Príroda

Otepľovanie mení život kozorožcov, podľa vedcov je to zlovestné znamenie

Matterhorn, Švajčiarsko
2024-02-10 10:00:00

Popis bežného dňa kozorožca horského v Alpách znie idylicky. Prebudí sa, keď vyjde slnko. Zje trochu trávy a divokých kvetov. Odpočíva. Zaspáva pri západe slnka vysoko v horách medzi skalami. Život tohto bylinožravca s až komicky veľkými rohmi zhruba takto vyzeral tisíce rokov, teraz sa však rýchlo mení, napísal server Vox. viac »

Jedna z najväčších ekologických katastrof: Prečo Aralské jazero vyschlo?

Jedna z najväčších ekologických
2024-02-09 00:00:00

Aralské jazero pokrývalo kedysi 67-tisíc kilometrov štvorcových, čo je väčšie územie ako Slovensko. Mestá na pobrežiach prosperovali vďaka rybolovu či priemyslu a zamestnávali približne 40-tisíc ľudí. Počas sovietskych časov dodávalo jazero do zväzu až šestinu spotreby rýb. viac »

Šokujúca štúdia: Klauny očkaté možno zvládajú jednoduchú matematiku

Šokujúca štúdia: Klauny očkaté
2024-02-08 09:00:00

Klauny očkaté si väčšina ľudí pamätá pre ich tri charakteristické biele pruhy na oranžovom tele. Nová štúdia naznačuje, že klauny využívajú jednoduchú matematiku na identifikáciu ostatných jedincov s rovnakým počtom pruhom, ako majú ony samotné. TASR informuje na základe správy servera Science.org. viac »

Šokujúce tvrdenie vedcov: Lyžiari na zjazdovkách zanechávajú večné chemikálie

Šokujúce tvrdenie vedcov: Lyžiari
2024-02-05 10:00:00

Lyžiari po sebe na zjazdovkách nechávajú takzvané večné chemikálie (perfluórované a polyfluorované látky čiže PFAS). Uviedol to dnes denník The Guardian s odkazom na štúdiu, ktorej autori v rakúskych lyžiarskych strediskách objavili 14 typov látok, ktoré bežne obsahujú vosky na lyže. viac »

Larvy múch dokážu vyčistiť fólie a plast, ten sa vďaka tomu môže recyklovať

Larvy múch dokážu vyčistiť
2024-01-18 08:00:00

Startup z Nitry vyvinul novú technológiu, prostredníctvom ktorej dokáže pomocou lariev muchy čiernej čistiť plasty a fólie od živočíšneho odpadu a pripraviť ich tak na recykláciu. Projekt už čaká na udelenie európskeho patentu. viac »

KVÍZ pre milovníkov prírody: Spoznáte zviera podľa ňufáka?

KVÍZ pre milovníkov prírody:
2024-01-14 00:00:00

Pri takom prasiatku stačí jediný pohľad na jeho rypák a nemôžete si ho pomýliť so žiadnym iným zvieratkom. Pri iných to však tak jednoduché nie je. Zabavte sa pri našom kvíze a skúste živočíchy spoznať len podľa detailnej snímky ich ňufáka. viac »

Veľká hanba: Odpadky na rieke Drina ohrozujú zdravie ľudí aj cestovný ruch

Veľká hanba: Odpadky na
2024-01-09 12:00:00

Návštevníkov inak malebného historického mesta Višegrad vo východnej Bosne privíta zo všetkého najskôr pohľad na obrovskú skládku odpadu, ktorá vznikla v tmavo tyrkysových vodách kaňonu rieky Driny. Tony plávajúcich odpadkov, prevažne plastových fliaš, ohrozujú miestnu ekonomiku založenú na cestovnom ruchu a panujú aj obavy z dopadu na ľudské zdravie, napísala agentúra Reuters. viac »

Unikátny projekt v Austrálii: Najjedovatejší pavúk sveta bude zachraňovať životy

Unikátny projekt v Austrálii:
2024-01-07 10:00:00

Obrovský samec z rodu Atrax robustus, jedného z najjedovatejších pavúkov na svete, bude pomáhať zachraňovať životy v rámci programu na získavanie protijedu v zoologickom parku severne od Sydney. Informovala o tom agentúra AP. viac »

Ako pomôcť vtákom v zime: Ideálne je klasické kŕmidlo, patria doň zrniečka aj zelenina

Ako pomôcť vtákom v
2024-01-02 13:15:00

Na prikrmovanie vtákov je ideálne klasické drevené kŕmidlo so strieškou, ktorá ochráni jedlo pred dažďom či snehom. Pri umiestňovaní kŕmidla treba myslieť najmä na bezpečnosť vtákov. V zimných mesiacoch, respektíve skorej jari, nie je čistenie kŕmidiel nutné. Pre TASR to povedal Ján Gúgh zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko. viac »

Zábavná pyrotechnika má vplyv aj na vtáky, Môžu sa zraniť aj umrieť

Vtáky letia nad poliami
2023-12-29 08:00:00

Zábavná pyrotechnika má vplyv aj na vtáky. Môžu sa zraniť či umrieť. TASR o tom informovala organizácia Ochrana dravcov na Slovensku (RPS). viac »


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa