Česko

Architektonická perla je späť: V Ostrave obnovili slávnu Grossmannovu vilu

2024-03-28 12:00:00 |

Slávna Grossmannova vila po rozsiahlej rekonštrukcii privíta prvých návštevníkov. Storočnú stavbu napadla drevomorka a v predchádzajúcich desaťročiach sa uskutočnili zásahy nielen v interiéri, ale dokonca bolo odstránené aj dominantné schodisko budovy. Vilu navrhol František Grossmann ako svoje rodinné a firemné sídlo a v prostredí vtedajšej Moravskej Ostravy mala mnoho zaujímavostí, počnúc architektonickým riešením, výnimočným zariadením a veľkorysou záhradou.

Viac článkov

Dokonale čistý vzduch, liečivá voda a ajurvéda: Z Vysočiny odídete ako znovuzrodení

Dokonale čistý vzduch, liečivá
2023-10-17 10:00:00

Hoci je Vysočina na pomedzí Moravy a Českej republiky krajom s najvyšším počtom UNESCO pamiatok v Českej republike, množstvo návštevníkov láka najmä nádherná nedotknutá príroda. V jej srdci sme objavili aj jedno unikátne miesto, kde môžete nové sily načerpať úplne výnimočným spôsobom. viac »

Mesto chmeľu a historických pamiatok: Žatec je ďalším českým zápisom na zozname UNESCO

Mesto chmeľu a historických
2023-10-05 12:00:00

Severočeské mesto Žatec je známe predovšetkým ako mesto chmeľu, ponúka však tiež množstvo historických pamiatok a má aj bohatú priemyselnú a vojenskú tradíciu. Mesto leží na rieke Ohři v okrese Louny v Ústeckom kraji. Má vyše 19.000 obyvateľov, čo z neho robí najväčšie mesto tohto okresu. viac »

Barokový skvost plný tajomstiev: Chrám sv. Mikuláša sa spája s menom Mozarta aj zákernej ŠtB

Malá Strana a Hradčany
2023-09-06 08:00:00

Základný kameň chrámu sv. Mikuláša na Malej Strane bol položený pred 350 rokmi, 6. septembra 1673. Išlo o čisto symbolický akt, pretože práce na stavbe kostola začali až začiatkom 18. storočia. Výsledkom je ale jedna z najcennejších barokových stavieb na sever od Álp, ktorá tvorí neodmysliteľnú súčasť pražskej panorámy. Na základný kameň ku kostolu v roku 1673 pritom poklepal samotný cisár Leopold I. viac »

Dovolenka, na ktorej sa naučíte paličkovať čipku: Orlické hory prekvapujú svojou nevšednosťou

Dovolenka, na ktorej sa
2023-09-01 11:00:00

Raj pre milovníkov cykloturistiky, ale i tých, ktorí si chcú vyvetrať hlavu a zabudnúť na každodenné starosti v krásnom prostredí hôr, múzeí a zámkov. Nezáleží na tom, čomu holdujete. Orlické hory a Podorlicko vás doslova pohladia po duši. viac »

Obľúbená zábavka turistov končí: Pražská radnica začne za použitie výťahu vyberať vstupné

Obľúbená zábavka turistov končí:
2023-08-19 09:00:00

Pražský magistrát plánuje v prízemí Novej radnice na Mariánskom námestí uzavrieť voľný prístup k výťahu páternoster a za jeho návštevu začať vyberať vstupné. Vypísanie tendra na úpravy interiéru budovy schválili mestskí radcovia. viac »

Spoznajte Karlovarský kraj: Čakajú na vás svetoznáme kúpele aj český Yellowstone

Spoznajte Karlovarský kraj:
2023-08-16 12:00:00

Rozlohou patrí k najmenším, no turistickými atrakciami všetkých prevalcuje. Karlovarský kraj ponúka svetoznáme kúpeľné mestá, český Yellowstone aj hrad, kde väznili budúceho kráľa. Spoznajte ho spolu s nami. viac »

Hradec Králové je učebnicou architektúry: Jeho návšteva sa vám nadlho vryje do pamäti

Hradec Králové je učebnicou
2023-07-31 10:00:00

Na prvý pohľad to vyznie nadnesene. Ak však nazriete do východných Čiech a sústredíte sa na karlovohradecký kraj, zistíte, že to vôbec nie je prehnané. „Salón republiky“ je viac než len označenie. Ide o zaslúžený titul pre Hradec Králové, výnimočné urbanistické mesto s unikátnymi stavbami. viac »

Neobjavené skvosty Česka: 5 nádherných zámkov, ktoré nepraskajú vo švíkoch

Neobjavené skvosty Česka: 5
2023-07-26 12:00:00

Chcete svoju dovolenku prežiť komornejšie a nepredierať sa davom turistov? České kraje vytipovali miesta, v ktorých sa návštevnícke čísla za rok pohybujú v nižších jednotkách či desiatkach tisíc a ktoré majú veľký potenciál byť medzi tými vyhľadávanejšími lokalitami. Na zoznam sa dostala aj pätica nádherných zámkov. viac »

Česko na bicykli: Tieto cyklotrasy posadia do sedla aj najväčších lenivcov!

Česko na bicykli: Tieto
2023-07-20 12:00:00

Medzi Slovákmi rastie popularita dovoleniek na bicykli, počas ktorých môžete spoznávať aj krásne regióny aj v zahraničí. Výborným tipom na takéto výlety je Česká republika. Nachádza sa tam hneď niekoľko zaujímavých cyklotrás, na ktorých si svoje zručnosti môžu vyskúšať ľudia s rôznymi schopnosťami. Rodiny s malými deťmi si môžu vybrať jednoduchší terén na rovine, ale pokiaľ patríte medzi skúsených cyklistov, môžete vyskúšať aj horské terény. viac »

Nezabudnuteľné východné Čechy: Dovolenka, z ktorej budete mať zimomriavky na chrbte

Nezabudnuteľné východné Čechy: Dovolenka,
2023-07-06 12:00:00

Predstavte si kombináciu strašidelných javov s bohatou históriou, ukončenú relaxom v cukrárni. Žiadny sen, ale realita na východe u nášho brata. Neplatí, že na svoje si prídu len romantické duše. Zážitky budú mať aj milovníci povestí a legiend a tí, ktorí chcú potešiť svoje chuťové bunky. viac »


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa