Príroda

Rozkošné tváričky s nebezpečnými zúbkami: Mačky požierajú stovky ohrozených zvierat

2024-03-17 12:00:00 |

Mačky sú síce zbožňovanými spoločníkmi ľudí, ale aj veľmi efektívnymi zabijakmi. Podľa novej štúdie totiž žerú viac ako 2000 druhov živočíchov na celom svete - vrátane stoviek ohrozených. Napísal to denník The Guardian s odkazom na výskum vedcov z Univerzity v Auburne, ktorá sa nachádza v americkom štáte Alabama.

Viac článkov

Skalnaté hory, dychberúci prírodný unikát Kordiller

Skalnaté hory, dychberúci prírodný
2024-03-15 15:30:00

Skalnaté hory na severoamerickom kontinente predstavujú pre svet dokonalý obraz nádhernej krajiny a silnej prírody - ikonický americký Západ. Oblasť známa ako Rocky Mountains, predstavuje pôsobivé horské pásmo, ktoré sa tiahne od severu Nového Mexika až po severozápadnú časť Kanady. Táto obrovská oblasť ponúka návštevníkom nespočetné prírodné zaujímavosti a divokú krásu, ktorá je domovom rôznorodej flóry a fauny. V rámci Skalnatých hôr sa nachádza hneď niekoľko národných parkov. viac »

Je to zlé, Veľkú koralovú bariéru zasiahla ďalšia vlna blednutia koralov

Je to zlé, Veľkú
2024-03-14 16:00:00

Austrálsku Veľkú koralovú bariéru zasiahla ďalšia vlna blednutia koralov. K tomuto javu dochádza, keď koraly kvôli vysokej teplote vypudia riasy, ktoré im dodávajú život a farbu. Ide už o piaty prípad za posledných osem rokov, kedy bolo v tejto prírodnej pamiatke UNESCO zaznamenané rozsiahle poškodenie spôsobené blednutím, informoval včeraserver BBC News. viac »

Ruskí dobrovoľníci odvážajú túlavé psy, v Burjatsku im hrozí smrť

Ruskí dobrovoľníci odvážajú túlavé
2024-03-14 09:00:00

Vlani v júli začal v Rusku platiť federálny zákon, ktorý umožňuje miestnym parlamentom rozhodovať o tom, ako naložiť s túlavými zvieratami. Podľa jeho autorov je cieľom ochrana ľudí pred útokmi pouličných psov. Ochrancovia zvierat však tvrdia, že úrady fakticky legalizovali hromadné zabíjanie túlavých zvierat. Zákon doteraz schválilo päť regiónov - Burjatsko, Altajská republika, Zabajkalský kraj, Magadanská a Astrachanská oblasť. Napísal to ruský server Meduza, ktorý publikoval fotoreportáž z UlanUde od portálu Bereg o záchrane psov, ktoré dobrovoľníci urýchlene odvážajú preč. viac »

Galapágy obývajú vzácne tvory: 7 fascinujúcich zvierat, ktoré inde nenájdete

Galapágy obývajú vzácne tvory:
2024-03-13 10:00:00

Súostrovie Galapágy leží vo východnej časti Tichého oceánu približne 1000 kilometrov od pevninskej časti Ekvádoru. Jeho jedinečná živočíšna a rastlinná ríša sa stala inšpiráciou pre evolučnú teóriu britského vedca Charlesa Darwina a aj dnes tam žije množstvo druhov, ktoré nikde inde nenájdete. viac »

Greenpeace vyzýva na vytvorenie širšej chránenej oblasti v okolí Galapágov

Greenpeace vyzýva na vytvorenie
2024-03-10 16:00:00

Environmentálna organizácia Greenpeace v pondelok vyzvala na vytvorenie chránenej oblasti v medzinárodných vodách na základe dohovoru OSN, aby sa zaistila ešte väčšia ochrana v okolí ekvádorského súostrovia Galapágy. TASR o tom informuje podľa správy AFP. viac »

Vedci objavili najväčšieho hada na svete: Vyzerá ako monštrum z praveku

Vedci objavili najväčšieho hada
2024-03-07 12:30:00

Výskumníci v Amazónii objavili nový druh anakondy, ktorý je teraz najväčším známym druhom hada na svete. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters. viac »

Levy lovia menej zebier: Podľa vedcov za to môže drobný živočích

Levy lovia menej zebier:
2024-03-01 09:00:00

Levom na savane v Keni sa čoraz menej darí pri love zebier a podľa vedcov za to môže narušenie rovnováhy druhov spôsobené invazívnymi mravcami. Tí totiž vytlačili domáce mravčie druhy, čo viedlo okrem iného k tomu, že levy prišli o svoj prirodzený úkryt v akáciových porastoch a to im lov komplikuje. Napísal o tom denník The Guardian. viac »

Neuveriteľné zistenie: Zmutované vlky v okolí Černobyľa dokážu odolávať rakovine

Vlk dravý (Canis lupus)
2024-02-27 15:00:00

Zmutované vlky žijúce v oblasti Černobyľa dokážu odolávať rakovine, uvádzajú výsledky dlhodobej štúdie biológov z Princetonskej univerzity v USA. TASR informuje na základe článku servera Popular Mechanics. viac »

Rekordná vzdialenosť: Vedci identifikovali vlka, ktorý sa presunul z Nemecka do Katalánska

Rekordná vzdialenosť: Vedci identifikovali
2024-02-25 10:00:00

Vedcom sa podarilo identifikovať vlka, ktorý sa presunul zo severozápadného Nemecka do Katalánska. Zviera tak urazilo najmenej 1240 kilometrov, čo je najväčšia vzdialenosť zaznamenaná pre vlka obyčajného (canis lupus), informovala agentúra EFE. Vedci zmapovali pohyb šelmy vďaka záznamom v genetických databázach. viac »

Španielske dedinky ohrozujú medvede hnedé, zaháňať ich majú hliadky

Španielske dedinky ohrozujú medvede
2024-02-24 20:00:00

Populácia medveďa hnedého žijúceho na Pyrenejskom polostrove bola kedysi takmer vyhubená. Teraz sa ale zotavila natoľko, že medvede začali ohrozovať obyvateľov dediniek na severe Španielska. Regionálna vláda Kastílie a Leónu preto vytvorila hliadky lesníkov, ktoré majú medvede z obývaných oblastí zaháňať, napísal spravodajský server The New York Post. viac »


<< Predchádzajúci 1 2 3 4 5 Nasledujúci >>
Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa