Najvyššia lanovka planéty: Nasadnite do kabíny a vydajte sa na púť pol kilometra nad zemou

2015-02-28 09:00:00 |   |    | 

Trpíte závratom z výšok? V tom prípade nastúpte, zavrite oči a ďalších jedenásť minút ich neotvárajte! Presne taká rada by mohla visieť pri vstupe na lanovku Peak2Peak Gondola v kanadskom Whistleri. Kabínky sa tu totiž v niektorých miestach pohybujú až 436 metrov nad zemským povrchom. Vďaka tomu drží tento technický zázrak svetový rekord. Vyššia lanovka na planéte nie je.



 

A k pocitu istoty tých, ktorí majú hrôzu z výšok, neprispeje ani to, že lanovka medzi vrcholmi Whistler a Black Comb drží ešte jeden svetový rekord – najdlhšia vzdialenosť medzi dvomi stĺpmi. Od jedného stĺpa k druhému je to cez hlboké údolie 3,03 kilometra. Oba terminály sú najväčšími lanovkovými terminálmi na planéte.

Tento držiteľ niekoľkonásobného rekordu oslávil v decembri 2014 len šieste narodeniny. Prvé lyžiarske stredisko síce vo Whistleri vzniklo už v roku 1965, pod horou Black Comb v roku 1980, ale k spojeniu oboch stredísk došlo až v roku 1997. A ďalších 11 rokov potom trvalo, než sa nápad prepojiť oba vrcholy dotiahol do zdarného konca.

 

Drahá a technicky náročná

 

S myšlienkou prepojiť oba vrcholy sa kanadskí investori pohrávali už v deväťdesiatych rokoch, prekážkou však boli vysoké náklady a technická náročnosť celej akcie. Whistler sa všakv roku 2010 stal dejiskom časti olympiády a aj vďaka tomu sa nakoniec potrebných 51 miliónov kanadských dolárov na stavbu našlo.

 

Až 201 ľudí v jednej kabínke

Prvenstvom medzi visutými lanovkami v kategórii „najväčšia kabína“ sa môže chváliť lanovka Vanoise-Express vo francúzskych Alpách. Jej prevádzku slávnostne otvorili v roku 2004, má dvojpodlažné kabíny a do každej z nich sa vojde 200 pasažierov a „sprievodca“. A miestami táto lanovka „letí“ až tristo metrov nad terénom.

 

 

 

A nenechajte sa pomýliť – hoci lanovka stojí v kanadskom Whistleri, väčšina dôležitých častí vznikla v Európe, konkrétne vo Švajčiarsku a Rakúsku. Nosné káble a laná (z ktorých každé váži 90 ton) i oba terminály a technologické zázemie lanovky vytvorili inžinieri v Európe a do Kanady potom všetko dopravila počas dvojmesačnej cesty nákladná loď. Štyritisíce kubíkov betónu, ktorý bol potrebný na stavbu základov, vyniesli do hôr vrtuľníky. Iný spôsob skrátka nebol.

Pôvodne sa počítalo s tým, že lanovku spustia už v roku 2006, došlo však k veľkým prieťahom a tak základný kameň slávnostne položili až v septembri 2007 a otvorená bola v decembri 2008.

 

Pre lanovku padol les

 

Unikátna stavba lanovky si však nevyslúžila len slová obdivu a uznania. Jej tvorcovia sa totiž pôvodne dušovali, že stavba nepoškodí prírodu pod lanovkou, že vďaka unikátnemu riešeniu, kedy sú od seba stĺpy lanovky vzdialené vyše troch kilometrov, príroda v údolí neutrpí ani tú najmenšiu ujmu. Nakoniec však pri inštalácii ťažných lán museli robotníci vyrúbať celý pás lesa pod lanovkou a pruh bez stromov, z výšky veľmi dobre viditeľný, je pripomienkou toho,ako nedodržali slovo.

Najvyššie

Vo Venezuele vás systém lanoviek vyvezie z mesta Merida k andskému štítu Pico Espejo do nadmorskej výšky 4766 metrov. Je to vôbec najvyššie miesto, kam sa môžete lanovkou dostať. Lanovka pritom zdolá prevýšenie 3191 metrov. Najvyššou mestskou lanovkou je zas lanovka v bolívijskom La Paz, ktorá toto mesto spája s neďalekým El Alta. Aby ľudia nemuseli zložito obchádzať skalný masív, vystupuje táto mestská lanovka do nadmorskej výšky 4150 metrov.

 

Cesta v jednej z dvadsiatich ôsmich kabínok je však veľký zážitok. V modernom termináli sa človek spolu s ďalšími 27 cestujúcimi nalodí a potomsi už len vychutnáva „let“ nad krajinou. Ten trvá zhruba 11 minút, a pokiaľ je krásne počasie, výhľad berie dych. Kabínky bez problémov ustoja vietor s rýchlosťou 80 kilometrov za hodinu, jazdí sa teda i pri silnejších poryvoch.

 

Pozor na kabínku s preskleným dnom

 

Ľudia, ktorí majú strach z výšok, by rozhodne nemali nastupovať do jednej z dvoch strieborných kabínok, ktoré na trase „jazdia“. Tie totiž majú presklené dno, jazda nad terénom je preto ešte intenzívnejšia. Nie je sa však čoho báť. Lanovka má nadštandardné istenie – od tvrdeného skla až po radarový systém, ktorý dokáže varovať lietadlá v prípade, že by sa dostali príliš blízko.

Peak2Peak Gondola tiež láka adrenalín vyhľadávajúcich šialencov. Počas slávnostného otvorenia sa z najvyššieho bodu nad krajinou vrhol skokan s padákom. Oficiálne a s povolením. Vo februári 2014 ho zas napodobil dvadsaťpäťročný mladík, ktorý tiež vyskočil z lanovky v najvyššom bode a s padákom bezpečne pristál v údolí. Svoj skok si navyše natočil na kameru a umiestnil ho na Youtube.

Od komunity „base jumperov“ si však on i jeho „kolegyňa“, ktorá s ním bola v kabínke a ktorá mu pomohla vypáčiť dvere a spôsobiť tak škodu za zhruba desaťtisíc amerických dolárov, vyslúžili len posmech a pohŕdanie. A to práve preto, že pri svojom počínaní tak veľmi poškodili vybavenie unikátnej lanovky.

 

Reklamný odkaz

Na najkrajšie pláže sveta!

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku, vyberá z ponuky lákavých poznávacích zájazdov:

 

  • Metropoly východu USA a Kanady : Trinásť nocí na severoamerickom kontinente a návšteva Niagarských vodopádov, Washingtonu, prípadne slávneho New Yorku. Vydajte sa s nami na cestu po Spojených štátoch a krásnej Kanade!
  • Mestá a príroda západu USA : Vydajte sa na západ Spojených štátov a na vlastnej koži zažite atmosféru v Las Vegas, prejdite sa po Los Angeles a vyfoťte sa so slávnym mostom Golden Gate za chrbtom!
  • Vydajte sa do La Paz!: Trebárs prostredníctvom článku, ktorý toto mesto ležiace vysoko v Andách detailne popisuje. Nájdete ho na portáli Cestovinky.cz, rovnako ako ďalšie miesta, kam vás na potulky vezme CK ESO travel

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Lucie Štěrbová

Hodnotenie článku:
4.7/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa