Na akú krajinu sa zamerať, keď si hľadáte prácu v zahraničí?

2022-12-30 09:00:00 |   |    | 

Nájsť si prácu nie je jednoduché, najmä ak ju hľadáte v inej krajine. Túžba zarobiť veľa v krátkom čase núti mnohých ľudí pracovať v zahraničí. Získanie ponuky na presťahovanie do zahraničia mnohí považujú za hviezdny kariérny moment. Pozrime sa, na čo je dôležité myslieť pred sťahovaním, aby sa rozhodnutie nestalo osudovou chybou.



 

Na čo treba myslieť predtým, než odídete pracovať do zahraničia?

V prvom rade si musíte uvedomiť, že sťahovanie a zmena bydliska je vždy stresujúca záležitosť. Aj keď ovládate jazyk novej krajiny, budete musieť úplne zmeniť spôsob života, na ktorý ste vy a vaši rodinní príslušníci zvyknutí. Vstúpite do inej kultúry, možno vám bude chýbať jedlo, ktoré ste jedli predtým. Zrejme budete musieť nanovo vyriešiť každodenné problémy a vytvoriť si nové domáce návyky. Môžete tiež zažívať pocity osamelosti, straty, nedostatočnosti a strachu, že nezapadnete.

Všetky tieto a mnohé ďalšie negatívne pocity sú súčasťou adaptačného procesu a nedá sa im vyhnúť, ale môžete sa na presun psychicky pripraviť tak, aby ste každú novú fázu adaptácie rozpoznali a prežívali ju vedome a ľahšie. V každom prípade budete vo väčšej či menšej miere prechádzať rôznymi adaptačnými faktormi - domácimi, psychologickými a pracovnými.

Presťahovanie do inej krajiny je celý proces. A treba k nemu pristupovať zodpovedne, zvážiť všetky pre a proti, zohľadniť vízovú situáciu, životnú úroveň a náklady, možnosti rozvoja a kariéry. Tiež je veľmi potrebné zistiť, ako sa do vybranej krajiny môžete dostať. Často nelietajú priame lety do krajiny, kde chcete ísť, preto je dobré vedieť o možných prestupoch. Niekedy stačí ísť do susedného Česka, odkiaľ už môže ísť priamy let. Na stránke eSky.sk môžete nájsť Košice Praha letenky za veľmi prívetivé ceny. Výhodou je, že táto spoločnosť má všetky letecké spoločnosti na jednom mieste a práve to vám môže uľahčiť hľadanie.

 

Ako si vybrať krajinu?

Premyslite si, na ktorú krajinu by ste sa chceli zamerať. Vo fáze uvažovania niektoré krajiny okamžite vypadnú kvôli veľkým problémom s prisťahovalectvom, iné nebudú vhodné kvôli mentalite, jazyku alebo iným dôvodom. Myslím si, že je dosť dôležité vyberať si krajiny podľa toho, či sa v nich bude dobre žiť. Do užšieho výberu sa môže dostať jedna alebo viacero krajín.

Jedny z najžiadanejších profesií na svete sú v oblasti IT - dopyt po takýchto odborníkoch v rôznych krajinách je už viac ako rok stabilný. Priznajme si však, že nie každý je IT špecialista. Ak si chcete nájsť prácu v zahraničí, nemusíte sa rekvalifikovať na vývojára, ak sa na to necítite. Hoci sú IT profesie na vrchole, nie sú jediné, ktoré sú na medzinárodnom trhu práce potrebné.

Ďalšou žiadanou profesiou v zahraničí je vodič. Je to spôsobené rozvojom internetových obchodov, ktoré potrebujú dodávať tovar do rôznych miest a krajín. Takže tí, ktorí sú dobrí v riadení osobných a nákladných áut, majú veľkú šancu nájsť si prácu v zahraničí. Zahraniční zamestnávatelia tiež hľadajú napríklad marketingových analytikov, projektových manažérov, účtovníkov, veterinárov a iných zdravotných odborníkov.

Je dôležité si uvedomiť, že krajina, ktorú si vyberiete, môže byť vaším novým domovom na dlhý čas. Pri rozhodovaní zhodnoťte svoje možnosti integrovať sa do kultúry, naučiť sa jazyk a zvyknúť si na novú realitu, v ktorej budete musieť žiť vy a možno aj vaši príbuzní. V neposlednom rade treba myslieť na prepravu. Spoločnosť eSky.sk ponúka najlacnejšie letenky do celého sveta. Tiež tam nájdete hotely, apartmány, hostely, penzióny, chaty a iné ubytovacie zariadenia. K dispozícií majú približne 1,3 milióna ubytovacích zariadení po celom svete.

 

Potrebujete v zahraničí poistenie?

Dbajte na to, aby ste boli zdravotne poistení. Podmienkou vstupu do väčšiny zahraničných krajín je zdravotné poistenie platné počas celého pobytu v zahraničí. Poistenie sa vyžaduje aj pri vstupe do viacerých bezvízových krajín. Na stránke spoločnosti eSky.sk môžete získať široké poistné krytie za rozumnú cenu. Mali by ste si ale uvedomiť, že poisťovne môžu za určitých okolností neuznať skutočnosť, že došlo k poistnej udalosti. V takýchto prípadoch budete musieť všetky finančné náklady na liečbu uhradiť sami.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: PR článok

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa