Zaujímavosti, atrakcie

Najstarší chlieb aj rúž na pery: Vedcom sa podarili úžasné objavy

Najstarší chlieb aj rúž
2024-03-17 10:00:00

Vedci tento týždeň informovali o viacerých zaujímavých objavoch. Unikátnym je najmä nález najstaršieho chleba na svete, ktorý sa podaril tureckým archeológom, ako aj najstarší známy rúž na svete, nájdený v Iráne. viac »

Päť najväčších tučkov na tróne: Henrich VIII. vážil až 160 kilogramov!

Päť najväčších tučkov na
2024-03-17 00:00:00

Henrich VIII. odloží mastné stehno a utrie si rukou kútiky úst. K jedlu zasadol o siedmej večer, a hoci už je dávno po polnoci, stoly sa stále prehýbajú pod vybranými pokrmami. „S večerou sa predsa nesmieme ponáhľať,“ usmeje sa na svojich hostí kráľ a pokynie sluhom, aby doniesli ďalšie pochúťky. viac »

Niektoré mešity v Istanbule majú športových inštruktorov, muži po modlitbách cvičia

Nová mešita, Istanbul
2024-03-16 16:00:00

Po popoludňajšej modlitbe v niekoľkých mešitách v Istanbule niektorí účastníci obracajú zrak od imáma k športovému inštruktorovi a začínajú cvičiť. Ide o nový projekt, ktorý funguje od januára v jedenástich mešitách istanbulskej štvrti Bagcilar, jednej z najhustejšie obývaných. viac »

Tristo slov pre sneh, osem pre ročné obdobia a šesť pre sobie stopy: Bohatý jazyk Saamov mizne

Tristo slov pre sneh,
2024-03-16 12:00:00

Severná saamčina, jeden z desiatich jazykov, ktorými hovoria obyvatelia Laponska Saamovia, má viac ako 300 slov pre sneh a zvláštne výrazy pre vydeseného soba. Má taký jazyk šancu prežiť na planéte, ktorá sa ohrieva? pýta sa sa britská stanica BBC. viac »

Jedlé kvety sú top trendom gastronómie, u nás sa dá použiť až 800 druhov

Jedlé kvety sú top
2024-03-15 12:00:00

Využívanie jedlých kvetov v gastronómii, ktoré sa dostalo medzi top šesť gastronomických trendov vo svete, nie je výstrelkom modernej gastronómie. Historické záznamy svedčia o tom, že jedlé kvety konzumovali už naši predkovia. Tvrdí to odborná asistentka Ústavu potravinárstva Fakulty biotechnológie a potravinárstva Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre (SPU) a vedecká garantka Potravinového inkubátora SPU Eva Ivanišová. Na území Slovenska sa podľa nej vyskytuje 800 druhov jedlých kvetov, v medicíne sa využíva 150 druhov. viac »

Tajomstvo tichomorskej mapy: Na Vianočnom ostrove nájdete Londýn, Paríž aj Poľsko

Kiribati
2024-03-15 00:00:00

Nielenže má pomerne bizarný tvar, ale zaujímavé sú aj názvy jeho osídlení. Reč je o Vianočnom ostrove, kde nájdete kúsok od seba Londýn, Paríž, Poľsko aj Banán! viac »

Kuriózna stavba minulosti: Svoju vlastnú Eiffelovku mal aj Londýn

Kuriózna stavba minulosti: Svoju
2024-03-14 00:00:00

Kúsok od Londýna by rád postavil vežu, ktorá sa stane svetovou raritou. Watkin osloví Gustava Eiffela, aby mu ju naprojektoval. Ako drzé! Francúzsky konštruktér ho samozrejme odmietne. Nevidí dôvod, prečo by mal budovať konkurenciu pre „svoju“ Eiffelovku, za ktorou sa schádzajú do Paríža ľudia z celého sveta! viac »

Bratislava má prvý oficiálny korunovačný dezert, upiecť si ho môžete aj vy

Bratislava má prvý oficiálny
2024-03-13 16:00:00

Bratislava má svoj prvý oficiálny korunovačný dezert. Je ním dezert cukrárne Asheri, ktorý sa stal víťazom prvého ročníka súťaže. Ide o jeden z nových gurmánskych projektov v rámci Bratislavských korunovačných dní 2024, ktoré sa budú konať 16. - 18. augusta. Recept je verejný. Jeho autorka si v stredu prebrala dekrét, ktorý potvrdzuje, že jej cukráreň je prvým oficiálnym miestom, kde bol korunovačný dezert servírovaný. viac »

Rodičov zahŕňajú peniazmi, no krajina aj tak vymiera: Prečo juhokórejské ženy nechcú mať deti

Rodičov zahŕňajú peniazmi, no
2024-03-13 12:00:00

Je daždivé utorkové popoludnie a Je-čin varí jedlo pre seba a svojej priateľky v malom byte na predmestí Soulu, kde žije sama. Sama, spokojne a single, píše spravodajský server BBC News. viac »

Tri národy nás predbehli: Prieskum odhalil, koho majú Poliaci najradšej

Tri národy nás predbehli:
2024-03-12 16:00:00

Poliaci majú najradšej Američanov, Talianov a Čechov. Naopak nechuť ich najviac cíti k Rusom. Vyplynulo to z najnovšieho prieskumu spoločnosti CBOS. Česi sa v ňom umiestnili na treťom mieste, keď im sympatie vyjadrilo 61 percent opýtaných, ďalších 25 percent voči nim deklarovalo ľahostajnosť a sedem percent nechuť. Zvyšok nevedel. Hneď za Čechmi skončili Slováci. viac »

Pokoj, ticho a úžasná príroda: Horské dedinky vás nabijú energiou, týchto päť je najkrajších

Pokoj, ticho a úžasná
2024-03-12 00:00:00

Horské dedinky sú obľúbeným cieľom dovolenkárov, lebo si tam môžu dokonale oddýchnuť, utriediť si v hlave myšlienky a nabrať novú energiu. Týchto päť by ste mali zvážiť pri plánovaní svojich ďalších výletov či dovoleniek. Sú totiž jednoducho úžasné. viac »

Existujú mimozemšťania? Štúdia amerického ministerstva obrany dala jasnú odpoveď

Existujú mimozemšťania? Štúdia amerického
2024-03-11 12:00:00

Štúdia amerického ministerstva obrany, ktorá skúmala hlásenie o neidentifikovaných lietajúcich objektoch (UFO) za posledných takmer sto rokov, nenašla žiadne dôkazy o existencii mimozemšťanov alebo mimozemskej inteligencii. S odvolaním sa na v piatok zverejnené závery o tom informuje web stanica Hlas Ameriky (VOA). Nárast správ o videní UFO v 50. a 60. rokoch 20. storočia mohol byť podľa Pentagonu spojený s testami amerických špionážnych lietadiel a ďalšej vesmírnej technológie. viac »

Sedemnásť Oscarov a státisíce kostýmov: Najslávnejšia krajčírska dielňa je v Ríme

Sedemnásť Oscarov a státisíce
2024-03-10 12:00:00

Rím je kvôli svojej kráse a výnimočnej atmosfére jednou z najvyhľadávanejších turistických destinácií, milujú ho však aj filmári. Obvykle využívajú nádherné ulice či námestia ako pôsobivú kulisu, putujú sem však aj v prípade, že sa dej odohráva úplne inde. V talianskej metropole totiž sídli unikátny ateliér Tirelli, kde sa šijú tie najoceňovanejšie kostýmy. viac »

Unikátny nález kúsok od Slovenska: Kamenné nástroje majú viac než milión rokov!

Unikátny nález kúsok od
2024-03-10 10:00:00

Praveké kamenné nástroje nájdené na západe Ukrajiny sú zrejme najstarším známym dôkazom prítomnosti človeka v Európe, uvádza nová štúdia publikovaná v stredu v odbornom žurnále Nature. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AP a DPA. viac »

Masajovia patria k najznámejším kmeňom sveta: O svoje tradície musia tvrdo bojovať

Zhabaná slonovina pred likvidáciou
2024-03-09 00:00:00

V srdci východnej Afriky, medzi rozľahlými savanami a majestátnymi vrchmi, žije jedinečné etnikum, ktoré svojou bohatou kultúrou a tradičným spôsobom života priťahuje pozornosť sveta. Masajovia, hrdí a odvážni, sú strážcami svojej kultúry, ktorá s ťažkosťami, ale predsa odoláva času a modernizácii. viac »


<< Predchádzajúci Nasledujúci >>
Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa