Extrémne kúpanie na hrane Viktóriiných vodopádov: Ponorte sa do Diablovho bazénika

2015-01-11 09:00:00 |   |    | 

Stačí jeden chybný krok, pošmyknutie na klzkej skalnej stene a človek sa zrúti do stometrovej priepasti, v ktorej hučí voda. Tak ako už niekoľko ľudí pred ním. Napriek tomu kúpeľ v Diablovom bazéniku turistov stále láka. Skočiť do vody len tesne nad hranou Viktóriiných vodopádov, zatajiť dych v snahe zistiť, či vodný prúd nebude silnejší, a potom si sadnúť na skalné „kresielko“, ktoré je priamo na hrane vodopádu.



 

Diabolský bazénik, ktorý leží na hrane Viktóriiných vodopádov, obsadil v rebríčku najnebezpečnejších miest na kúpanie krásne piate miesto. A my by sme ho pokojne posunuli ešte o pár stupienkov vyššie. Veď kde inde vás od valiacej sa vodnej steny a vodnej triešte, ktorú  vidieť až na vzdialenosť 40 kilometrov, delí len pod vodou ukrytá nízka a klzká skala?

Táto prírodná nádrž leží len kúsok od ostrova Livingstone a miestne oficiálne agentúry vás k nemu a následne k bazéniku vyvezú za približne 90 dolárov. V cene je jazda loďou, výhľad na vodopády z ostrova a v prípade, že je málo vody, i kúpanie priamo v Diablovom bazéniku. A na záver je na programe luxusný piknik.

 

 

Risk s miestnymi sprievodcami

 

Nie každému sa však chce platiť takú čiastku. A miestni obyvatelia si zas radi zarobia pár dolárov navyše. Pokiaľ sa teda človek netrasie od strachu, môže si vypočuť ponuku niektorého z miestnych mladíkov, dojednať cenu – bez problémov sa dostanete pod desať dolárov – a nechať sa k Diablovmu bazéniku doviesť „na čierno“ pekne po svojich, cez miesta, kde je vody menej a kde nie je takmer nijaký prúd.

 

Zábavný park pri vodopádoch? To snáď nie!

 

Podľa zimbabwianskeho ministerstva pre turizmus sa krajine nedarí naplno využívať potenciál, ktorý vodopády majú. Preto v lete 2013 prišlo s návrhom vybudovať na dohľad od vodopádov zábavný park v štýle Disneylandu. Súčasťou areálu, ktorý by stál v prepočte zhruba šesť miliárd, by mali byť hotely, kasína a najrôznejšie atrakcie. Drvivá väčšina expertov sa však k tomuto nápadu stavia skepticky, Viktóriine vodopády by stratili punc autenticity. 

 

Mimochodom, prúd nie je ani vo vnútri Diablovho bazénika. Skala tu totiž vytvára vaňu, v ktorej sa voda točí vo víre a stráca silu. Pokiaľ je nižší stav vody a človek sa nesnaží dostať čo najbližšie k okraju alebo mimo pokojnú oblasť, je vraj táto adrenalínová atrakcia celkom bezpečná. Nižší stav vody v tomto prípade znamená obdobie zhruba od septembra do decembra – to je priamo v bazéniku vody tesne nad pás a na jeho okrajoch zas toľko, aby si človek mohol pohodlne sadnúť.

 

 

Väčšie než malé množstvo adrenalínu

 

Turisti, ktorí sa k ceste na toto „diabolské miesto“ nechali vyprovokovať, neskôr popisujú, aký obrovský adrenalín pobyt v prírodnej vani, okolo ktorej sa rútia masy vody padajúce s ohromným revom do stometrovej hĺbky, vlastne je. Človek vraj nie je schopný prinútiť sa k tomu, aby sa naklonil ponad okraj – pud sebazáchovy je silnejší a telo protestuje.

Z času na čas sa objavia ľudia, ktorí ohromnú silu vody podcenia, a v tom najhoršom prípade zaplatia za svoju nepozornosť – ktorú mimochodom najčastejšie spôsobuje uprené sledovanie displeja fotoaparátu – i životom.

 

Pád do hlbín

 

V septembri 2009 sa z vrcholu Viktóriiných vodopádov zrútil neoficiálny sprievodca, ktorý sa pošmykol na klzkej skale pri záchrane turistu a zrútil sa do hĺbky 90 metrov. Hoci sa pôvodne hovorilo práve o lokalite Diablovho bazénika, nešťastie sa prihodilo na inom mieste. O dva roky neskôr sa do hlbiny (vodopády majú v najvyššom bode výšku 108 metrov) zrútil ďalší turista, ktorý sa vydal na prieskum vodopádov s neoficiálnym sprievodcom z radov miestnych obyvateľov.

Zatiaľ posledný prípad pádu do vodopádov má však šťastný koniec. V decembri 2013 sa do dvadsaťpäťmetrovej hĺbky pod vodopádmi, kde sa rieka Zambezi valí úzkym kaňonom, zrútil štyridsaťpäťročný čínsky turista. Mal však šťastie, pretože nedopadol do vody, ale na skalný výbežok a jeho pád zbrzdila vegetácia. Celá na prvý pohľad desivá udalosť – ktorú spôsobila opäť snaha o čo najlepšiu fotografiu – tak skončila len niekoľkými odreninami.

Pokiaľ vás až tak veľká dávka adrenalínu neláka, môžete si skočiť bungee jumping z mosta, ktorý vedie nad kaňonom pod vodopádmi, alebo sa vydať na rafting. Pravdou však je, že adrenalínom je často i pozorovanie turistov, ktorí do Diablovho bazénika vyrazia a potom balansujú na jeho okraji. Spadnú? Verme, že nie! 

 

 

Inzertné oznámenie

 

 

Autor: Lucie Štěrbová & Tomáš Cikán

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
4.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa