Záhreb

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Záhreb, Chorvátsko



 

Oficiálny názov Záhreb, Zagreb

Záhreb, hlavné mesto Chorvátska, sa môže pochváliť očarujúcou architektúrou a dláždenými ulicami pripomínajúcimi Viedeň, Prahu či inú metropolu. Mesto je tiež kultúrnym, politickým a administratívnym centrom Chorvátska a vďaka svojej polohe sa stal prechodným miestom medzinárodnej cestnej komunikácie. V priebehu storočí bolo mesto obývané ľuďmi prichádzajúcimi z celej Európy a aj v posledných rokoch sú obyvateľmi ľudia pochádzajúci z rôznych častí Chorvátska, vďaka čomu v meste prekvitá bohatý kultúrny život. Zaujímavosťou je, že mesto je rozdelené na dve časti - Gornji grad (Horné mesto) a Donji grad (Dolné mesto).

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Záhrebe

 

DOPRAVA

Záhreb má pomerne efektívne vyvinutý systém verejnej dopravy, ktorý pozostáva z električiek a autobusov, ktoré využívajú rovnaké cestovné lístkov. Cestovný lístok, platný 30 minút, stojí 4 HRK, lístok na 1,5 hodiny 7 HRK a lístok na jazdu v čase medzi 00:00 a 04:00 hod. stojí 15 HRK. Zakúpiť si ich je možné v kioskoch – pri kúpe lístka u vodiča sú ceny o niečo vyššie. K dispozícii je aj denný lístok, ktorého platnosť je do 04:00 hod. nasledujúceho dňa, a ktorý je vám k dispozícii za 30 HRK. V prípade dlhších pobytov sa oplatí využiť  lístky na 3 (70 HRL), 7 (150 HRK), 15 (200 HRK) alebo 30 dní (400 HRK). Všetky lístky sú prestupné.

Turisti, ktorí majú ale v úmysle navštíviť aj niektoré z múzeí, by mali zvážiť kúpu mestskej karty. Karta ponúka neobmedzené cestovanie verejnou dopravou, zľavy v takmer všetkých múzeách mesta, znížené ceny v mnohých reštauráciách a iné. Cena karty je 60 HRK na 24 hodín, alebo 90 HRK na 72 hodín, od dátumu a času zadaného na karte. Zakúpiť si ju je možné v ktoromkoľvek turistickom informačnom centre v Záhrebe, na recepciách väčšiny hotelov, alebo objednať online. V tomto prípade však rátajte aj s pripočítaným poštovným.

Električková sieť je v prevádzke až 24 hodín denne a rozpis s mapou tratí nájdete takmer na každej zastávke. Pokiaľ ide o autobusy, v prevádzke je 138 denných a 4 nočné linky. Autobusy ZET pokrývajú oblasť mimo centra mesta a niektoré susedné mestá v Záhrebskom kraji. K dispozícii je vám aj historická lanovka, ktorá je jednou z najstrmších a zároveň najkratších na svete, a ktorá operuje medzi Dolným a Horným mestom. Lanovka premáva každých 10 minút a na cestu môžete použiť vyššie spomínaný cestovný lístok alebo kartu, v opačnom prípade stojí jazda 4 HRK.

Pre väčší zážitok a akčnejší spôsob spoznávania mesta si môžete požičať aj bicykel. Tie sú k dispozícii na deviatich miestach v centre mesta, vrátane hlavnej železničnej stanice; trhu na námestí Kvaternik, či nákupného strediska Avenue Centar. Platba za prenájom je možná iba kreditnými alebo debetnými kartami spoločností Visa, MasterCard a Diners. Prvá polhodina v rámci jedného dňa je zadarmo, potom každá začatá hodina stojí 8 HRK. Dlhší prenájom stojí paušálny poplatok 79 HRK, za ktorý môžete bicykel využívať až 24 hodín.

Čo sa týka dopravy do mesta, medzinárodným letiskom je letisko Franjo Tuđman Airport, nachádzajúce sa 17 kilometrov od centra mesta. Spomedzi mnohých leteckých spoločností, tu prevádzkuje lety aj národný letecký dopravca -  Croatia Airlines, ktorý ponúka lety aj z Prahy a Viedne. Let Záhreb – Viedeň trvá iba približne 50 minút. Z letiska sa do mesta ľahko dostanete autobusmi, ktoré opúšťajú letisko každých 30 minút. Jednosmerný lístok stojí 30 a spiatočný 40 HRK.

Existujú aj priame vlakové spojenia do veľkých európskych miest, ako sú Viedeň, Budapešť , Zürich, Mníchov, Salzburg, či Ľubľana, rovnako ako aj vnútroštátne do všetkých veľkých miest krajiny. Medzi Záhrebom a Splitom premáva tiež celoročný nočný vlak. Pre cestujúcich zo Slovenska je zrejme najvýhodnejším spojením priamy vlak z Viedne Hauptbanhof, ktorý odchádza každý deň o 15:58 a v Chorvátsku ste už o 22:41. Cena lístka je v závislosti od vyťaženosti vlaku od 58 eur za spiatočnú cestu, počas víkendov sa suma vyšplhá na 170 eur.

Ak sa rozhodnete pre cestu autom a využijete diaľnice, budete musieť zaplatiť mýto - buď v chorvátskej kune alebo v eurách. Platiť môžete aj kreditnou kartou - American Express, Diners, MasterCard, Maestro alebo Visa, či použitím karty HAC Smart Card, ktorá môže znížiť náklady na cestovanie po chorvátskych diaľniciach až o 25%. Vydáva ho Hrvatske Autoceste, ale oplatí sa, iba ak cestujete viac ako 500 kilometrov.

 

UBYTOVANIE

Záhreb je ideálnym miestom na víkendovú dovolenku, alebo ako zastávka na pár dní na začiatku, prípadne konci vášho pobytu v Chorvátsku. Nie je preto prekvapujúce, že sa pre návštevníkov stáva veľmi populárnym miestom.  Ubytovanie v hlavnom meste ponúka široký výber. V meste existuje mnoho hotelov - od luxusných päťhviezdičkových, cez súkromné apartmány, až po lacnejšie hostely. Zaujímavými voľbami sú napríklad:

Adriatic Train Hostel - prečo spať vo vnútri budovy, keď môžete spať vo vlaku? Hoci to môže znieť ako posledné miesto, na ktorom by ste chceli stráviť čas cestovaní, hostel má všetko, čo by ste od svojho obyčajného penziónu očakávali - klimatizácia, kúpeľne, wifi a iné. Hostel poskytuje ubytovanie v štyroch vozňoch, dokopy pre 90 ľudí a cena za jednu noc sa pohybuje od 14 do 32 EUR.

Garden Hotel – sa nachádza v centre Záhrebu a mnoho atrakcií, vrátane niekoľkých múzeí, sa nachádza v pešej vzdialenosti od hotela. Hotel je jednoduchý, ale moderný s pomerne atraktívnou cenou vzhľadom na jeho polohu. V blízkosti sa tiež nachádza hlavná autobusová a železničná stanica.

Logistic youth center – centrum, ktoré funguje ako hostel a zároveň aj ako regionálne informačné stredisko. V ponuke je 10 izieb, predsieň s krbom, jedáleň, kuchyňa a kino, v ktorom môžete na obrazovku zdieľať filmy z počítača. Najzaujímavejšou časťou je terasa, ktorá poskytuje priestor pre 30 stanov. Centrum sa nachádza ďalej od centra mesta, avšak disponuje vlastným autobusom, ktorý premáva podľa potreby.

Medzi najobľúbenejšie hotely v Záhrebe, ktoré sú pet-friendly, patria hotel Esplanade Zagreb, hotel The Loop a DoubleTree by Hilton Hotel Zagreb.

Zarezervujte si lacné ubytovanie v Záhrebe on-line

 

JEDLO

Nielen, že je Záhreb očarujúce mesto, ktoré dýcha nádhernou architektúrou a kultúrnymi podujatiami, ale je to tiež mesto s množstvom skvelého jedla. Stravovacie zariadenia sú v Záhrebe na vzostupe a staré, ale aj nové reštaurácie, ponúkajú viac ako len štandardný zážitok. V meste však stále nájdete aj veľa tradičných reštaurácií, ktoré ponúkajú obľúbené chorvátske jedlá, ako sú napríklad Štrukli – cesto plnené čerstvým syrom, syr Pag, či menej známe jedlá ako Kulen a Zabrabački Odrezak. Kulen je jedlo talianskeho pôvodu, vyrobené  z pikantného údeného čreva ošípaných a Zabrabački Odrezak je chrumkavejšou verziou kuracieho Gordon-Bleu. Ulice tiež lemujú pekárne a gelatéria, takže o pochúťky určite nebudete mať nikdy núdzu.

Vyskúšajte napríklad:

Bistro Apetit – ak by ste sa domnievali, že najlepšie reštaurácie v Záhrebe sa nachádzajú v centra mesta, Bistro Apetit vás hneď vyvedie z omylu. Nachádza sa na vyvýšenom kopčeku, nad stredovekou mestskou časťou Gradec a prechádzka sem môže byt trocha náročnejšia – stojí však zato.

Dubravkin Put -  jedna z najlepšie hodnotených reštaurácií v Záhrebe a podľa niektorých rebríčkov dokonca druhá najlepšia reštaurácia v celom Chorvátsku.

Cookie Factory – ak dostanete chuť na sladké, určite vyhľadajte toto miesto. Cukrovinky, sušienky, chrumkavé dobroty, muffiny, koláčiky, smoothies či prvotriedna káva – toto všetko vás tu čaká.

 

ZÁBAVA

Najväčším zábavným centrom v Záhrebe je jazero Jarun. Počas celého roka - počas dňa aj noci, ponúka jazero aktivity pre všetky vekové skupiny. Pri jazere sa stretáva aj množstvo miestnych obyvateľov, najmä počas teplých letných dní. Známy je aj Strossmayerov chodník, ktorý sa v lete mení na vonkajšiu scénu pre maliarov, hudobníkov a ďalších umelcov, ktorí ponúkajú jedlo, nápoje, predstavenia a koncerty. Je to populárnym miestom stretnutia pre všetky vekové kategórie, s krásnym výhľadom na Dolné mesto.

Vydať sa môžete aj na menšie športové aktivity. Sljeme, časť pohoria Medvednica, je najvyššou horou Záhrebu a veľmi obľúbeným miestom na pešiu turistiku a beh. Električka č. 14 (posledná zastávka) vás vyvezie takmer na začiatok kopca. Na vrchole nájdete reštaurácie, ktorých výhľad len tak niečo neprekoná.

Odvážnejší môžu vyskúšať mysterióznu prehliadku mesta, ktorá vás zavedie na vzrušujúcu cestu Záhrebom po zotmení a predstaví niektoré z najstrašidelnejších miest a obyvateľov mesta. Cena prehliadky sa pohybuje od 8 EUR na osobu.

 

NÁKUPY

Ak budete kráčať na západ po hlavnej ulici Záhrebu - Ilici, naskytne sa pred vami obchod za obchodom. Ak nazriete do bočných ulíc, objavíte ešte viac možností. Výber budete mať z takmer všetkých európskych reťazcov, ktoré sú tu zastúpené a z menších, no zaujímavejších butikov. V meste sa nachádza aj veľa malých obchodov s potravinami, ako sú Konzum a Diona, kde si môžete kúpiť najnutnejšie potraviny, hygienické výrobky. Ak však hľadáte niečo konkrétnejšie, vyskúšajte niektorý z väčších Konzumov, Kauflandu alebo Mercatoru. Záhreb má tiež vymedzené oblasti, ktoré sú nazývané „platz“, kde môžete kúpiť alebo predávať oblečenie a obuv, rovnako ako aj parfumami, čokoládu a suveníry.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Mesto sa môže od decembra do začiatku januára pochváliť pulzujúcim nočným životom a mimoriadnymi udalosťami, ktoré nie sú k dispozícii v iných častiach roka. Známy je najmä svojím adventným festivalom, ktorý sa koná od 1. decembra do 7. januára. Program zahŕňa predvianočné trhy a živú hudbu vo viacerých lokalitách mesta. V drevených stánkoch predávajú domáci všetko od remeselníckych hračiek po tradičné sladkosti a perníkové srdcia. Advent festival bol dokonca trikrát zvolený za najlepší vianočný trh v Európe! V rámci propagácie skutočne krásnych vianočných trhov v Záhrebe, je verejná doprava počas víkendov a sviatkov bezplatná a zahŕňa aj pozemnú lanovku.

V zime sa tiež koná súťaž o Snehovú kráľovnú, v ktorej ženy súťažia v nočnom slalome. Udalosť sa zvyčajne koná v januári a Záhreb je jediným miestom, kde ju nájdete. Je to najdrahší závod na svetovom pohári žien a mimoriadne populárna športová udalosť v Chorvátsku, ktorá priťahuje dav okolo 25 tisíc ľudí.

Záhreb je tiež domovom mnohých kultúrnych podujatí po celý rok - slávny festival INmusic sa koná každý jún a je to najväčší chorvátsky festival pod šírym nebom. V lete môžu tiež milovníci jedla navštíviť Burger festival - 10-dňové podujatie venované hamburgerom najlepších chorvátskych kuchárov zo Záhrebu, Splitu a Puly.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Záhrebská katedrála - je najznámejšou dominantou mesta. Pôvodná katedrála pochádza z roku 1217, ale súčasná stavba sa datuje do roku 1906. Hlavným architektom bol Hermann Bollé.

Námestie sv. Marka - v strede námestia sa nachádza Kostol sv. Marka, ktorý je známy svojimi farebnými strešnými krytinami zobrazujúcimi erb Chorvátska a Záhrebu. Kostol sv. Marka bol postavený v roku 1499. Vstup do kostola je zadarmo.

Staromestská brána – miesto, kde môžete zapáliť sviečku a niečo si priať. Miestni veria, že vaše želanie bude vyslyšané. Blízko Starej mestskej brány sa nachádza socha sv. Juraja, ktorý podľa legiend zabil draka a druhá socha, na ktorej s drakom bojuje, sa nachádza na Námestí Tita v blízkosti Chorvátskeho národného divadla. Toto námestie je jedno z najväčších a najzelenších námestí Záhrebu.

Námestie kráľa - námestie s výhľadom na hlavnú železničnú stanicu, zdobené podlahami a fontánami a lemované stromami, ktorému dominuje koňská socha kráľa Tomislava.

Tunel Gradec - postavený počas druhej svetovej vojny ako prístrešok pre bomby, prechádza kopcom pod Horným mestom. Tunel má šesť východov a nepoužívaným sa stal krátko po jeho dokončení. V roku 2015 bola v Záhrebe konečne zahájená obnova tunelu Gric a znovuotvorený bol v roku 2016, ako turistická atrakcia. Tunel je otvorený každý deň, aby mohli návštevníci prejsť z jednej strany kopca na druhú.

Cintorín Mirogoj – založený ešte v roku 1876, je jednou z hlavných turistických zaujímavostí Záhrebu. Cintorín navrhol Herman Bolle, jeden z najznámejších architektov Záhrebu a podobá sa parku. Na tomto cintoríne odpočíva mnoho najznámejších ľudí Chorvátska, vrátane prvého chorvátskeho prezidenta Franjo Tudmana.

Veža Lotrščak - bola súčasťou južnej brány a mestskej obrany proti Turkom, postavenej v roku 1266. Dnes je to jeden z posledných zvyškov opevnenia a záhrebských pamiatok. Vo vnútri veže sa nachádza Gričské delo, ktoré vystrelí každý deň presne napoludnie. Robí to už posledných sto rokov, na pamiatku víťazstva Záhrebu nad Turkami. Stalo sa tak trochu tradíciou, pretože miestni obyvatelia si nastavovali hodinky podľa strely.

Múzeum zničených vzťahov (Muzej prekinutih veza) - čo zostane po rozchode? Stála expozícia múzea je príležitosťou zažiť jedinečnú emocionálnu cestu desiatkami pozostatkov lásky zhromaždených z celého sveta. Múzeum je tiež víťazom ceny Kenneth Hudson Award 2011 za najinovatívnejšie múzeum v Európe. Vstupné je 25 HRK.

Galéria Klovićevi Dvori - galéria umiestnená v starom jezuitskom kláštore s meniacimi sa expozíciami predstavuje chorvátske a zahraničné kultúrne a umelecké dedičstvo vo všetkých dobách.

Múzeum Mimara -  nachádza sa tu približne 3 700 umeleckých diel, ktoré venovala Ante Topić Mimara. Zbierka obsahuje viac ako 1 500 exponátov z praveku, až do 20. storočia. Medzi najznámejšie exponáty patria diela Lorenzettiho, Raffaella, Giorgione, Veronese, Caravaggia, Canaletto, Rembrandta, či Rubensa.

Archeologické múzeum - obsahuje viac ako 400 000 objektov, nie všetky sú však vystavené. Najznámejšie sú egyptská zbierka, záhrebská múmia a obväzy s najstarším etruským nápisom na svete (Liber Linteus Zagrabiensis), ako aj numizmatická zbierka.

Umelecký pavilón - neoklasický výstavný komplex a jedna z dominánt centra mesta.

Moderná galéria - zahŕňa všetkých významných výtvarných umelcov 19. a 20. storočia.

Dom ľudí a umenia Lauba – vystavuje diela z Filip Trade Collection, veľkej súkromnej zbierky moderného a súčasného chorvátskeho umenia a súčasnej umeleckej výroby.

Technické múzeum – expozícia mnohých technických vynálezov, kabinetu Nikola Teslu, vrátane planetária a podzemnej bane. Vstupné je 20 HRK.

Múzeum súčasného umenia - sleduje a prezentuje súčasné trendy vo výtvarnom umení.

Chorvátske múzeum naivného umenia - viac ako tisíc diel patriacich chorvátskemu naivnému umeniu.

Maksimir Park & ZOO - skvelé miesto na odpočinok alebo príjemné dlhé prechádzky lesom a jazierkami. Vhodné je pre bežcov, cyklistov, pre deti i psov. Park ponúka aj veslovanie pri jazere. V 85 rokov starej zoologickej záhrade si môžete pozrieť červené pandy.

Prizemljeno Sunce -  socha z roku 1971, 2 metre široká bronzová guľa, ktorá predstavuje zmenšený model Slnka s 9 planétami slnečnej sústavy v ich zmenšenej veľkosti.

Ribnjakov park - anglický park s exotickými rastlinami, sochami a detským ihriskom. Park bol pôvodne pozemkom biskupského rybníka.

 

INTERNET

https://www.visitzagreb.hr/

https://www.visit-croatia.co.uk/croatia-destinations/zagreb/

http://www.infozagreb.hr

 

APLIKÁCIE

Zagreb Be There -online sprievodca mestom, ktorý vám ukáže tie najlepšie miesta, ktoré Záhreb ponúka

Zagreb Map and Walks – mapka Záhrebu, ktorá okrem základných informácii zobrazuje aj najbližšie reštaurácie a kaviarne a navyše vám zráta aj kroky, ktoré ste po meste prešli

Zagreb Offline map – mapka Záhrebu, ktorá je prístupná aj bez využitia internetu .

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa