Zaleťte si na vander na Falklandy a navštívte krajinu zasľúbenú tučniakom

2012-01-05 14:45:00 |   |    | 

Zamuchlaní v spacom vaku ležíte pod čiernou oblohou plnou hviezd. Mliečna dráha na dosah ruky a z diaľky slabé švitorenie kolónie tučniakov. A naopak, na kolónie turistov tu môžete pokojne zabudnúť - súostrovie Falklandy totiž leží kúsok od polárnych oblastí a ročne sem zavíta len 500 návštevníkov. Nepoznajú totiž to veľké tajomstvo, že v lete je tu i 20 °C a v panenskej prírode sa dá beztrestne stanovať.



Vandrácky raj a eldorádo biológov, asi tak by sa dali nazvať Falklandy. Tiež sa im hovorí Galapágy južnej pologule, lebo toľko exotických druhov zvierat na malých ostrovoch sa snáď nikde inde nájsť nedá. Navyše, keď je tu leto, teda počas našej zimy, užijete si tunajšej krásy dvakrát toľko - dlhý deň a len pár hodín krátka noc vás totiž spať nenechá.

 

  • Falklandy alebo Malvíny?

Falklandy môžete tiež poznať pod názvom Malvíny - tak ich totiž nazývajú Argentínci, ktorí si na ne robia nárok. Ostrovy sú však pod britskou správou a svoje meno získali od britského lorda Falklanda. Názov Malvíny zase odkazuje k francúzskym rybárom zo zálivu Saint Malo, ktorí sa stali prvými známymi ostrovnými osadníkmi. A čie teda ostrovy sú? V roku 1820 boli pripojené k Argentíne, v roku 1833 k Veľkej Británii. Argentína však britskú správu nikdy neuznala a v roku 1982 sa pokúsila ostrovy vojensky obsadiť. Vojnu o Falklandy, trvajúcu 2 mesiace, vyhrali Briti.

 

Otázne je, či budete schopní zaspať i v noci - hviezdna obloha je tu extrémne lákavá a človek na ňu dokáže pozerať i celú dvojhodinovú noc. Prečo? Riedko obývané Falklandy sa totiž vyznačujú absenciou takzvaného „svetelného smogu“ a pozorovanie hviezd, planét či mliečnej dráhy tu nadobúda úplne iné rozmery, než na aké sme zvyknutí z Európy.

 

  • Falklandská fauna

Falklandy sú známe predovšetkým kolóniami tučniakov, ktoré sem prichádzajú pozorovať ľudia zo všetkých kútov sveta. Počas vyvádzania týchto nelietavých vtákov v mori i na súši ich tu môžete rozpoznať hneď niekoľko druhov. Tučniaky skalné, oslie, magellanské, patagónske a žltorohé však tvoria len časť z množstva stvorení, ktoré tu žijú. Tieto ostrovy sú totiž tiež domovom albatrosov, tuleňov, delfínov, kosatiek, kormoránov a mnohých ďalších živočíchov.

 

Tučniaky vám tu prichystajú nevídaný pohľad. Krvavé bitky samcov o samice, pytačky alebo starosť o mláďatá, to je pastva nielen pre oko biológa. I tak sem väčšina turistov zavíta len v rámci poznávacích zájazdov do blízkeho Chile. Morské fjordy, unikátne národné parky a tradičné červené víno možno objavovať i niekoľko týždňov.

Keď sa dostatočne pokocháte životom na morských skaliskách a plážach Falklandov, dohodnite si v hlavnom meste Stanley sprievodcu a nechajte sa zaviesť do tunajších hôr, v ktorých sa odohral nejeden boj. Okrem početných pamätníkových monumentov tu nájdete tiež roztrúsené pozostatky zbraní a vybavenie vojakov. O histórii tohto územia sa tiež dozviete viac v múzeu v Stanley, určite potom tiež narazíte na vraky starých lodí.

Falklandy si zaslúžia intenzívnu pozornosť tých, ktorí majú radi vandrovanie a cestovanie na vlastnú päsť. Počas kempovania tu totiž nenarazíte na kemp, ale len na čisté pláne a oblé vrcholky hôr. Niekedy nechajú miestni obyvatelia putujúcich prespať na záhrade, vo voľnej prírode je zas nutné počítať s tým, že väčšina Falklandského územia je súkromná a je teda potrebné dohovoriť sa s konkrétnym majiteľom.

Jedinou nevýhodou Falkland teda rovnako ako v neďalekom Chile zostáva veľmi premenlivé počasie, na ktoré sa musíte dôkladne pripraviť. Rozhodne sa však nenechajte odradiť - toto opustené a krásne súostrovie vám prinesie nielen divoké dobrodružstvo, ale i romantický pohľad.

 

Tipy na zájazd na Falklandy a do ďalších juhoamerických oblastí

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov do Chile:

 

  • Veľký okruh po Chile: Santiago obklopené päťtisícovkami, Torres del Paine - jeden z najkrajších národných parkov sveta, ľadovce, sopky a lagúny, to všetko sú ciele tejto úžasne exotickej cesty.
  • Chile - Veľkonočný ostrov: Spoznajte na vlastnej koži najodľahlejšie miesto planéty, ktoré je opradené tisíckami legiend. Tajomné sochy moai a unikátna príroda - to je Veľkonočný ostrov.
  • Veľký okruh po Argentíne s Patagóniou: Ostré štíty veľhôr, ľadovce, veľryby, pampa v kombinácii s návštevou najjužnejšie položeného mesta planéty - úchvatné zážitky na celý život.

 

 

Zdroj/autor: Viola Kratochvilová, ESO travel, reklamný článok, drom

Foto: ESO travel, Ben Tubby, Morgue file, matthew_hull, flickr.com, jurvetson

 

 

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa