Senegalský ostrov Gorée presiakol bolesťou a utrpením: Preslávil ho najväčší trh s otrokmi

2023-11-24 12:00:00 |   |    | 

Mesto Dakar sa skladá z devätnástich štvrtí. Gorée je jednou z nich a rozprestiera sa na samostatnom ostrove. Tento malý kúsok pevniny má za sebou náročnú históriu, smutne sa preslávil najmä tým, že sa tam v minulosti nachádzal najväčší trh s otrokmi. Akoby vtedy presiakol atmosférou bolesti, sĺz a utrpenia, ktoré sprevádzalo obchodovanie s ľuďmi.



 

Väčšina otrokov skončila v Amerike

Kedysi boli v Senegale a jeho okolí viaceré trhy s otrokmi. Historici sa domnievajú, že najväčší z nich sa rozprestieral práve na Gorée, kam zvážali zajatcov nielen z tejto krajiny, ale z celého regiónu. Všetko to boli neprávom väznení ľudia, ktorých zajali počas obsadzovania územia. Trh pôsobil ako prvé miesto obchodovania s nimi, kde si ich vyberali obchodníci a následne ich odvážali ďalej. Niektorí putovali do Európy alebo Ázie, najväčší počet však končil vždy v Amerike. Na Gorée boli aj ďalšie menšie trhy, kde otrokov predávali priamo do rodín, či na farmy alebo do fabrík, kde museli slúžiť až do smrti. Takéto obchodovanie prebiehalo na ostrove medzi rokmi 1536 až 1848, čo z neho robilo z posledných miest, kde sa ponúkali otroci. Trh bol známy neľudskými podmienkami, kde navyše ľudí predávali za veľmi nízke ceny, keďže ich tam zvážali v skutočne veľkých množstvách.

 

Dom otrokov

Trh sa v minulosti konal v budove, ktorá sa nazýva Trh otrokov. V súčasnosti v nej sídli múzeum, ktoré upozorňuje práve na zverstvá tejto doby a plní aj úlohu pamätníka, aby sa nikdy nezabudlo na utrpenie nevinných domorodcov. Dnu sa vchádza cez „dvere bez návratu“, ktoré dostali svoje pomenovanie práve v čase otroctva. Keď totiž tadiaľ uväznení prešli, už nemali šancu vrátiť sa do normálneho života. Ich utrpenie navyše len začínalo. Vybraných otrokov odtiaľ odvážali loďami do iných krajín, plavili sa vo veľmi zlých podmienkach, v stiesnených priestoroch a boli napádaní fyzicky i sexuálne. V múzeu uvidíte okrem historických artefaktov a spisov aj cely a okovy, v ktorých boli títo ľudia väznení. Na výstavu sa prišli v minulosti pozrieť i Mandela či Obama, ktorí aj takýmto spôsobom chceli vzdať úctu obetiam otrokárstva.

 

Historické centrum s koloniálnymi domami

Na ostrov sa dostanete trajektom, ktorý odchádza z prístavu v Dakare. Plavba trvá približne 20 minút a k dispozícii je niekoľko spojov denne. Na Gorée môžete aj zostať prenocovať, pričom bývať budete v menších hostincoch, ktoré sa nachádzajú v hlavnej dedine. Ostrov je rozlohou menší, z toho dôvodu sa na ňom nepoužívajú autá a ani iné motorizované dopravné prostriedky. Aj preto tam už dnes vládne pokojná a príjemná atmosféra, ostro kontrastujúca s hrôzami, ktoré sa tam diali v minulosti. Nepribúdajú na ňom ani žiadne moderné budovy a v dobrom zmysle tam akoby zastal čas. Obyvatelia žijú v domoch z koloniálnej éry, čo vám poskytne príjemnú prechádzku časom. Poľahky sa dostanete aj do opustených častí a na pobrežie s krásnou prírodou.

 

Múzeá mora a žien

Zaujímavosťou je, že i keď je tento senegalský ostrov menší, nájdete na ňom až štyri múzeá. Prvé z nich je spomínaný Dom otrokov, druhé sa nachádza v pevnosti a mapuje históriu ostrova a taktiež Dakaru a tretie múzeum je venované ženám. Na výstave sa dozviete viac informácií o ich postavení v senegalskej spoločnosti a úlohách, ktoré v nej zohrávajú, čo je pútavé nielen z historického hľadiska, ale aj kvôli spoznaniu kultúry v tejto časti sveta a miestnemu spôsobu myslenia. Múzeum mora zase ponúka bohatú zbierku rýb, mäkkýšov a mušlí, ktoré našli na pobreží tohto ostrova. Je vizuálne veľmi pestré a obľúbené tak medzi dospelými, ako aj deťmi.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa