Ozdobou Tatier sú aj historické budovy: Kuszmannov bazár rekonštruujú, iné naopak chátrajú

Ozdobou Tatier sú aj
2023-08-31 08:00:00

Niektoré historické budovy vo Vysokých Tatrách sa darí rekonštruovať, iné dlhé roky chátrajú. Medzi pozitívne príklady záchrany zaradil Maroš Semančík z Múzea v Kežmarku Vilu Lavínu v Novom Smokovci. Naopak negatívne vníma rozpadávajúcu sa historicky prvú poschodovú i hrazdenú budovu v Tatrách, známu aj ako Vila Bellevue či Kúpeľný dom v Tatranskej Lomnici. viac »

Netradičná atrakcia na východe: Obrovského anjela postavili kvôli slávnemu hollywoodskemu filmu

Netradičná atrakcia na východe:
2023-08-18 08:30:00

Na cintoríne v obci Háj v okrese Košice okolie je asi desaťmetrová socha anjela, ktorú americkí filmári v roku 2000 po nakrúcaní vojnovej drámy Za nepriateľskou líniou s Gene Hackmanom a Owenom Wilsonom v hlavných úlohách nechali v obci. Dnes je z nej vyhľadávaná turistická atrakcia. viac »

Legenda je späť: Lanovka na Geravy je slovenským unikátom, také niečo inde nezažijete

Legenda je späť: Lanovka
2023-08-07 16:30:00

V obci Dedinky v južnej časti Slovenského raja v pondelok oficiálne otvorili zrekonštruovanú lanovú dráhu vedúcu na planinu Geravy. Prevádzku turistickej lanovky zo začiatku 70. rokov minulého storočia ukončili pre technickú nespôsobilosť v roku 2012, v súčasnosti ide o jedinú funkčnú jednosedačkovú lanovku na Slovensku. Pre verejnosť bude otvorená sezónne od 1. mája do 31. októbra. viac »

Kokava nad Rimavicou vďaka nadšencom znova ožíva, Stará škola je výnimočným projektom

Kokava nad Rimavicou vďaka
2023-07-27 12:00:00

Novohradská Kokava nad Rimavicou je ďalším príkladom toho, že keď sa nájdu ľudia s veľkým srdcom, nadšením a víziou, aj bohom zabudnutému miestu sa dá vdýchnuť nový život a spraviť z neho destináciu, hodnú návštevy. viac »

OBRAZOM: Námestie pred Kulturparkom v Košiciach zdobia tisíce kravát

OBRAZOM: Námestie pred Kulturparkom
2023-07-23 08:00:00

Tisícky kravát zdobia Biele námestie pred Kasárňami/Kulturparkom v Košiciach. Ide o umelecké dielo slovenského fotografa a konceptuálneho umelca Lousy Aubera. Na svojej webovej stránke o tom informuje K13 - Košické kultúrne centrá. viac »

Kamenné gule, stopy kanibalov aj runové nápisy: Preskúmajte najzáhadnejšie miesta Slovenska

Megonky
2023-07-18 13:00:00

Leto je ako stvorené na výlety po Slovensku. Naša krajina je plná prírodných krás či zaujímavých historických pamiatok, zaujme však aj dobrodružné duše, ktoré lákajú rôzne záhady. Vybrali sme pre vás päticu miest, spájaných s nevysvetliteľnými javmi. Možno na nich niečo zaujímavé objavíte aj vy! viac »

Vo Včelinciach vybudovali náučný chodník po pravekých náleziskách

Vo Včelinciach vybudovali náučný
2023-07-13 15:00:00

V obci Včelince v okrese Rimavská Sobota v stredu slávnostne otvorili nový náučný chodník mapujúci praveké osídlenia v juhovýchodnej časti Gemera. Archeoskanzen vznikol vďaka poznatkom z výskumu spred viac ako 30 rokov, informačné tabule sú umiestnené priamo na jednotlivých archeologických lokalitách. Informovala o tom riaditeľka krajskej organizácie cestovného ruchu (KOCR) Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová. viac »

Od príchodu vierozvestov Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu uplynulo 1160 rokov

Od príchodu vierozvestov Cyrila
2023-07-08 10:00:00

Slovenská republika (SR) si 5. júla štátnym sviatkom pripomenula príchod svätých Cyrila (Konštantína) a Metoda na Veľkú Moravu. Príchod solúnskych bratov sa datuje na leto roku 863. Tento rok uplynie od tejto udalosti 1160 rokov. viac »

Pozoruhodný objav: V Dudinciach našli osadu z doby kamennej s kostrou dieťaťa

Pozoruhodný objav: V Dudinciach
2023-07-07 08:30:00

Kostra asi ročného dieťaťa z doby kamennej, z obdobia okolo roku 4000 pred naším letopočtom, je zatiaľ najzaujímavejším nálezom archeológov v blízkosti tzv. rímskych kúpeľov v Dudinciach. Lokalitu, ktorá už prvými nálezmi napovedá, že tam stála praveká osada, už niekoľko dní skúmajú študenti z Katedry archeológie Filozofickej fakulty (FF) UKF v Nitre pod vedením profesorky Noémi Beljak Pažinovej. viac »

Krupinské podzemie sa rozšírilo o ďalšiu pivnicu, je v nej salón vín

Krupinské podzemie sa rozšírilo
2023-06-09 16:10:00

K štyrom sprístupneným pivniciam projektu Krupinské podzemie pribudla v týchto dňoch ďalšia. Pivnica je špecifická, návštevníci v nej nájdu výstavu pod názvom Hontiansky salón vín. viac »

Medvedia štôlňa - spomienka na baníctvo v Žiarskej doline

Medvedia štôlňa - spomienka
2023-06-06 11:00:00

Na Slovensku nájdete niekoľko lokalít, ktoré majú dlhú banícku históriu, no na niektoré z nich sa už časom zabudlo. Vedeli ste o tom, že sa takéto štôlne nachádzali aj na Liptove? V Žiarskej doline sa podarilo zachrániť jednu z nich, ktorú si môžete pozrieť počas dovolenky v tomto regióne. viac »

Rodošto – kúsok tureckej atmosféry v srdci Košíc

Rodošto – kúsok tureckej
2023-05-25 12:00:00

Gróf František II. Rákoci patril k významným postavám našej histórie. Na sklonku života však rodnú krajinu opustil a nový domov našiel v ďalekom Turecku. V Košiciach neskôr postavili kópiu domu, v akom tam býval, a tak môžu turisti v metropole východu uvidieť nečakaný kúsok exotiky. viac »

OBRAZOM: K unikátom Štiavnických Baní patrí strojovňa pre ohňové stroje

OBRAZOM: K unikátom Štiavnických
2023-05-14 12:00:00

Štiavnické Bane návštevníkom ponúkajú mnoho zaujímavého, k najväčším technickým vzácnostiam patrí strojovňa pri šachte Jozef. Monumentálna kamenná stavba slúžila v rokoch 1732 - 1734 podľa archívnych dokumentov ako strojovňa pre dva ohňové vodočerpacie stroje, ktoré postavil anglický konštruktér Isaac Potter. viac »

Srdce Európy: Geografický stred starého kontinentu je v malebnej slovenskej obci

Neďaleko Kremnických Baní sa
2023-04-19 12:01:00

Na Slovensku sa môžeme pochváliť viacerými unikátnosťami. Medzi ne patrí aj obec Kremnické Bane v okrese Žiar nad Hronom, ktorú vyhľadávajú ľudia z celej Európy. Keď sa tam totiž postavia na jeden bod, budú sa nachádzať presne v strede starého kontinentu. viac »

V Štavnických Baniach otvorili novú lávku, banícku históriu umožní vidieť z nadhľadu

V Štavnických Baniach otvorili
2023-04-14 07:00:00

Lávku, ktorá umožní návštevníkom a záujemcom o históriu uvidieť z nadhľadu archeonálezisko pri šachte Karol v Štiavnických Baniach, predstavili v stredu verejnosti. Lávka umožní spoznávať banícku históriu priamo na mieste bývalého banského závodu. Ako uviedla výkonná riaditeľka KOCR Banskobystrický kraj Turizmus Zuzana Jóbová, lávka sprístupňuje nielen pozostatky základov banského závodu, ale aj konského gápľa, ktorý tam kedysi fungoval. viac »


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa