Karibik, ako ho nepoznáte: Užite si okrem pláží aj jeho UNESCO zaujímavosti

2022-01-25 08:01:00 |   |    | 

Nádherná príroda a pútavá história Karibiku neušla ani pozornosti odborníkov z UNESCO. Tí zaradili na svoj zoznam hneď niekoľko zaujímavostí, ktoré by ste istotne nemali počas vašich dovoleniek prehliadnuť. Nech sa totiž vyberiete do ktorejkoľvek z krajín, všade vás privíta niečo iné a originálne, čo sa vám už navždy vryje do pamäte.



 

Koralové útesy, Belize

Najväčšie a zároveň najkrajšie koralové útesy sa nachádzajú pri Austrálii. Hneď na druhom mieste sú tie v Belize. Táto oblasť sa dokopy skladá z viac ako štyristo rôznych ostrovov. Niektoré z nich sú obývané, iné sú maličké a opustené. Domáci tour operátori veľmi radi robia výlety práve na takéto miesta, aby si užili deň v štýle Robinsona Crusoa. Medzi dovolenkármi je táto oblasť veľmi obľúbená aj kvôli potápaniu. Pod hladinou totiž máte šancu vidieť až 500 rôznych druhov rýb a morských živočíchov. Obzvlášť obľúbené sú morské korytnačky. Taktiež sa tam nachádza 65 typov koralov, ktoré každého prekvapia ich pestrosťou. Podmorský svet ovplyvnil aj tunajšiu gastronómiu, ktorá je plná sviežich jedál z rýb a morských plodov. Najideálnejšie obdobie na návštevu Belize je počas jesene a leta, keď sú najpríjemnejšie teploty.

 

Bridgetown, Barbados

Medzi UNESCO pamiatky sa dostalo aj hlavné mesto Barbadosu. Bridgetown sa do tohto zoznamu zapísal vďaka jeho historickému centru a blízkemu Garrisonu. Veľmi cenený je najmä kvôli architektúre v koloniálnom štýle. Uvidíte tam rôzne stavby od 17. do 19. storočia a môžete teda porovnať, ako sa postupne vyvíjali. V týchto miestach pri prístave sa kedysi nachádzal aj trh s cukrom a neslávne známym predajom otrokov. Bridgetown je v súčasnosti najväčším mestom v krajine. Žije tam približne 100 000 obyvateľov. Dnes už spája históriu aj s modernými trendmi. Domáci obyvatelia milujú život, radi sa bavia a sú bezprostrední, čo cítiť na každom kroku. Nezabudnite ani na návštevu tunajšieho trhu, ktorý je plný najčerstvejších plodov. Jeho atmosféra je úžasná, pretože práve tam spoznáte ten pravý Karibik.

 

Stará Havana, Kuba

Keď sa povie dovolenka na Kube, ihneď sa vám v hlave vynoria obrázky historického centra hlavného mesta. Havana má osobité čaro a keď sa zatúlate mimo známych chodníčkov, uvidíte nielen lesk, ale aj biedu tejto krajiny. Potom si zájdite späť do Starej Havany, ktorej vývoj bol výrazne ovplyvnený Španielmi. Najviac to badať najmä na jej architektúre. Fasády sú pestré, vyzerajú hravo a ihneď upútajú vašu pozornosť. Buďte však pripravení na to, že v skutočnosti nevyzerajú tak veľkolepo ako na upravených fotografiách. No práve vtedy objavíte ich pravé čaro. Do okolitých domov je zapísaný kus histórie, ktorý budete teraz lepšie vnímať. Ak si chcete dopriať zážitok navyše, prenajmite si niektoré z historických vozidiel a prevezte sa aj v centre Havany. Turisti popisujú toto miesto ako skanzen, v ktorom ešte stále žijú obyvatelia.

 

Willemstad, Curaçao

Aj v tomto prípade sa na zoznam UNESCO dostalo historické centrum Willemstadu spolu s jeho prístavom. Táto oblasť nesie vplyvy portugalskej, španielskej a holandskej kultúry a ponúka tak tú najlepšiu zmes z európskej architektúry. Vďaka prístavu je mesto rozdelené na dve hlavné časti. Jednotlivé štvrte sú pospájané pomocou mostov a vytvárajú podobný dojem, aký zažijete v Benátkach. Súčasťou mesta je pevnosť zo 17. storočia a kostol z 18. storočia. Tieto stavby najviac ovplyvnili holandskí prisťahovalci.

 

Vrchy Pitons, Svätá Lucia

Jednou z najznámejších atrakcií na Svätej Lucii sú vrchy Pitons. Tie sú vulkanického pôvodu a veľkej obľube sa tešia najmä medzi milovníkmi turistiky. Keďže sa nachádzajú priamo pri pláži, tak je priamo v ich blízkosti aj pestrý podmorský svet. Taktiež sa môžete tešiť na termálne pramene, ktoré využívajú blízke hotely vo svojich wellnessoch. Na kopcoch rastú tri druhy špeciálnych stromov a darí sa tam aj viacerým vzácnym živočíchom.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa