Česko

Narodil sa v pivovare, zomrel v blázinci: Hudobný génius Smetana preslávil Česko po celom svete

Narodil sa v pivovare,
2024-03-02 00:00:00

Kde sa pivo varí, tam sa dobre darí, vraví známe úslovie a presne takto sa zadarilo v rodine Františka Smetanu, sládka a správcu zámockého pivovaru v Litomyšli. František si v roku 1823 od Valdštejnov –Vartenberkov prenajal panský pivovar, ktorý úspešne riadil. Keď mu jeho tretia manželka Barbora Smetanová povila 2. marca 1824 vytúženého syna Bedřicha (vtedy ešte zapísaný v matrike po nemecky ako Fridrich), bola to radosť preveľká. viac »

Praha zmení podobu: Ikonické miesto prejde obrovskou rekonštrukciou, máme návrhy

Praha zmení podobu: Ikonické
2024-01-13 13:30:00

Pred pražskou hlavnou stanicou vznikne drevená strešná konštrukcia, ktorá prepojí odbavovaciu halu, Vrchlického sady a plánovanú novú električkovú zastávku. Počíta s tým návrh, ktorý uspel v súťaži na podobu úprav stanice a jej okolia. S jeho realizovaním by sa malo začať v roku 2028 a podľa odhadu vyjde asi na dve miliardy korún. viac »

České vianočné ozdoby zdobia príbytky kráľov i prezidentov, nazreli sme do ich výroby

České vianočné ozdoby zdobia
2023-12-29 10:25:00

České sklárstvo je vo svete pojmom a nie nadarmo sa začiatkom decembra toto ťažké a pritom krásne remeslo zaradilo na prestížny zoznam Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Medzi najznámejšie výrobky českých sklárov patria aj vianočné ozdoby, ktoré skrášľujú vianočné stromčeky po celom svete. viac »

Medvedie Vianoce aj Advent s vôňou perníka: Takýto koniec roka zažijete len v Česku

Medvedie Vianoce aj Advent
2023-12-22 12:00:00

Tie najnavštevovanejšie vianočné trhy u našich českých susedov sú samozrejme tie v Prahe a Brne. Moravská metropola si dokonca za svoju jedinečnú vianočnú atmosféru a vianočné trhy vyslúžila titul Európske hlavné mesto Vianoc. Ale aj menšie české a moravské mestá majú vianočné trhy, ktoré s ich čarokrásnym koloritom zanechajú v návštevníkoch kus vianočnej nálady. Poďte sa s nami pozrieť na adventnú atmosféru do rozprávkového Českého Krumlova a perníkom prevoňaných Pardubíc. viac »

Európskym hlavným mestom Vianoc je Brno, porota ocenila jeho kreatívnu kultúru

Európskym hlavným mestom Vianoc
2023-12-19 06:00:00

Brno získalo titul Európske hlavné mesto Vianoc na rok 2024. Medzinárodná porota ocenila vysokú úroveň predloženého projektu mesta a tiež spolupatričnosť s európskymi hodnotami Vianoc. Metropola južnej Moravy to v piatok uviedla na svojom webe, informuje spravodajkyňa TASR. viac »

OBRAZOM z hranice Česka a Poľska: Rozhľadňa na Králickom Snežníku čelila veľkej kritike

OBRAZOM z hranice Česka
2023-12-02 15:00:00

Králický Snežník (1423 metrov nad morom) je najvyšším vrcholom rovnomenného pohoria a zároveň najvyšším bodom Pardubického kraja. V minulosti na jeho vrcholku, ktorý leží na česko-poľskej hranici, stála kamenná rozhľadňa, ktorá musela byť pre zlý technický stav strhnutá. Po viac ako 120 rokoch vyrástla na poľskej strane hory nová vyhliadková veža, ktorá bola slávnostne otvorená 26. septembra 2022. viac »

Litomyšl bol domovom Boženy Němcovej. Dnes je plný pamiatok UNESCO

Litomyšl
2023-11-10 12:00:00

Litomyšl sa nachádza 200 kilometrov od slovenských miest Žilina, Trenčín či Bratislava. Môžete si tam teda naplánovať víkendový pobyt, počas ktorého spoznáte jeho hlavné atrakcie. Ideálny je na jesenný výlet a krásny je tiež v predvianočnom období. Bonusom navyše je spojenie s viacerými významnými českými osobnosťami. viac »

Česká republika a UNESCO: Tieto miesta majú pre ľudstvo mimoriadny význam

Česká republika a UNESCO:
2023-11-07 00:00:00

Česi sa tešia z ďalšieho zápisu na zozname UNESCO. Na 45. zasadaní Komisie svetového kultúrneho dedičstva Organizácie spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru zaradili medzi pamiatky svetového dedičstva Žatec a krajinu žateckého chmeľu. Pozrite si s nami všetkých sedemnásť českých zápisov. viac »

Lipnice je skrytou perlou Vysočiny: V tieni hradu vás privíta pravnuk svetoznámeho spisovateľa

Lipnice je skrytou perlou
2023-10-30 12:00:00

Nenápadné mestečko Lipnice nad Sázavou je skrytou perlou Vysočiny. Na malom kúsku tam totiž môžete zažiť veľa zaujímavého – napríklad preskúmať zákutia stredovekého hradu alebo si pripiť na zdravie v pravej českej hospode s pravnukom spisovateľa Jaroslava Haška. Pochopiť, prečo si jeho slávny predok vybral na život (i na smrť) práve toto čarovné miesto, nebude po vašej návšteve vôbec ťažké... viac »

Dokonale čistý vzduch, liečivá voda a ajurvéda: Z Vysočiny odídete ako znovuzrodení

Dokonale čistý vzduch, liečivá
2023-10-17 10:00:00

Hoci je Vysočina na pomedzí Moravy a Českej republiky krajom s najvyšším počtom UNESCO pamiatok v Českej republike, množstvo návštevníkov láka najmä nádherná nedotknutá príroda. V jej srdci sme objavili aj jedno unikátne miesto, kde môžete nové sily načerpať úplne výnimočným spôsobom. viac »


<< Predchádzajúci 1 2 3 4 5 Nasledujúci >>
Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa