Oko mora: Najhlbšia podmorská diera sveta je pri Belize

2023-04-03 12:00:00 |   |    | 

Belize sa môže pochváliť nádhernými plážami, ale jedným prírodným unikátom. Ten sa vám pri troche šťastia podarí uzrieť už počas príletu. Keď sa zrazu uprostred Honduraského zálivu objaví výrazne tmavšie miesto, vedzte, že sa jedná o tzv. Veľkú modrú dieru. Tá je jedinečná nielen svojou rekordnou veľkosťou, ale aj pravidelným kruhovým tvarom, čo nie je v takýchto prípadoch zvyčajné.



 

Má hĺbku 124 metrov

Veľká modrá diera (Great Blue Hole) má priemer 300 metrov a nachádza sa približne sto kilometrov od pobrežia Belize. Ide o jednu z najkrajších prírodných atrakcií na svete. Voda je na tomto mieste úplne priezračná a intenzívne modré sfarbenie získala kvôli tomu, že je oproti zvyšku mora podstatne hlbšia. Dno diery sa nachádza až v hĺbke 124 metrov, na jej okraji pritom dokonca počas odlivu vykúka piesok. S priehlbinou tak vytvára ešte zaujímavejší kontrast a vtedy je aj sfarbenie diery opticky intenzívnejšie. Vďaka jedinečným podmienkam tam žijú viaceré zaujímavé druhy morských živočíchov, napríklad pestrofarebné tropické rybky či žraloky čiernocípe.

 

Raj pre potápačov

Podľa odhadov odborníkov môže mať diera viac ako 150 000 rokov. Pôvodne sa formovala ako jaskyňa, preto dosiahla tak obrovskú hĺbku. Pomerne dlhý čas bola táto lokalita izolovaná od zvyšku sveta. Prechádzalo tadiaľ len minimum lodí a navyše sa jej kedysi námorníci báli a pripisovali tomuto miestu desivé historky. Voda v diere je úplne čistá a voľným okom tam už z lode uvidíte zaujímavé rybky. Ak máte radi potápanie, môžete si vyskúšať aj túto aktivitu. Podobná vodná diera sa nachádza aj priamo na ostrove Belize. Je situovaná uprostred prírodnej oblasti pri meste Belmopan. Nedosahuje tak veľkú hĺbku a i kvôli tomu je veľmi obľúbeným miestom na plávanie.

 

Preslávil ju Jacques Cousteau

Potápaniu holdoval aj Jacques Cousteau, jeden z najvýznamnejších bádateľov, námorníkov a filmárov. More a oceány ho vždy fascinovali a vďaka tomu objavil niekoľko veľmi zaujímavých miest. Podarilo sa mu spopularizovať aj Veľkú modrú dieru pri Belize, keď v roku 1971 spísal zoznam najlepších lokalít na potápanie na svete. Medzi nimi nechýbalo ani toto jedinečné miesto. On sám ho bol preskúmať a vtedy objavil, že podmorská diera má veľmi dobrú viditeľnosť, nachádza sa tam pestré zastúpenie živočíchov a koralov, a preto je to priam ideálne aj na skúmanie podmorského sveta. V tom čase stúpol aj záujem o návštevy tejto prírodnej unikátnosti.

 

Jedny z najkrajších koralov na svete

Medzi prírodné unikátnosti nepatrí iba samotná diera, ale aj koraly v tejto oblasti. Podľa odborníkov sa začali formovať pred 70 miliónmi rokov. Uchovali si zaujímavú podobu a pre potápanie sú priam ako stvorené. Atoly potom bližšie prechádzajú až ku pobrežiu a vytvárajú jednu z najzaujímavejších bariér na svete.

 

Pred potápaním musíte absolvovať 24 iných ponorov

Z Belize sa k Veľkej modrej diere dostanete pomocou organizovaného zájazdu. Viaceré cestovné kancelárie ponúkajú výlety pre malé skupiny ľudí. Ešte pred rezervovaním termínu však musíte splniť prísne podmienky. Keďže ide o náročný ponor, určený je len pre skúsených potápačov. Preto musíte dokázať, že ste už v minulosti absolvovali aspoň 24 iných potápaní. Len v tom prípade sa môžete pridať na výlet. Ideálne obdobie na preskúmanie podmorského sveta priamo v diere a v jej okolí je od apríla do júna, kedy je tam najlepšia viditeľnosť.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa