Brána do pekla aj podmorský vodopád: 10 neuveriteľných prírodných atrakcií

2023-09-20 13:00:00 |   |    | 

Vytvorila ich príroda a svojím nezvyčajným vzhľadom, ale aj vlastnosťami a pôvodom vyrážajú dych. Toto je desať lokalít, ktorých návštevu rozhodne nikdy nevymažete zo spomienok.



 

Giant's Causeway, Severné Írsko

Giant`s Causeway (teda Obrov chodník) nájdete neďaleko mestečka Bushmills. Celé pobrežie v tejto oblasti lemujú nezvyčajné viacuholníkové stĺpy. Dokopy sa ich tam nachádza až 40 000, pričom majú rôznu výšku. Po tých najnižších sa môžete prechádzať, tie najvyššie majú až 12 metrov a pôsobia, akoby ich sem doniesli obri.

 

Great Blue Hole, Belize

Great Blue Hole je najhlbšou podmorskou diera sveta. Nachádza sa približne sto kilometrov od pobrežia Belize a má priemer 300 metrov. Voda je na tomto mieste úplne priezračná a intenzívne modré sfarbenie získala kvôli tomu, že je oproti zvyšku mora podstatne hlbšia. Dno diery sa nachádza až v hĺbke 124 metrov, na jej okraji pritom počas odlivu vykúka piesok.

 

Pamukkale, Turecko

Najslávnejšou tureckou prírodnou atrakciou sú jazierka Pamukkale, ktoré vznikli na travertínovej skale vďaka vyvieraniu minerálnych prameňov. Majú príjemne teplú vodu, ktorú v minulosti ordinovali pri každej ťažkosti. V súčasnosti sa v nich už neokúpete, pretože sa ochranári boja poškodenia prirodzeného prostredia a tým aj celej atrakcie.

 

Le Morne, Maurícius

Skutočne unikátnu hračku prírody môžete vidieť aj v lokalite Le Morne na juhozápade ostrova Maurícius. Pri pohľade z brehu, ale najmä lietadla či helikoptéry to vyzerá, akoby sa pod hladinou mora ukrýval „podvodný vodopád“. Túto ilúziu vytvárajú nánosy bahna a piesku, ktoré sa presúvajú z plytšieho dna popri podvodnom útese hlbšie.

 

Moeraki, Nový Zéland

Na pláži Koekohe na juhu Nového Zélandu sa nachádzajú tajuplné balvany, ktoré fascinujú svojím dokonale guľatým tvarom. Majú priemer od pol metra do troch metrov a tvorí ich bahno, íl a jemná hlina stmelené vápencom dohromady. Vznikli pred miliónmi rokov vďaka zrážaniu prírodného minerálneho cementu, ktorý sa kedysi nachádzal na morskej hladine.

 

Sahara el Beyda, Egypt

Národný park Sahara el Beyda (Biela púšť) leží asi 45 kilometrov severne od egyptského mesta Farafra. Je plný masívnych bielych kriedových útvarov, ktoré sa kedysi nachádzali pod vodou. Dnes ich opracováva vietor počas púštnych búrok a výsledkom sú tieto podivuhodne tvarované prírodné sochy jagajúce sa vo svojej belosti na ostrom slnku.

 

Guelb er Richât, Mauritánia

Guelb er Richât (Richatská štruktúra) je zvláštny elipsovitý prírodný útvar s priemerom až 40 kilometrov, ktorý sa nachádza na území Mauritánie v severozápadnej Afrike. Pôvod záhadných kruhov, ktorýžm vďačí za prezývku Oko Sahary, dodnes nie je jasný. V minulosti sa verilo, že vznikli nárazom meteoritu, čo sa však vedcom potvrdiť nepodarilo.

 

Roraima, Venezuela

Roraima je najvyššia spomedzi juhoamerických stolových hôr. Týči sa do výšky 2810 metrov a na dĺžku meria 14 kilometrov. Nezvyčajnou ju však robí nielen jej strmosť a výška, ale aj oblaky, v ktorých sa často topí. Roraima je tiež unikátna tým, že sa nachádza na území troch krajín – Guyany, Brazílie a Venezuely, kam spadá až 75 percent.

 

Tsingy De Bemaraha, Madagaskar

Tsingy de Bemaraha je národný park s veľkým množstvom ostrých vápencových ihiel, ktoré vznikli v období jury, keď sa rozpadal superkontinent Gondwana. S rozlohou 600 km2 je najväčším kamenným lesom na planéte, no okrem neobyčajného vzhľadu je toto miesto zvláštne aj tým, že tu žije veľa živočíšnych druhov, ktoré sa nevyskytujú nikde inde na svete.

 

Derweze, Turkménsko

Z turkménčiny sa dá jeho názov preložiť ako „brána“ a tento úkaz skutočne vyzerá ako portál do pekla. 70 metrov široký otvor je neustále v plameňoch kvôli pokusu, ktorý tu v sedemdesiatych rokoch predviedli vedci. Po umelom vyhĺbení niekoľkých vrtov objavili masívny kráter, cez ktorý začal unikať podzemný plyn. Zapálili ho v domnení, že čoskoro sa všetok vylúči. Omyl, pekelná diera horí ohňom dodnes.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa