Praktické rady na výlet do Peru: Spoznajte túto krajinu a nenechajte sa ošklbať

2015-12-07 12:00:00 |   |    | 

Peru, to nie je len jeden zo siedmich divov sveta, Machu Picchu, ale aj jeden z najhlbších kaňonov sveta pri meste Arequipa, plávajúce ostrovy na jazere Titica či oáza Huacachina. Takisto si môžete zaplávať s obrovskými korytnačkami z Galapágov, ktoré migrujú na pláže v Mancore alebo navštíviť rezerváciu s krokodílmi v Tumbes. Informácie o tom, ako naplánovať dobrodružnú dovolenku v Peru, letenkách, vízach, potrebnom čase a financiách nájdete práve v tomto článku.



 

Víza a letenky

 

Občania Slovenskej republiky o turistické víza do Peru žiadať nemusia. Pri prílete do krajiny turistické víza získate bezplatne priamo na letisku, maximálny počet dní je 183, pri prekročení tohto limitu vás postihne pokuta jeden dolár za každý deň navyše. Ak nechcete platiť pokutu, budete musieť znova prekročiť hranice a opäť získať určitý počet dní v závislosti od pracovníka, ktorý bude vašu požiadavku vybavovať.

Na letisku od vás pravdepodobne budú žiadať dôkaz o tom, že krajinu v priebehu šiestich mesiacov opustíte - spiatočnú letenku. Problém môžu mať dobrodruhovia, ktorí majú v pláne cestovať po Južnej Amerike dlhšie a spiatočnú letenku si nezakúpili. V tomto prípade by mala stačiť rezervácia letenky, ktorá sa dá po vstupe do krajiny zrušiť, alebo si treba vybrať leteckú spoločnosť, ktorá ponúka možnosť zmeny dátumov.

 

Ak sa chcete vyhnúť drahým letenkám a turistickej sezóne, nebookujte si svoj let na december či júl a august. Peru je najkrajšie na začiatku alebo konci dažďovej sezóny, a teda v novembri alebo marciapríli. Všetko je vtedy lacnejšie a vyhnete sa davom turistov a dlhým radom. Spiatočná letenka z Madridu do Limy by vás v tomto období nemala vyjsť na viac než 800 eur pri rezervácii pol roka dopredu.

 

Plán cesty

 

Peru je obrovská krajina, jej návštevu si preto treba dôkladne naplánovať. Veľa času a peňazí za hostely ušetríte presunmi v nočných autobusoch. Trasu, ktorú sme pre vás naplánovali my (Copacabana – Puno – Arequipa - Kaňon Colca – Cuzco – Nasca – Ica – Huacachina – Paracas – Lima – Huaraz – Trujillo – Mancora – Tumbes), stihnete absolvovať za 23 dní. V prípade, že sa rozhodnete navštíviť aj nedávno objavené ruiny Choquequirao, budete potrebovať o 4 dni viac.

Predpokladaný rozpočet vrátane stravy, ubytovania, presunov a vstupov je približne 1000 eur, budete sa však musieť uspokojiť s hostelmi a niekedy nie najkomfortnejšími sedadlami v autobusoch.

 

Priemerné ceny a zjednávanie

 

Cestovanie po Peru nestojí veľa, musíte však vedieť ako na to. Mena v Peru je peruánsky sol, preto ak od vás niekto bude pýtať doláre, rovno sa zvrtnite na opätku a odkráčajte za niekým, kto sa nebude snažiť zodrať vás z kože. O dolároch môže byť reč jedine pri výlete na Machu Picchu, ktorý však môžete absolvovať aj vo vlastnej réžii.

Súčasťou vášho života sa nakrátko stane zjednávanie. S dotyčným sa najprv treba zdvorilo porozprávať, predstaviť sa, opísať plán cesty, podeliť sa o vtipný zážitok a potom sa opýtať na cenu ako pre známeho. Reálna cena fakultatívnych výletov je vždy o polovicu nižšia než tá, ktorá je uvedená na letákoch.

Ubytovanie v Peru je cenovo veľmi dostupné, za osobu zriedkakedy zaplatíte viac než 25 soles (8 eur), či už je to izba s dvomi alebo dvadsiatimi posteľami.

Presuny autobusmi takisto nie sú zaťažkávajúca položka, kratšie šesťhodinové cesty môžete spokojne absolvovať s tými najlacnejšími spoločnosťami za 20 soles, nočné 12 až 16-hodinové jazdy zas môžete stráviť vo veľmi pohodlných autobusoch za nie viac než 60-80 soles vrátane večere a teplého nápoja.

Ušetriť takisto môžete na jedle, závisí od vás, či dokážete odolať peruánskej kuchyni. Peru totiž minulý rok vyhralo prestížnu cenu World Travel Awards v kategórii kulinárska destinácia sveta. Obedové menu vás mimo centra vyjde na 7 soles, v kvalitnej reštaurácii sa veľmi slušne najete za menej než 30 soles. Vrelo odporúčam obidve alternatívy, aby ste si z Peru odniesli kompletný zážitok. Neprevarenú vodu z vodovodu pite len v prípade, že svoj voľný čas radšej trávite v kúpeľni než návštevou pamiatok.

 

Autor: Zuzana Marková

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: Zuzana Marková

Hodnotenie článku:
4.8/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa