Hrady, zámky a kaštiele Slovenska

Strečno - nádherný hrad, kde pochovali a našli neporušené telo Žofie Bosniakovej

Hrad Strečno
2023-11-22 12:00:00

Počas cesty z Bratislavy na východ Slovenska sa mnohí tešia na úsek, ktorý vedie pod hradom Strečno. Ten sa krásne vyníma na vysokom brale a v kombinácií s okolitou prírodou a žblnkotajúcim Váhom vytvára krásnu scenériu. Skúste si vašu cestu naplánovať tak, aby ste sa tam aspoň raz zastavili a vychutnali si výhľad aj spred jeho vstupnej brány, ktorý je rovnako znamenitý. viac »

OBRAZOM: Na hrade Divín spoznáte desivé nástroje stredovekých mučiarní

OBRAZOM: Na hrade Divín
2023-10-31 09:00:00

Na zrúcanine hradu Divín v okrese Lučenec zrealizovali projekt, ktorého cieľom je zvýšiť atraktivitu hradu v oblasti cestovného ruchu. Od minulého roku je tam zriadená mučiareň, v ktorej je umiestnený škripec, dereš a obnovili aj priestory hladomorne, kde je umiestnená rakva s visiacim nebožtíkom. viac »

OBRAZOM: Hradová v Košiciach láka zvyškami pevnosti aj vyhliadkovou vežou

OBRAZOM: Hradová v Košiciach
2023-09-24 12:00:00

Vrch Hradová patrí k obľúbeným turistickým cieľom obyvateľov i návštevníkov Košíc. Zvyšky základov a obvodového muriva nasvedčujú, že tam kedysi stál hrad. Pred pár rokmi v ich blízkosti pribudla vyhliadková veža, ktorá poskytuje výhľad nielen na metropolu východu, ale aj na široké okolie. viac »

Stará Ľubovňa: Po obnove hradieb vznikne na hrade prvá archeologická expozícia

Stará Ľubovňa: Po obnove
2023-09-07 14:00:00

Na hrade Ľubovňa v utorok začali s obnovou severovýchodnej hradby. Cieľom projektu, na ktorý Ľubovnianske múzeum získalo dotáciu z Ministerstva kultúry SR a Prešovského samosprávneho kraja (PSK), je záchrana a prezentácia archeologickej lokality vojenských kasární zo 17. storočia, ktoré tam objavili pred 13 rokmi. Projektová manažérka múzea Otília Barlíková staveniska uviedla, že celková investícia je na úrovni viac ako 1,2 milióna eur. viac »

Na východe obnovujú hrad Tibava, pomáhajú aj dlhodobo nezamestnaní

Na východe obnovujú hrad
2023-09-02 11:00:00

Na záchrane a obnove stredovekého hradu Tibava z 13. storočia sa podieľajú ľudia z obce Podhoroď a Sobraniec. Ako pre TASR uviedol predseda občianskeho združenia (OZ) Tibavská hradná cesta Ján Semka, ktoré obnovu zastrešuje, v roku 2018 bola na hrade vykonaná prvá etapa archeologického výskumu, architektonický výskum, ako aj geodetické práce. viac »

Turisti rozhodli: Toto sú podľa recenzií TOP hrady jednotlivých krajov

Turisti rozhodli: Toto sú
2023-08-22 12:30:00

Slovensko spoznalo najobľúbenejšie hrady a zámky jednotlivých krajov, ktoré prvýkrát v histórii získali Zlatý špendlík. Ocenené pamiatky boli vybrané na základe viacerých kritérií, medzi ktoré patrí počet hviezdičiek, celkový počet recenzií, ako aj správne vyplnený a aktualizovaný profil na Mapách a vo Vyhľadávači Google. Samotné ocenenie má podobu špendlíka a vychádza zo zobrazenia hľadaného miesta na Mapách Google. viac »

Na Oravskom hrade dokončili obnovu fasády Archívnej veže

Na Oravskom hrade dokončili
2023-08-01 08:00:00

Fasády na Archívnej veži a administratívnom trakte Oravského hradu zrenovovali. Podľa riaditeľky Oravského múzea Márie Jagnešákovej boli v nevyhovujúcom až havarijnom stave. Návštevníci si ich v obnovenej podobe môžu prezrieť už v týchto dňoch. viac »

Obnova hradu Slanec pokračuje, vo veži osadia ďalšie schodisko

Obnova hradu Slanec pokračuje,
2023-07-12 08:00:00

Práce na obnove hradu Slanec v okrese Košice-okolie pokračujú aj počas tohto leta. Ide o súčasť projektu na podporu zamestnanosti ľudí z marginalizovaných rómskych komunít, na ktorý obec Slanec získala cez Ministerstvo kultúry (MK) SR 285.000 eur. viac »

Na Strečne otvorili interaktívnu expozíciu, približuje majiteľov i dejiny hradu

Na Strečne otvorili interaktívnu
2023-07-07 09:00:00

Na hrade Strečno otvorili v pondelok novú interaktívnu expozíciu. Podľa riaditeľa Považského múzea v Žiline Michala Jureckého je rozdelená na časť o majiteľoch a správcoch hradu a časť o vojenských dejinách hradu. viac »

Obnova Krásnej Hôrky napreduje, búracie a demontážne práce sú takmer ukončené

Obnova Krásnej Hôrky napreduje,
2023-03-12 14:00:00

Obnova hradu Krásna Hôrka v okrese Rožňava v uplynulých mesiacoch výrazne pokročila, búracie a demontážne práce sú ukončené na viac ako 90 percent. Ku koncu februára bolo v rámci rekonštrukcie národnej kultúrnej pamiatky preinvestovaných viac ako 9.300.000 eur. Na piatkovom mediálnom dni v deň výročia požiaru z roku 2012 to uviedli predstavitelia Slovenského národného múzea (SNM). viac »


<< Predchádzajúci 1 2 3 4 5 Nasledujúci >>
Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa