Slovenské jaskyne

To je ale nádhera: Demänovskú jaskyňu slobody po rekonštrukcii opäť sprístupnili verejnosti

To je ale nádhera:
2023-10-12 00:00:00

Demänovskú jaskyňu slobody takmer po roku rekonštrukčných prác sprístupnili pre verejnosť. Turisti tak môžu opäť navštíviť jednu z najpopulárnejších jaskýň na Slovensku. Privíta ich novým systémom osvetlenia. Na brífingu v Demänovskej doline o tom v utorok informoval Peter Gažík zo Správy slovenských jaskýň Štátnej ochrany prírody SR. viac »

Fantastický zážitok: V jaskyni Domica je po rokoch opäť možná podzemná plavba po riečke Styx

Fantastický zážitok: V jaskyni
2023-05-20 12:00:00

V jaskyni Domica v okrese Rožňava je po rokoch opäť možná podzemná plavba po riečke Styx. Prevádzke plavby dopomohli priaznivé prírodné pomery a charakter počasia. Pre TASR to uviedol správca jaskyne Ottó Lörincz. viac »

Zimná pauza skončila: Važeckú jaskyňu opäť otvorili pre turistov

Važecká jaskyňa
2023-03-06 07:00:00

Turisti môžu od 1. marca po trojmesačnej zimnej prestávke opäť navštíviť Važeckú jaskyňu. Nachádza sa na okraji obce Važec medzi Liptovským Mikulášom a Popradom. Minulý rok ju navštívilo takmer 17.000 ľudí, potvrdila manažérka prevádzkovej a obchodnej činnosti Správy slovenských jaskýň (SSJ) Ľubica Nudzíková. viac »

Gombasecká jaskyňa - ozdoba Slovenského krasu s liečivými účinkami

Gombasecká jaskyňa - ozdoba
2022-09-04 12:00:00

Gombasecká jaskyňa pri obci Slavec v okrese Rožňava patrí k najvýznamnejším jaskyniam Národného parku Slovenský kras. Pre verejnosť bola sprístupnená v roku 1955 a neskôr sa ako prvá jaskyňa na Slovensku využívala i na speleoterapiu. TASR o tom informovala hovorkyňa Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Kristína Bocková. viac »

Kvaple, stredoveký nápis i netopiere: Jasovská jaskyňa patrí k najväčším skvostom Slovenského krasu

Jasovská jaskyňa
2022-08-24 12:00:00

Medzi najvýznamnejšie jaskyne Národného parku (NP) Slovenský kras patrí Jasovská jaskyňa, ktoré sa nachádza na okraji obce Jasov v okrese Košice - okolie. V rámci jaskýň Slovenského a Aggtelekského krasu je súčasťou zoznamu svetového dedičstva UNESCO. viac »

Ochtinská aragonitová jaskyňa - slovenský unikát na zozname UNESCO

Ochtinská aragonitová jaskyňa -
2022-07-15 10:00:00

Ochtinská aragonitová jaskyňa, ktorá sa nachádza v Slovenskom rudohorí, predstavuje unikátny prírodný jav podzemného krasu. TASR o tom informovala hovorkyňa Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Kristína Bocková. "Sprístupnených jaskýň tohto typu je na svete veľmi málo a jej charakteristická výzdoba je unikátna v celosvetovom meradle," konštatovala. viac »

Pred 90 rokmi objavili Harmaneckú jaskyňu: Namiesto odmeny prišla pokuta

Harmanecká jaskyňa, dodnes jediná
2022-06-23 13:00:00

Drevorubači a lesní robotníci, ktorí pracovali blízko obce Dolný Harmanec sa v zlom počasí ukrývali v neprebádanom otvore nachádzajúcom sa na severnom svahu vrchu Kotolnica. Tento tajomný priestor rozprestierajúci sa v južnej časti Veľkej Fatry zaujal miestneho mladíka Michala Bacúrika natoľko, že sa ho rozhodol prebádať. viac »

Krásnohorská jaskyňa je na zozname UNESCO: Preslávil ju mohutný kvapeľ

Krásnohorská jaskyňa
2022-06-08 12:00:00

Krásnohorská jaskyňa, ktorá sa nachádza v Národnom parku Slovenský kras, je charakteristická mohutným kvapľom, ktorý dosahuje výšku viac ako 32 metrov. TASR o tom informovala hovorkyňa Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Kristína Bocková. viac »

Domica - jaskyňa s bohatou výzdobou i podzemnou plavbou

Na snímke prístav v
2022-05-23 10:00:00

Jaskyňa Domica, nachádzajúca sa pri obci Kečovo v okrese Rožňava, je najväčšou známou jaskyňou Slovenského krasu. Spolu s jaskyňou Baradla v Maďarsku tvoria jaskynný systém s dĺžkou viac ako 30 kilometrov. Domica je charakteristická bohatou sintrovou výzdobou, početným výskytom netopierov i podzemnou plavbou. TASR o tom informovala hovorkyňa Štátnej ochrany prírody (ŠOP) SR Kristína Bocková. viac »

Tipy na výlet: Pri Smoleniciach znovu sprístupnili jaskyňu Driny

Jaskyňa Driny
2022-04-08 08:00:00

V piatok 1. apríla po zimnej prestávke znovu otvorili jaskyňu Driny, ktorá leží neďaleko Smoleníc. Ide o jedinú sprístupnenú jaskyňu na západnom Slovensku, ktorá je vyhľadávanou atrakciou Malých Karpát. Táto oblasť ponúka aj množstvo značených turistických ciest vhodných na prechádzky alebo cyklotúry. viac »


<< Predchádzajúci 1 2 3 4 5 Nasledujúci >>
Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa