V Banskej Štiavnici uvidíte dávno zaniknutý hrad, stačí si stiahnuť aplikáciu

V Banskej Štiavnici uvidíte
2024-03-13 09:00:00

V Banskej Štiavnici vznikla za použitia najmodernejších technológií vizualizácia dávno zaniknutého banského hradu na kopci Glanzenberg. Projekt, za ktorým stojí Oblastná organizácia cestovného ruchu (OO CR) Región Banská Štiavnica, vznikol s finančnou podporou Ministerstva dopravy SR v sume 25.000 eur. viac »

Cholera, bezdomovci aj smradľavé fabriky: Jednej štvrti sa kedysi Bratislavčania vyhýbali

Cholera, bezdomovci aj smradľavé
2024-03-08 21:00:00

Kým v súčasnosti je štvrť Nivy v bratislavskom Ružinove jednou z najlukratívnejších v hlavnom meste, na konci 19. storočia sa jej obyvatelia vyhýbali. Nemala totiž dobrú povesť a Prešporčania ju považovali za nebezpečnú. Na svojom webe to uvádza mestská časť odvolávajúc sa na článok novín Presburger Zeitung zo 14. júna 1900. viac »

Tajomstvo Trnavy odhalené: Archeológovia našli pod cestou doposiaľ nepreskúmanú Malženickú bránu

Tajomstvo Trnavy odhalené: Archeológovia
2024-02-02 16:00:00

Posledné biele miesto na mape brán stredovekého opevnenia Trnavy zaplnili archeológovia v prvý februárový deň. Vo výkope po havárii vodovodného potrubia na Jerichovej ulici objavili pozostatky Malženickej brány, ktorej presné umiestnenie doteraz nebolo známe. Uviedol to pre TASR archeológ, dekan Filozofickej fakulty Trnavskej univerzity v Trnave Erik Hrnčiarik. viac »

Nádhera pri Kremnici: Na Skalke vznikol 20-metrový ľadopád (VIDEO)

Nádhera pri Kremnici: Na
2024-01-31 12:00:00

Zásluhou mrazivého počasia pribudla na Skalke pri Kremnici ďalšia atrakcia. Milovníci adrenalínu sa môžu tešiť na viac ako 20 metrov dlhý ľadopád, ktorý sa nachádza v areáli feratového sveta. Informovalo o tom mesto Kremnica, ktoré sa spolu s Horskou službou Kremnické vrchy o túto atrakciu postaralo. viac »

Prvé auto vyrobené na Slovensku: V centre Hronského Beňadiku uvidíte repliku kultovej Drndičky

Prvé auto vyrobené na
2024-01-30 09:00:00

V Hronskom Beňadiku v okrese Žarnovicaminulý týždeň slávnostne odhalili model prvého slovenského automobilu, ktorý pred viac ako storočím zostrojil miestny zámočník Michal Majer. Za jeho skonštruovaním je pozoruhodná príhoda Majera s bulharským cárom Ferdinandom Coburgom, ktorému sa v miestnej časti Psiare pokazilo auto. viac »

V Mestskom parku v Košiciach otvorili obnovený Korčuliarsky pavilón

V Mestskom parku v
2024-01-20 16:00:00

V košickom Mestskom parku otvorili vo štvrtok obnovenú národnú kultúrnu pamiatku v minulosti známu ako Korčuliarsky pavilón. Secesnú budovu postavili na športové účely v roku 1909, teraz je súčasťou mestského rezortu a sídlom reštaurácie a kaviarne. viac »

Dobre strážené tajomstvo Žiliny: Hlavné námestie ukrýva záhadné katakomby

Dobre strážené tajomstvo Žiliny:
2024-01-06 00:00:00

Možno nad nimi kráčate pravidelne každý deň a vôbec o nich netušíte. Žilinské podzemie totiž skrýva jedno tajomstvo - nachádzajú sa tam gotické pivnice, ktoré sú sprístupnené aj pre verejnosť. Vychutnajte si perlu tejto časti Slovenska v úplne inom šate, ako ste ju poznali doposiaľ. viac »

Avatar v srdci Slovenska: Horehronie láka na unikátne nové atrakcie

Avatar v srdci Slovenska:
2024-01-01 08:00:00

Interaktívny rozprávkový svet a audiovizuálny sprievodca sú nové atrakcie, ktorými Horehronie láka návštevníkov každej vekovej skupiny. V obci Nemecká ide o pilotnú časť projektu, ktorá sa zameriava na stvárnenie sci-fi filmu Avatar, v Predajnej zasa audiovizuálny sprievodca v národnej kultúrnej pamiatke Vodný mlyn s náhonom prevedie turistov životom mlynára. viac »

Celoročné lákadlo: Na Zemplínskej šírave pribudla sauna s výhľadom na vodnú hladinu

Celoročné lákadlo: Na Zemplínskej
2023-12-26 09:00:00

Nový projekt s názvom Sauna pri slovenskom mori predstavili v letnom stredisku Medvedia hora na brehu Zemplínskej šíravy. Ide o fínsku saunu s panoramatickým sklom, ktorá ponúka výhľad na vodnú hladinu. Pomôcť má prilákať turistov do regiónu aj mimo letnej sezóny. TASR o tom informovala krajská organizácia cestovného ruchu Košice región turizmus (KRT). viac »

Sviatky pod Poľanou: Počas starodávnych Vianoc jedli ľudia sedem až deväť chodov

Sviatky pod Poľanou: Počas
2023-12-25 10:00:00

Počas starodávnych podpolianskych Vianoc jedli ľudia na Štedrý večer sedem a v niektorých domácnostiach aj deväť chodov. Neboli však také veľké, ako ich máme v súčasnosti. Významným jedlom bola cez sviatky aj krupicová kaša so škoricou. TASR to povedala Andrea Jágerová z Centra tradičnej kultúry (CTK) v Detve. viac »

OBRAZOM zo Spišskej Kapituly: Spišské diecézne múzeum vystavuje veľké poklady

 Katedrála sv. Martina
2023-11-25 12:00:00

Spišské diecézne múzeum v Spišskej Kapitule otvorili v polovici augusta 2023. Turisti často spájajú prehliadku múzea s návštevou Katedrály sv. Martina. viac »

Ozdobou Štiavnických Baní je protiturecká bašta, približuje slávneho rodáka aj prvenstvá obce

Ozdobou Štiavnických Baní je
2023-11-21 09:00:00

K množstvu pamiatok a pozoruhodností, ktoré do obce Štiavnické Bane lákajú celoročne veľa turistov, patrí aj pred pár rokmi zrekonštruovaná bašta, ktorá bola kedysi súčasťou protitureckého opevnenia. Samospráva v nej zriadila obecné múzeum, ktoré približuje slávneho rodáka Maximiliána Hella, ale aj významné míľniky a prvenstvá Štiavnických Baní. viac »

Bardejov preslávili remeslá a obchod: Vzácne stavby dodnes lákajú tisíce turistov

Bardejov preslávili remeslá a
2023-11-17 12:00:00

Mesto UNESCO Bardejov sa preslávilo svojimi remeslami a obchodom. Tie vytvorili dostatočné finančné zdroje na výstavbu reprezentatívnych meštianskych domov, ale aj náboženských, obranných (hradieb) a obchodných stavieb. Zachovali sa od stredoveku až dodnes a sú zdrojom hrdosti Bardejovčanov a dôvodom na návštevu mesta pre tisícky návštevníkov ročne. viac »

Konečne aj u nás: V Bratislave otvorili prvý svetelný park na Slovensku

Konečne aj u nás:
2023-11-17 10:00:00

Na dostihovej dráhe v bratislavskej Petržalke vznikol prvý svetelný park na Slovensku. Tvoria ho desiatky inštalácií s vyše 400.000 LED svetlami. Svetelná výstava s názvom Svetlá rozprávajú otvára svoje brány vo štvrtok (16. 11.), verejnosť ju môže navštíviť do konca januára 2024. Otvorená bude každý deň od 16.00 do 21.00 h. viac »

OBRAZOM z Oravy: Rio de Klin je kópiou svetoznámej atrakcie

OBRAZOM z Oravy: Rio
2023-11-04 12:00:00

Rio de Klin. Pod týmto zaujímavým názvom sa ukrýva atrakcia, akú inde na Slovensku neuvidíte. Na kopci Grapa nad obcou Klin totiž stojí takmer identická kópia svetoznámej sochy Krista z brazílskeho Ria. Meria 9,5 metra, spolu s podstavcom váži 23 ton a jej autorom je miestny ľudový rezbár Peter Ganobjak. viac »


<< Predchádzajúci 1 2 3 4 5 Nasledujúci >>
Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa