Mesto legendárnej Angeliky: Sidi Bou Said milujú filmoví fanúšikovia aj umelci

2023-10-16 09:00:00 |   |    | 

Na prvý pohľad Sidi Bou Said nevyzerá ako typické tuniské mesto, podľa domácich obyvateľov je však najkrajším na celom pobreží. Aj preto inšpiroval filmové štáby a pred mnohými rokmi sa tam natáčala napríklad aj legendárna Angelika.



 

Biele domčeky s modrými detailmi

Sidi Bou Said sa nachádza neďaleko hlavného mesta Tuniska. Pokladá sa za jeho predmestie a ponúka kontrastnú atmosféru oproti tunajšej metropole. Z ruchu zrazu prídete do pokojného prostredia, ktoré vás na prvý pohľad dostane charizmou, ktorá sála z každého jeho kúta. Veľkú úlohu v tom zohráva špecifická architektúra. Mestečku totiž dominujú biele budovy, ktoré sú zdobené modrými detailmi. Turisti obľubujú najmä prechádzky starými úzkymi uličkami, ktoré vás zavedú do dávnych čias. Sidi Bou Said sa rozprestiera na svahu, takže centrum je už z diaľky výraznejšie a ponúka zaujímavú vyhliadku.

 

Ideálna poloha na výlety

Priamo v tomto mestečku sa nenachádzajú žiadne rezorty. Situované sú však v jeho tesnej blízkosti, a tak je Sidi Bou Said každoročne počas letnej sezóny veľmi vyťažené. Najobľúbenejším letoviskom je Port El Kantaoui, ktoré bolo postavené v identickom architektonickom štýle. Biele domčeky skvele ladia s okolím a vytvárajú jeden z dominantných prvkov. Vďaka tomu sa táto destinácia často objavuje aj v propagačných materiáloch. Blízkosť letných rezortov je však len jednou z výhod, ktorú prináša toto mesto. Sidi Bou Said sa totiž nachádza na rozmedzí Kartága a Tunisu, a tak si odtiaľ môžete odtiaľ robiť celodenné výlety, aby ste lepšie spoznali tunajšiu históriu a architektúru.

 

Orientálny krásavec pre umelcov

Tunajšej architektúre dominuje aj viacero orientálnych prvkov, čo vidno najmä na zdobení fasád. Vďaka špeciálnej a neopakovateľnej atmosfére preto Sidi Bou Said už dávno vyhľadávajú aj intelektuáli a umelci. Tí posedávajú v podnikoch, alebo hrajú či maľujú priamo na uliciach, aby tak priblížili ich prácu a diela čo najviac ľuďom. Takúto umeleckú harmóniu si tam vychutnáte najmä počas hlavnej sezóny. Druhým dôvodom častých návštev významných hostí bola v minulosti tunajšia klíma, ktorá prospievala ľuďom s respiračnými chorobami.

 

Domov slávnej Angeliky

V šesťdesiatych rokoch vznikla nová séria príbehov o nádhernej Angelike, ktorú milovali aj Slováci. Romantický príbeh lásky sa odohrával práve v uliciach tohto mesta a pre Sidi Bou Said to bola tá najlepšia propagácia, po ktorej tam prichádzalo množstvo zvedavých turistov. Angelika ich často pritiahne aj v súčasnosti, keďže tento nadčasový historický film má stále nových fanúšikov. Filmári vtedy využili najmä priestory pôvodného centra, ktoré dodnes patria k top atrakciám v regióne.

 

Mesto vtáčích klietok

So Side Bou Said sa spája ešte jedna kuriozita. Po uliciach uvidíte rozvešané prázdne vtáčie klietky, ktoré sa časom premenili na malé umelecké diela. Väčšinou plnia len okrasnú funkciu a operence už chovajú len v niektorých obydliach. Klietky sa nakoniec stali aj obľúbeným suvenírom. Vyrábajú ich v rôznych verziách z lacného kovu, ale aj s luxusným špeciálnym dizajnom a honosnejším zdobením.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 1. máj. 2024. Dnes je Sviatok práce,
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa