Príroda

Neobvyklý obyvateľ etiópskych ulíc: Po Harare sa potulujú hyeny, domáci sa im tešia

2024-04-22 12:45:00 |

Obyvatelia starobylého etiópskeho mesta Harar sa nedesia pri pohľade na hyeny v uliciach, ale naopak ich prítomnosť vítajú. Veria, že šelmy s typickými škvrnami na kožuchu pomáhajú čistiť ulice od zvyškov jedla a dokážu udržať na uzde zlých duchov, napísal denník The Guardian.

Viac článkov

Vedci varujú: Polárnym medveďom hrozí kvôli otepľovaniu smrť od hladu!

Vedci varujú: Polárnym medveďom
2024-02-23 16:00:00

Niektorým ľadovým medveďom hrozí smrť hladom v dôsledku zmeny klímy a topenia morského ľadu v Arktíde. Tieto šelmy sa totiž nedokážu dostatočne adaptovať na zdroje potravy na súši, potvrdili vedci v štúdií, ktorá bola zverejnená tento týždeň vo vedeckom časopise Nature. TASR správu prevzala v stredu z webovej stránky stanice BBC a časopisu National Geographic. viac »

Prieskum: Ráznejšie kroky proti otepľovaniu žiada skoro 90 percent svetovej populácie

Muž kráča okolo ton
2024-02-23 16:00:00

Vo svete panuje takmer všeobecný dopyt po vystupňovaní boja proti klimatickým zmenám. Uvádzajú to autori medzinárodného prieskumu, v ktorom 89 percent ľudí uviedlo, že vlády v ich krajinách by mali robiť viac v snahe zmierniť globálne otepľovanie. Tím európskych vedcov zároveň zistil, že ľudia "systematicky podceňujú" ochotu svojich spoluobčanov zapojiť sa do klimatického úsilia. viac »

FOTOREPORTÁŽ: Dažďový prales Guanayara vás uchváti svojou divokou krásou

FOTOREPORTÁŽ: Dažďový prales Guanayara
2024-02-22 08:00:00

Kuba patrí vzhľadom k štátnemu zriadeniu a minulosti k menej navštevovaným destináciám, turistom však pritom rozhodne má čo ponúknuť. Najviac ich lákajú nádherné karibské pláže, koloniálna architektúra, hudba, rum, cigary či staré autá, na svoje si ale prídu aj milovníci prírody. viac »

Bizarný obyvateľ morských hlbín: Táto ryba CHODÍ po dne!

Bizarný obyvateľ morských hlbín:
2024-02-21 00:00:00

Na svete žije množstvo unikátnych zvierat, ktoré nás svojou podobou či schopnosťami neprestávajú prekvapovať. K takým patria aj ryby z čeľade Brachionichthyidae. Po dne morí totiž chodia! viac »

Vzácna návšteva zo severu: Po vyše desiatich rokoch sa na Ponitrí objavili chochláče

Vzácna návšteva zo severu:
2024-02-18 20:00:00

Po vyše desiatich rokoch sa na Slovensku objavili chochláče severské. Vták veľkosti škorca, ktorý ho z diaľky aj veľmi pripomína, sa v strednej Európe vyskytuje nepravidelne. Hlavným dôvodom jeho migrácie zo severu Európy je potrava, informoval Stanislav Harvančík zo Štátnej ochrany prírody SR Správa CHKO Ponitrie. viac »

Vrchnák z fľaše aj žiarovky: Kraby pustovníky začali namiesto ulít využívať odpadky

Vrchnák z fľaše aj
2024-02-18 18:00:00

Kraby pustovníky na celom svete, ktoré ako pancier využívajú opustené schránky mäkkýšov, začínajú vo zvýšenej miere na tento účel používať kusy plastového odpadu. Vyplýva to z výskumu zverejneného v žurnále Science of The Total Environment. viac »

V Peru našli neznámy druh jaštera, pomenovali ho po spevákovi Iron Maiden

V Peru našli neznámy
2024-02-18 16:00:00

Neznámy druh leguánovitého jaštera, nájdený v rezervácii v peruánskej džungli, bol pomenovaný na počesť speváka britskej heavymetalovej skupiny Iron Maiden Bruce Dickinsona, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na správu prírodných chránených území Sernan. viac »

Otepľovanie mení život kozorožcov, podľa vedcov je to zlovestné znamenie

Matterhorn, Švajčiarsko
2024-02-10 10:00:00

Popis bežného dňa kozorožca horského v Alpách znie idylicky. Prebudí sa, keď vyjde slnko. Zje trochu trávy a divokých kvetov. Odpočíva. Zaspáva pri západe slnka vysoko v horách medzi skalami. Život tohto bylinožravca s až komicky veľkými rohmi zhruba takto vyzeral tisíce rokov, teraz sa však rýchlo mení, napísal server Vox. viac »

Jedna z najväčších ekologických katastrof: Prečo Aralské jazero vyschlo?

Jedna z najväčších ekologických
2024-02-09 00:00:00

Aralské jazero pokrývalo kedysi 67-tisíc kilometrov štvorcových, čo je väčšie územie ako Slovensko. Mestá na pobrežiach prosperovali vďaka rybolovu či priemyslu a zamestnávali približne 40-tisíc ľudí. Počas sovietskych časov dodávalo jazero do zväzu až šestinu spotreby rýb. viac »

Šokujúca štúdia: Klauny očkaté možno zvládajú jednoduchú matematiku

Šokujúca štúdia: Klauny očkaté
2024-02-08 09:00:00

Klauny očkaté si väčšina ľudí pamätá pre ich tri charakteristické biele pruhy na oranžovom tele. Nová štúdia naznačuje, že klauny využívajú jednoduchú matematiku na identifikáciu ostatných jedincov s rovnakým počtom pruhom, ako majú ony samotné. TASR informuje na základe správy servera Science.org. viac »


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa