Zázrak z letnej kuchynky: Do malebnej dediny jazdia gurmáni z celého Slovenska

Zázrak z letnej kuchynky:
2022-12-12 12:00:00

Cestovanie sa väčšine z nás spája aj s ochutnávaním lokálnych dobrôt. Za skvelými gastrozážitkami však netreba jazdiť ďaleko, zaujímavé špeciality alebo samotné ingrediencie môžete spoznať aj pri potulkách Slovenskom. Dnes vás pozývame do hontianskej obce Súdovce, kde v bývalej letnej kuchynke tradičnej usadlosti vzniká ten najlahodnejší olej. viac »

Bardejovská spravodlivosť budila strach: Dnes do mesta lákajú aj miesta, spojené s obávaným katom

Bardejovská spravodlivosť budila strach:
2022-12-09 12:59:00

Stredovek bol neľahkým obdobím na život a spravodlivosť musela byť rýchla a účinná. Jedným z najvýznamnejších práv a výsad miest bolo preto hrdelné právo. Bardejovská spravodlivosť bola tak povestná prísnosťou, že v Šariši sa zvyklo hovoriť: ,,Od bardejovskej spravodlivosti ochraňuj nás, Bože!”. Na túto dobu sa zachovali pamiatky, ktoré sú dnes dôvodom na návštevu historického mesta, zapísaného do zoznamu UNESCO. viac »

Na Slovensku máme nový chrám: V Tatrách postavili Boží hrob z čistého ľadu

Na Slovensku máme nový
2022-11-18 12:00:00

Jubilejný desiatykrát postavili na Hrebienku vo Vysokých Tatrách chrám z ľadu. Tatranský ľadový dóm, ktorý je najväčšou zimnou atrakciou v regióne, tento rok sochári vytesali v štýle Božieho hrobu v Jeruzaleme. Počas stredajšieho otvorenia to uviedol manažér strediska Vysoké Tatry Lukáš Brodanský. viac »

Určené pre mŕtvych, ale tešia živých: Jurkovičove vojenské cintoríny sú vzácnym unikátom

Vojenský cintorín Konieczna -
2022-11-12 13:00:00

Vrcholné diela najznámejšieho slovenského architekta prvej polovice 20. storočia Dušana Samuela Jurkoviča sú známe nielen architektonickej obci, ale aj širšej verejnosti. Našu pozornosť si však zaslúžia aj jeho súbor troch desiatok vojenských cintorínov z I. svetovej vojny, o ktorých sa na Slovensku natoľko nevie. Ide pritom o absolútny unikát. viac »

Bratislava: Na rekonštruovanú Michalskú vežu sa opäť vrátili zvony

Bratislava: Na rekonštruovanú Michalskú
2022-11-11 08:00:00

Na Michalskú vežu v Bratislave, ktorá prechádza generálnou rekonštrukciou, sa vo štvrtok opäť vrátili zvony. Umiestnili ich na pôvodné miesto v lucerne, ktorá je súčasťou helmice veže. Väčší z nich zrekonštruovali, menší je vernou kópiou pôvodného, ktorého oprava nebola pre jeho značné poškodenie možná. Poškodený originál bude súčasťou pripravovanej novej expozície venovanej obnove Michalskej veže. viac »

Na breznianskom námestí sprístupnili zrekonštruovanú vežu, ukrýva aj byt zvonára

Mestská veža na námestí
2022-11-05 12:00:00

Na breznianskom námestí začiatkom októbra sprístupnili zrekonštruovanú historickú dominantu horehronskej metropoly, mestskú vežu. viac »

V Dargove nájdete unikátny kamenný obelisk, označoval hranicu medzi Zemplínom a Abovom

V Dargove nájdete unikátny
2022-10-30 12:00:00

Historická pamiatka, stojaca pri štátnej ceste na hranici okresov Trebišov a Košice-okolie, tzv. župný kameň, sa dočkala obnovy. V rámci projektu došlo aj k vybudovaniu náučného a zážitkového chodníka, ktorý k hraničnému kameňu vedie historickou lesnou cestou z obce Dargov. viac »

V Trnave našli mestský mlyn, po 300 rokoch pod zemou ustúpi podzemnej garáži

V Trnave našli mestský
2022-10-29 12:00:00

Mohutné brvná, ktoré pred viac ako 300 rokmi tvorili súčasť mestského mlyna, našli archeológovia v Trnave pri výskume na pozemku pri Štadióne Antona Malatinského. V hĺbke zhruba tri metre oproti súčasnému terénu ležali od času, keď stavba stratila svoj význam pre obyvateľov a koryto potoka Trnávka bolo presmerované. Investor na mieste stavia podzemné garáže budúceho polyfunkčného domu, všetky drevené konštrukcie boli po preskúmaní následne odstránené z miesta nálezu. viac »

Zadok na radnici či stĺp s odťatou hlavou: 5 kuriozít Bardejova, aké inde nenájdete

Zadok na radnici či
2022-10-17 08:01:00

Pikošky, teda úsmevné, legendami a zvláštnosťami opradené atrakcie patria k najpopulárnejším v Bardejove. Veď kde inde by ste mohli vidieť vystrčený zadok, deravého rytiera či 500-ročný vodovod? viac »

Archanjel Michal sa v nedeľu vráti späť na Michalskú vežu v Bratislave

Archanjel Michal sa v
2022-10-01 07:00:00

Zreštaurovaná a pozlátená socha Archanjela Michala bojujúceho s drakom, vytvorená v 18. storočí, sa v nedeľu (2. 10.) vráti späť na vrchol Michalskej veže v Bratislave. Po nainštalovaní sochy bude do jej hlavy vložená aj nová časová schránka. Sochu sňali vlani pre komplexnú rekonštrukciu Michalskej veže, ktorá jej má prinavrátiť jej pôvodnú barokovú podobu z roku 1758. viac »

Detské mestečko v Trenčíne - skutočne unikátna národná pamiatka

Detské mestečko v Trenčíne
2022-09-25 12:00:00

Jediným detským mestečkom na Slovensku v Zlatovciach v Trenčíne previedli minulý víkend návštevníkov. Workshop spojený s komentovanou prehliadkou národnej kultúrnej pamiatky (NKP) pripravilo občianske združenie For maat. Záujemcom chceli sprostredkovať modernú architektúru a výtvarné umenie. Pre TASR to povedala Jana Gombiková z občianskeho združenia. viac »

Trnava má novú atrakciu: Replika stredovekého katapultu meria päť metrov (VIDEO)

Trnava má novú atrakciu:
2022-09-15 12:00:00

Novú mestskú atrakciu, ktorou je replika obliehacieho zariadenia v životnej veľkosti, predstavili minulý víkend v blízkosti hradieb v Trnave počas Trnavského jarmoku. Informoval o tom zastupujúci riaditeľ Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Trnava Tourism Alexander Prostinák. viac »

OBRAZOM Historický drevený krytý most v Kluknave je jediným svojho druhu

OBRAZOM Historický drevený krytý
2022-09-10 12:00:00

Historický drevený krytý most nad riekou Hornád spája obec Kluknava so Štefanskou Hutou, ktorá je miestnou časťou Kluknavy v okrese Gelnica. Je jediný svojho druhu na Slovensku a je technickou pamiatkou. viac »

Unikátna novinka pre odvážnych: Prvá ferrata na západnom Slovensku je nad Nitrou

Unikátna novinka pre odvážnych:
2022-08-31 12:00:00

Verejnosť sa konečne dočkala. Zajtra sprístupnia Zoborské ferraty nad Nitrou, ktoré dala pod vrcholom Pyramídy vybudovať krajská organizácia cestovného ruchu (KOCR). Podľa Úradu Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK) bude ferraty prevádzkovať Zoborský skrášľovací spolok. viac »

Pri Krupine objavili starú cestu, môže siahať až do 12. storočia

Pri Krupine objavili starú
2022-08-25 07:00:00

Pozostatky niekoľko storočí starej cesty, ktorá zrejme kopírovala stredovekú tzv. veľkú cestu - via magna, objavili pri nedávnej rekonštrukcii cesty prvej triedy I/66 pri obci Devičie v okrese Krupina. Úsek, ktorý sa pri rekonštrukcii objavil, je dlhý asi 300 metrov a vedie aj ponad jeden most. Pre TASR to uviedol historik Múzea A. Sládkoviča v Krupine Miroslav Lukáč. viac »


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa