Ostrov duchov pri tanzánskom pobreží: Kilwa Kisiwani kedysi kontroloval obchod so zlatom

2024-03-31 15:00:00 |   |    | 

V Tanzánii v blízkosti pevniny sa nachádza ostrov Kilwa Kisiwani. Dnes je predovšetkým cenným archeologickým náleziskom, kedysi sa však do histórie zapísal úplne inak.



 

Obchod s tými najvzácnejšími artiklami

Územie ostrova Kilwa bolo obývané v období medzi 9. a 19. storočím. Prvé osídlenie založil ománsky sultán a postupne sa z nenápadného mestečka zmenilo na jednu z najvýznamnejších lokalít na obchodovanie. Preto o ostrov začali mať záujem aj Peržania, ktorí ho dlhý čas spravovali. Kilwa Kisiwani mal totiž vynikajúco pozíciu z hľadiska presunu tovaru v tejto časti sveta.

Počas istého obdobia sa dokonca odtiaľto úplne kontroloval trh so zlatom, ktoré bolo ťažené v Zimababwe a odtiaľ ho loďami prevážali do iných krajín, najmä do Egypta. Keď sa rozmohol tento obchod, začali k zlatu pribúdať ďalšie lukratívne artikle, čo do celej oblasti prinášalo viac peňazí. Najväčší rozmach prebiehal medzi 13. a 16. storočím. Vtedy tam obchodníci prichádzali so striebrom, perlami, parfumami, čínskym porcelánom a perzskými kobercami. Ostrov bol pre nich ideálnym miestom, kde mohli časť tovaru predať a potom putovali ďalej na svojej ceste.

 

Dostanete sa tam loďou

Vďaka obchodovaniu prišlo na ostrov nečakane veľké množstvo peňazí. Užívali si to nielen čelní predstavitelia, ale aj domáci obyvatelia, keďže sa veľa financií investovalo do rozvoja tohto regiónu. Časom však začal význam Kilwa Kisiwani upadať a ľudia sa začali sťahovať na pevninu alebo susedné ostrovy. Najprv odchádzali z veľkých miest a postupne odišli aj tí z menších osád.

V súčasnosti je celý ostrov na zozname chránených atrakcií a slúži len na prehliadky pre turistov. Dostanete sa naň z pevniny, kde si v prístave prenajmite vhodnú loď či plachetnicu, ktorá vás tam dovezie. Cesta na ostrov nie je dlhá a vďaka pekným výhľadom bude pre vás taktiež zážitkom. Niektoré zdroje uvádzajú informáciu, že na Kilwa Kisiwani sa dostanete len s povolením od miestnych úradov. Ako ho vybavíte, to vám vysvetlia priamo majitelia lodí.

 

Ruiny domov, spoločných priestorov i svätýň

Keď sa dostanete na ostrov, môžete sa tam prechádzať buď s lokálnym sprievodcom, ktorý sa vás bude snažiť prehovoriť už v prístave, alebo sa tam vyberte sami. Obe možnosti majú svoje pozitíva. S domácimi sa dozviete viac presných informácií o jednotlivých stavbách, no keď pôjdete sami, máte šancu lepšie si obzrieť jednotlivé obydlia a pozostatky budov, ktoré slúžili ako spoločné priestory. Na ostrove uvidíte tiež niekoľko mešít, keďže tunajší obyvatelia boli silne veriaci. Viacero stavieb už nie je v dobrom stave, preto sledujte odporučenia, do ktorých priestorov nemáte vstupovať. Ak neplatia tieto obmedzenia, môžete sa pozrieť v podstate kamkoľvek.

 

Najväčší palác v subsaharskej časti Afriky

Súčasťou ostrova je niekoľko palácov, ktoré slúžili najmä panstvu a zámožným obyvateľom. Najväčší z nich sa nazýva Husunu Kubwa, postavili ho v 14. storočí a je najväčšou stavbou tohto druhu v subsaharskej časti Afriky. Okrem toho sa tam nachádza aj Husuni Ndogo, v ktorom v minulosti sídlila väznica, alebo Songo Mnara na severe ostrova, ktorý vznikol ako časť veľkého komplexu s mešitami. Kuriozitou sú sošky 33 trpaslíkov, ktoré sú rozmiestnené v areáli.

 

Dostal sa na zoznam ohrozených pamiatok

Kilwa Kisiwani vo vás určite zanechá silný dojem. Toto miesto je pretkané zaujímavou atmosférou a dozviete sa veľa zaujímavosti o tunajšej kultúre a regióne. Lenže pri pohľade na ruiny sa neubránite ani pocitu, že sú v podstatne horšom stave ako iné podobné atrakcie. Za všetko môžu tunajšie podmienky, ktoré dopomáhajú k rýchlejšiemu zvetrávaniu starých múrov. Keďže sa o pozostatky budov nikto nestaral, sú v ešte horšom stave. Preto museli úrady pristúpiť k rozhodnutiu, že ostrov zaradia na zoznam ohrozených pamiatok, ktoré sú prísnejšie chránené.

 

Autor: © Zoznam/Davisd

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa