Čo je najlepšie na dovolenke na Belize? Že to najkrajšie máte zadarmo!

2023-10-05 00:00:00 |   |    | 

Niektorí cestovatelia sa boja dovoleniek v exotike kvôli vyšším cenám. Skutočnosť je však taká, že hoci zaplatíte viac za letenku, v dodatočných nákladoch sa vám to vráti. Väčšinou nájdete lacnejšie ubytovanie ako v Európe a navyše máte vďaka nádhernej prírode postarané o bezplatný program na celý pobyt. Tak je to aj v prípade Belize.



 

Jaskyňa Actun Tunichil Muknal

Belize sa z turistického hľadiska vyznačuje najmä pestrou ponukou prírodných atrakcií. Nech sa pohnete kdekoľvek, všade vás čaká nejaké príjemné prírodné prekvapenie. Jedným z nich je jaskyňa Actun Tunichil Muknal, ktorá patrí medzi najnavštevovanejšie atrakcie. V minulosti sa využívala ako obradná jaskyňa Mayov, čo dokazujú nálezy stovky menších a väčších obradných alebo obetných predmetov. Tie síce presunuli do múzeí, ale tá najväčšia zaujímavosť naďalej zostala na tomto mieste. Je ňou „kryštálová panna“, teda kostra mladého dievčaťa, ktoré bolo zrejme obetované. Jej kosti už medzičasom pokryl vápnik, ktorý na nich zanechal zvláštny povlak. Vo svetle bateriek, s ktorými si ju môžete obzrieť, vyvoláva až strašidelný dojem. Trasa k jaskyni je fyzicky náročnejšia, dokonca po období dažďov budete musieť časť aj preplávať. Napriek tomu sa v ponuke miestnych operátorov teší veľkej obľube.

The Crystal Maiden Actun Tunichil Muknal

By <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:Peter_Andersen" title="User:Peter Andersen">Peter Andersen</a> - <span class="int-own-work" lang="en">Own work</span>, CC BY-SA 3.0, Link

 

Xunantunich

V Belize sa nachádza niekoľko zaujímavých archeologických miest. Xunantunich je z nich najlepšie zachované. Toto miesto bolo osídlené už tisíc rokov pred Kristom, ale súčasné pozostatky pochádzajú z mesta, ktoré tam vybudovali okolo 7. storočia. Zaujímavá je už samotná cesta k nemu. Potrebujete sa totiž dostať cez rieku Mopan, kde však nie je žiaden most. Preto tam postavili kompu pre autá a chodcov, ktorú však poháňate vlastnými rukami. Po celý čas točíte kolesom, vďaka čomu sa prepravíte na opačný breh. Potom vás už čaká výstup až ku Xunantunichu. Tam uvidíte dominantnú budovu paláca s nádherným zdobením, ktoré bolo vytesané priamo do kameňa tohto kopca. Podarilo sa zachovať aj miestnosť na pochovávanie a priestory určené na vykonávanie obradov a rituálov.

 

Placencia

Najkrajšie pláže nájdete na polostrove Placencia. Pôvodne tam bola len rovnomenná obľúbená rybárska dedinka, od ktorej sa tiahne pobrežie, ako vystrihnuté z propagačných letákov. Okrem oddychu pri mori tam ľudia prichádzajú najmä kvôli tunajším reštauráciám, ktoré sú vychýrené vďaka vynikajúcim jedlám z morských plodov a rýb. V blízkosti dediny sa nachádza lagúna, kde je krásne miesto na potápanie a šnorchlovanie. V jej blízkosti leží ďalšia zaujímavá dedina Seine Bight, kde často organizujú podujatia s tradičnými tancami.

 

Lamanai

V krajine sa v minulosti nachádzali viaceré mayské mestá. Najvýznamnejšiu pozíciu mal Lamanai, z ktorého sa podarilo uchovať chrám, ktorý postavili uprostred džungle. Na výšku meria 33 metrov a k jeho vrcholu vedie strmé schodisko. Odtiaľ sa naskytuje nádherný výhľad na okolie. Toto miesto bolo okupované Maymi až do momentu, keď tam prišli Španieli. Pre domácich malo počas dejín významnú úlohu, pretože bolo dôležitou duchovnou lokalitou.

 

Ostrov Caye Caulker

V blízkosti Belize nájdete krásny malý koralový ostrov Caye Caulker. Pre dovolenkárov je veľmi obľúbeným miestom na celodenné výlety. Nachádza sa na samote a ponúka väčší pokoj a príjemnú atmosféru. Veľmi populárny je aj medzi mladými turistami, pretože tam nájdu lacné možnosti na ubytovanie a veľa barov. Dostanete sa tam vodným taxíkom alebo malým lietadlom. Keďže atol nemá veľkú rozlohu, najlepšie ho spoznáte počas prechádzok. Naprieč ostrovom je to len menej ako pol hodina. Taktiež si môžete požičať bicykel a pozrieť si tak viac zákutí.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa