Cestovné poistenie a COVID. Čo všetko treba zohľadniť, keď cestujete do zahraničia počas pandémie?

2022-04-30 09:58:00 |   |    | 

COVID nedávno zasiahol nielen cestovateľské aktivity, ale aj bežný život. Aj keď sa svet pomaly vracia do starých koľají, cestovné poistenie COVID sa stále môže hodiť. Aké poistenie pokrýva aj situácie spôsobené vírusom a čo všetko vám kompletný balík istôt na cestách ešte prináša?



 

Cestovné poistenie COVID ako súčasť bežného balíka

Vzhľadom na udalosti minulých rokov sa COVID stal súčasťou cestovného poistenia, preto aj krátkodobé cestovné poistenie zvyčajne kryje i náklady spojené s liečbou a karanténou. Výnimkou nie je ani AXA Assistance, ktorá kryje udalosti spojené s ochorením COVID-19.

Vždy je však potrebné vopred sa oboznámiť s podmienkami poisťovní, pretože každé cestovné poistenie môže byť nastavené trochu inak. Ak plánujete cestu do zahraničia, určite sledujte aj odporúčania ministerstva zahraničných vecí. Opatrenia a podmienky vstupu do cudzej krajiny môžu byť v každom štáte iné. Je preto dobré vedieť, na čo sa treba pripraviť a aká je aktuálna covidová situácia v krajine.

 

V ktorých krajinách cestovné poistenie kryje aj COVID?

Ak uzavriete cestovné poistenie v AXA Assistance a cestujete do krajín, ktoré sú menej rizikové, udalosti spôsobené ochorením COVID-19 sú kryté v rámci poistenia liečebných nákladov vo všetkých variantoch cestovného poistenia.

Či je cieľová krajina menej riziková, teda žltá alebo zelená, zistíte z mapy Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb. Pokiaľ je krajina označená ako riziková, teda červená, oranžová alebo bez označenia, udalosti spojené s ochorením COVID-19 sú kryté len v rámci variantu poistenia Excelent do limitu 1 000 000 EUR. Cestovné poistenie COVID je tak súčasťou štandardných balíkov a nie je vyžadované špeciálne pripoistenie.

 

Kryje cestovné poistenie aj náklady spojené s karanténou?

Počas pobytu sa môže stať, že budete mať pozitívny test alebo kontakt s nakazeným, a budete musieť absolvovať karanténu napriek tomu, že nemáte žiadne príznaky ochorenia a zdravotné problémy. Karanténa môže váš pobyt nielen skomplikovať, ale aj predĺžiť. Niekedy aj poriadne predražiť.

Krátkodobé cestovné poistenie môže v rámci liečebných nákladov pokryť aj náklady na ubytovanie a stravu pri nariadenej preventívnej karanténe, náklady na návrat domov po ukončení takejto karantény, samozrejme, ak nemôžete využiť pôvodný spôsob dopravy.

Nech už uzavriete cestovné poistenie v akejkoľvek poisťovni, nezabudnite si pred tým dôkladne preštudovať, čo všetko poistenie kryje a za akých podmienok. Pri nákladoch na ubytovanie a návrat domov v prípade karantény býva dojednaná spoluúčasť.  

 

Liečba COVIDU v zahraničí

Ochoreli ste počas pobytu v zahraničí na COVID-19 a potrebujete liečbu? Ak ste v krajine, v ktorej vaše cestovné poistenie kryje tieto liečebné náklady, máte o starosť menej. S dobrým poistením budete mať pokryté nielen samotné náklady na liečbu, ale aj na hospitalizáciu alebo repatriáciu.

Je možné, že sa vám pobyt v zahraničí kvôli ochoreniu predĺži. Preto je potrebné kontaktovať poisťovňu, aby vám cestovné poistenie predĺžila, pokiaľ vám má končiť v čase, keď sa ešte budete nachádzať v cudzine. Aby vám poistenie krylo náklady spojené s COVID, zvyčajne musí byť potvrdené PCR testom. Čo sa týka testovania, poistenie ho kryje v prípade, ak je nutné pre stanovenie diagnózy a môže byť ohrozené vaše zdravie. 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa