10 najmierumilovnejších krajín vo svete. V týchto krajinách sa takmer nemusíte báť

2015-01-10 09:00:00 |   |    | 

Niet nad ten pocit, keď sa môžete pohybovať po nejakej krajine bez akýchkoľvek obáv a starostí o vašu bezpečnosť. I keď čísla kriminality vo veľkomestách stále stúpajú, ešte vždy nájdete vo svete aj zopár štátov, v ktorých panuje mierumilovná atmosféra. Vtedy nemusíte riešiť žiadne prípadné komplikácie a môžete sa len pohodlne sústrediť na cestovanie.



 

Island

 

Dlhodobo propagovaný ako najbezpečnejšia krajina na svete. Návštevníci na svojej koži dokonca priveľmi nepocítili ani vlnu protestov, ktorá sa tam udiala od roku 2008. Policajti chodia neozbrojení a zločinnosť je tam na minimálnej úrovni. Ak sa aj náhodou niečo niekedy udeje, väčšinou za to môžu neprispôsobiví turisti. Bez obáv sa môžete spoľahnúť na ochotu domácich obyvateľov a pokojne spoznať miestnu úžasnú prírodu.

 

Dánsko

 

I napriek mnohým vojenským konfliktom v okolí, si dlhodobo udržiavali štatút neutrálnej krajiny. Nedali sa vtiahnuť ani do jednej zo svetových vojen a namiesto toho pokojne pracovali na zveľaďovaní svojho hospodárstva. Táto izolácia im pomohla vytvoriť veľmi priateľskú atmosféru a udržať kriminalitu na uzde. Čo je zaujímavosťou, Dánsko patrí aj medzi štáty s najnižšou nehodovosťou. Môže za to trend uprednostňovania bicyklovej dopravy, ktorý sa stále udržiava aj vo veľkých mestách.

 

Rakúsko

 

Spomedzi krajín tejto časti Európy patrí medzi najpokojnejšie miesta. Veľmi dobré percentá im robí najmä vidiek, kde je kriminalita takmer nulová. I keď je to vo Viedni už trošku horšie, stále ide o disciplinovaný národ s dobrým policajným systémom, takže oproti okolitým štátom, vrátane Slovenska, sa môžu stále pochváliť najpokojnejšou atmosférou.

 

Nový Zéland

 

V týchto končinách už dlhodobo panuje stabilná situácia. Nový Zéland sa kvôli tomu rozhodol znížiť aj svoj vojenský arzenál na minimum. V krajine taktiež evidujú len málo ľudí, ktorí sú oficiálnymi držiteľmi zbraní. Nemusíte sa obávať ani výletov do opustenejších oblastí. Veľké nebezpečenstvo vám tam nehrozí, väčší pozor si musíte dávať skôr na zmeny počasia a divokú zver.

 

Švajčiarsko

 

Za umiestnenie v rebríčku sa môžu podľa odborníkov poďakovať najmä tunajšej ekonomickej situácii. Dobre zabezpečení ľudia nepatria do kriminálnych skupín a užívajú si pokojný život bez stresov. Napriek veľkej vlne prisťahovalectva sa im podarilo udržať to všetko v rámci hraníc slušnosti a priveľmi nezvýšiť kriminalitu v jednotlivých mestách. Opäť za to môže aj veľká disciplinovanosť tohto národa.

 

Fínsko

 

V roku 2014 sa dokonca stala najbezpečnejšou krajinou v Európe, no v dlhodobom merítku sa predsa len kvôli viacerým rizikovým faktorom umiestnila v nižšej časti rebríčka najpokojnejších krajín. Podľa odborníkov sú hrozbou účasti vojakov na zahraničných misiách v islamských krajinách. Práve kvôli nim sa môže situácia rýchlo zmeniť a vo Fínsku sa otrasie i dlhodobo budovaná stabilita.

 

Kanada

 

Pokojná atmosféra tentoraz pramení z priateľskej a ústretovej povahy domácich ľudí. I keď musia čeliť ročne pomerne veľkej vlne prisťahovalectva, snažia sa vďaka prísnym podmienkam nevpustiť si do krajiny problémových ľudí. Úplne zanedbateľné percento kriminality prislúcha krádežiam. Ľudia sú tam čestnejší a nechcú inému človeku s ťažko nadobudnutým majetkom nejako ubližovať.

 

Japonsko

 

Obrovské mestá nie sú v niektorých prípadoch na tom až tak dobre. Problematické sú však často iba vyhradené štvrte a keď chcete pokojne cestovať, stačí sa im vyhnúť a budete bez problémov. Silné tradície a disciplinovanosť sa ukáže najmä na vidieku, ktorý sa zmení na oázu pokoja a bezproblémových lokalít. Nemusíte sa báť precestovať ho i bez domáceho sprievodcu. Ľahko zvládnete všetky prekážky a nedostanete sa do problémov.

 

Belgicko

 

Brusel ako centrum Európskej únie sa môže pochváliť aj s jednou z najlepších bezpečností vo veľkých európskych mestách vôbec. Keď sa Belgičanom podarilo eliminovať kriminalitu na tomto mieste, vidiek už zvládli s ešte väčšou pohodou. Minimum krádeží a násilných činov robí dobré meno tejto krajine. Dávajte si však pozor, pretože nedodržiavanie stanovených predpisov je prísne trestané i v prípade turistov.

 

Nórsko

 

Pri pohľade na nórske väznice môžeme len blednúť závisťou. Ich „cely“ vyzerajú lepšie ako byty bežných Slovákov. Takéto podmienky na prevýchovu si môžu Nóri dovoliť i vďaka tomu, že ich percento kriminality je veľmi nízke. O to viac energie a peňazí môžu investovať do socializácie problémového obyvateľstva a vrátiť tohto človeka späť do života ako novú osobu.

 

Zdroj/autor: womensophy.com, David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.1/5 (36 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa