. „Ide o jediné poistenie na trhu vytvorené presne na mieru pre všetkých študentov, ktorí radi cestujú a spoznávajú svet. Toto poistenie ich kryje v prípade nákazy exotickou importovanou chorobou, ako je brušný týfus, hepatitída A, B, C, E, japonská encefalitída, cholera, tetanus, žltá zimnica, horúčka dengue, spavá choroba, leishmanióza, Chagasova choroba a malária,“ vymenúva Peter Koštival, riaditeľ Úseku personálneho poistenia poisťovne Generali.

K poisteniu Exotických ochorení je vhodné uzavrieť aj poistenie Hospitalizácie. Ak vás po návrate zo zahraničia budú musieť kvôli liečbe hospitalizovať na JIS-ke alebo na infekčnom oddelení, máte nárok na dvojnásobné plnenie z tohto krytia.

Poistenie však chráni dobrodružných študentov už pred cestou do exotiky. „Študenti môžu čerpať z poistenia príspevok až do výšky 150 eur, ktorý môžu využiť buď na očkovanie pred odchodom do cudziny, alebo po návrate na Slovensko na vyšetrenie exotických importovaných ochorení, aby tak mali istotu, že sa vrátili zdraví,“ vysvetľuje výhody poistenia Peter Koštival.

Pri uzatvorení poistenia získavate množstvo ďalších výhod, napríklad aj 15 % zľavu na cestovné poistenie na dobu neurčitú s celosvetovou územnou platnosťou či možnosť uzavrieť poistenie občianskej zodpovednosti prenosných smart zariadení.

Viac informácií o unikátnom životnom poistení pre dobrodružných študentov sa dozviete na https://www.generali.sk/pre-obcanov/zivotne-poistenie/dobrodruzny-student/.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Generali Poisťovňa

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa