V Trenčíne zrekonštruujú starý železničný most: Takúto parádu inde na Slovensku nenájdete!

V Trenčíne zrekonštruujú starý
2023-03-28 12:30:00

Starý železničný most v Trenčíne sa má do roku 2026 zmeniť na unikátny pobytový most spájajúci centrum mesta s trenčianskou časťou Zámostie. Budúcu podobu mosta odprezentoval minulý týždeň poslancom mestského zastupiteľstva trenčiansky hlavný architekt Martin Beďatš. viac »

Rozprávkový les: Neďaleko Žiliny otvorili malý raj pre deti (FOTO)

Rozprávkový les v Nezbudskej
2023-03-20 00:00:00

Slovensku ešte stále chýba poriadny zábavný park, našťastie však už aj u nás existuje zopár miest, ktoré si naši najmenší úplne zamilujú. Nedávno k nim pribudol aj Rozprávkový les medzi Žilinou a Martinom. viac »

Banka lásky v B. Štiavnici

Banka lásky
2023-03-18 20:00:00

Banská Štiavnica patrí k najromantickejším a najkrajším mestám na Slovensku. K tomuto starodávnemu baníckemu mestu, ktoré je pre svoje jedinečné technické a architektonické pamiatky zapísané na prestížnom Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, sa viaže aj jeden z najdojemnejších a zároveň najromantickejších príbehov nenaplnenej lásky u nás. viac »

Unikát pod Tatrami: Starobylé pivnice vyzerajú ako hobitie domčeky

Unikát pod Tatrami: Starobylé
2023-03-03 13:00:00

Fanúšikovia Pána prsteňov majú na Slovensku jedno obľúbené miesto. Nájdu ho priamo pod Tatrami, v rázovitej dedinke Liptovská Teplička, kde typické pivničky vyzerajú ako domčeky hobitov. Kvôli tomu do tohto regiónu prúdi veľa turistov, ktorí túžia vidieť vysnívané miesto podobné tomu z ich obľúbených príbehov. viac »

Lovecký zámoček Hohenlohe - jedna z najkrajších stavieb v Tatrách

Lovecký zámoček Hohenlohe -
2023-02-15 12:00:00

Vysoké Tatry vyhľadávame najmä kvôli krásnej prírode, ktorá nám ponúka skvelé podmienky na turistiku, ale aj na lyžovanie. Počas ich návštevy sa však presuňte aj bližšie k poľským hraniciam. Tatranská Javorina je podľa mnohých to najvýnimočnejšie, čo môžete navštíviť v našich veľhorách. Niet sa preto čomu čudovať, že práve tam v minulosti šľachtici postavili krásny zámoček, ktorý v súčasnosti patrí úradujúcemu prezidentovi či prezidentke. viac »

Chrám lásky: Rokokový kostolík v obci Ladce je zasvätený sv. Valentínovi

Chrám lásky: Rokokový kostolík
2023-02-14 08:00:00

Rokokový kostolík v areáli kaštieľa Motešických v obci Ladce v Ilavskom okrese je jediným v Trenčianskom kraji, ktorý je zasvätený patrónovi zamilovaných, sv. Valentínovi. Pre verejnosť je prístupný len zriedka, raz do roka sa v ňom konajú sväté omše. Informoval o tom historik Tomáš Michalík. viac »

Desivé miesto nad Bratislavou: Raketová základňa odhaľuje tajomstvá studenej vojny

Na kopci pamiatkovej rezervácie
2023-02-09 14:00:00

Každá krajina má niekoľko nezvyčajných atrakcií, ktoré lákajú aj cudzincov. Často sa medzi nimi nachádzajú schátrané budovy alebo zrúcaniny, kde chcú nasať atmosféru špeciálnych miest alebo odhaliť tajomstvá, ktoré kedysi skrývali. U nás k takým miestam patrí raketoví základňa na Devínskej Kobyle. viac »

Gemerské spojky zaujmú pôsobivým viaduktom i najdlhším cyklotunelom v Európe

Gemerské spojky zaujmú pôsobivým
2023-02-05 12:00:00

Najznámejším slovenským viaduktom je pravdepodobne ten Chmarošský, ktorý milovníkom cestovania azda netreba predstavovať. Málokto však vie, že svoju verziu má aj Gemer. Koprášsky viadukt je síce výrazne mladší, zato však rozpráva veľmi zaujímavý príbeh našej histórie. viac »

Rekonštrukcia vzácneho mlyna vrcholí: Kostoľany nad Hornádom sa zaradia k turistickým destináciám

Rekonštrukcia vzácneho mlyna vrcholí:
2023-01-31 07:00:00

Rekonštrukcia budovy bývalého vodného mlyna v Kostoľanoch nad Hornádom v okrese Košice-okolie je v záverečnej fáze. Stavbu, ktorá má slúžiť ako kultúrno-spoločenské centrum, by chceli uviesť do užívania na jar. Závisieť to bude aj od financií. Pre TASR to potvrdil starosta obce Anton Medvec. viac »

Neuveriteľný objav v Trnavskom kraji: Muž našiel pri potoku pravekú zbraň

Hrot na mieste nálezu
2023-01-26 07:00:00

Kamenný hrot oštepu, ktorý našiel miestny občan na poli neďaleko potoka v okrese Trnava, je najstarším ohláseným nálezom mimo výskumu v Trnavskom kraji za existencie Krajského pamiatkového úradu (KPÚ) Trnava od roku 2002. Slovenskí odborníci na paleolit určili jeho vek približne na 40.000 až 50.000 rokov, informoval o tom Matúš Sládok z KPÚ. viac »

Gemer bol kedysi železnou veľmocou: Slávnu históriu dnes pripomínajú vzácne pamiatky

Gemer bol kedysi železnou
2023-01-23 12:00:00

Kedysi najväčšie ložisko železnej rudy, dnes jedna z najnavštevovanejších turistických atrakcií Gemera. Niet divu - sami sme sa presvedčili, že v okolí vrchu Železník uvidíte na malej ploche veľké množstvo zaujímavostí, ktorým sa len máločo vyrovná. viac »

OBRAZOM: Zaujímavosťou liptovskej obce Hubová sú storočné sýpky

OBRAZOM: Zaujímavosťou liptovskej obce
2023-01-21 12:00:00

Zaujímavosťou dolnoliptovskej Hubovej je dvojica drevených sýpok postavených na kamenných základoch. Obe hospodárske budovy majú viac ako 100 rokov a sú národnými kultúrnymi pamiatkami. viac »

Unikát na juhu Slovenska: Protitureckej pevnosti v Komárne sa nič nevyrovnalo

Tip na víkend: Navštívte
2023-01-12 12:00:00

Komárno sa v minulosti mohlo pochváliť výborným obranným systémom. Jeho súčasťou bola aj pevnosť, ktorá ho chránila pred Turkami. Delí sa na dve časti podľa období, kedy boli postavené. Tá staršia sa rozprestiera na mieste bývalého hradu a novšia zase ponúka zaujímavú architektúru. viac »

Budova slovenského parlamentu je pre cudzincov unikátom, Soros ju chcel kúpiť

Budova slovenského parlamentu je
2022-12-29 13:00:00

Súčasnú budovu Národnej rady (NR) SR v tesnej blízkosti Bratislavského hradu začali stavať ešte za socializmu. Pôvodne nemala byť celoštátnym parlamentom, ale iba slovenským v rámci spoločného štátu. Budova teda nebola ideálna pre potreby samostatného štátu a demokratického zriadenia. To prinieslo neskôr aj komplikácie. Niektoré úvahy po novembri 1989 hovorili aj o zbúraní staveniska. Budovu dokončili v roku 1993. viac »

Görgeyho tunel na Skalke slúžil na prepravu vzácnych kovov. Dnes ho vyhľadávajú turisti

Görgeyho tunel na Skalke
2022-12-15 12:00:00

Medzi Kremnicou a Banskou Bystricou nájdete technickú zaujímavosť v podobe Görgeyho tunela na Skalke. Ten sa pôvodne využíval na prepravu tovaru, aby skrátil čas jednotlivých presunov, dnes je však už súčasťou obľúbenej turistickej trasy. viac »


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa