PAMIATKY, KTORÉ PLAČÚ: Secesný kaštieľ v obci Abrahám

PAMIATKY, KTORÉ PLAČÚ: Secesný
2022-05-22 12:00:00

Na Slovensku je bohužiaľ množstvo pamiatok, pod ktoré sa zub času podpísal nenávratným spôsobom. Na svoju slávnu minulosť už len spomínajú a namiesto milovníkov histórie lákajú skôr lovcov záhad. Patrí k nim aj secesný kaštieľ v obci Abrahám neďaleko Trnavy. viac »

Antická Gerulata v Bratislave má novú expozíciu: Približuje bežný pracovný deň rímskych vojakov

Antická Gerulata v Bratislave
2022-05-17 10:00:00

Význam Antickej Gerulaty v bratislavských Rusovciach, ktorá je zapísaná v Zozname svetového dedičstva UNESCO, približuje nová expozícia pod názvom Gerulata na hraniciach Rímskej ríše. Slávnostne ju otvorili cez víkend. viac »

V obci Ilija obnovili pamätník SNP, na kameňoch sú vyryté mená obetí vojny

V obci Ilija obnovili
2022-05-13 08:00:00

Pamätník SNP v obci Ilija v okrese Banská Štiavnica prešiel v uplynulom roku celkovou obnovou. Na pietnom mieste vytvorenom v svahu pri vstupe do obce sú na jednotlivých kameňoch vyryté mená tých ľudí z obce, ktorí počas druhej svetovej vojny prišli násilne o život. viac »

Zemplínske Hámre: Turizmus má podporiť zrekonštruovaná úzkokoľajka a cestný vláčik

Budova sýpky a novopostavenej
2022-05-10 07:00:00

Rozšíriť ponuku aktívneho trávenia voľného času v turisticky atraktívnej obci Zemplínske Hámre v Sninskom okrese má projekt Rekonštrukcia trate bývalej úzkokoľajky. Nová komunikácia prepojí obec s rekreačnou oblasťou Sninské rybníky a zároveň poskytne priestor pre bicyklovanie či bežkovanie. Ako pre TASR potvrdil starosta obce Ján Kepič, zo stanice na jej začiatku, v miestnom kameňolome, by ešte tento rok mal premávať i cestný vláčik. viac »

OBRAZOM V Španej Doline vyrástla historickú zaujímavosť

OBRAZOM V Španej Doline
2022-05-01 12:00:00

V Španej Doline majú historickú zaujímavosť. Na mieste bývalej trafostanice Rudných baní vyrástla nová stavba, ktorá má podobu kaplnky. Pamätník dnes slúži ako pamätník histórie a obetí baníckeho povstania, ktoré patrilo k významným, no smutným udalostiam 16. storočia. viac »

Košičania majú dôvod na radosť: Polovičný Medzevský hámor zrekonštruovali

Košičania majú dôvod na
2022-04-25 07:00:00

Polovičný Medzevský hámor v Uličke remesiel na Hrnčiarskej ulici v Košiciach po rokoch zrekonštruovali, slávnostne ho predstavili vo štvrtok. Podľa organizácie Košice Región Turizmus (KRT) ide o nový zážitkový projekt zameraný na ekoturizmus, ktorým vznikol priestor na prezentáciu kováčskeho remesla. Verejnosť si tu môže dohodnúť aj ukážky hámorníctva, či si niečo vyrobiť. viac »

Banská Belá: Veža kostola bude slúžiť aj ako vyhliadka pre turistov

Farský kostol  sv.
2022-04-20 08:00:00

Krytá ochodza rímskokatolíckeho kostola v Banskej Belej v okrese Banská Štiavnica bude slúžiť aj turistom a návštevníkom obce. Tamojšia samospráva v spolupráci s cirkvou totiž pripravila projekt sprístupnenia vyhliadky vo veži kostola. viac »

Bronzová socha Imricha Thökölyho - nová ozdoba Kežmarského hradu

Bronzová socha Imricha Thökölyho
2022-04-02 07:00:00

Na Kežmarskom hrade tento týždeň odhalili bronzovú sochu grófa Imricha Thökölyho, ktorá je dielom maďarského umeleckého sochára Lajosa Győrfiho. Na nádvorí síce stojí jeho podobizeň na koni v nadživotnej veľkosti už od minulého roka, pre pandémiu ju však slávnostne odprezentovali verejnosti až teraz. Riaditeľka Múzea v Kežmarku Erika Cintulová pre TASR uviedla, že myšlienka nainštalovať jeho sochu vznikla už dávnejšie v spolupráci s maďarským konzulátom a mestom Kežmarok. viac »

V Trnave odhalili vykopávky ďalšiu časť barbakanu

V Trnave odhalili vykopávky
2022-03-29 07:00:00

Ďalšiu časť fortifikačného systému Trnavy – barbakanu objavili archeológovia pri prácach na obnove Ružového parku na Streleckej ulici. Ide podľa archeológa Krajského pamiatkového úradu Trnava Petra Grznára o pomerne rozsiahlu stavbu, ktorá bola vybudovaná v 16. storočí z dôvodu narastajúceho nebezpečenstva zo strany Osmanskej ríše. viac »

OBRAZOM: Pri Betliari sa zachovali dva poschodové bytové domy z 19. storočia

OBRAZOM: Pri Betliari sa
2022-03-27 12:00:00

V lokalite Nižná Maša v katastri obce Betliar, okres Rožňava sa zachovali dva poschodové bytové domy z 19. storočia postavené pre zamestnancov bývalého železiarskeho podniku Andrássyovcov a Nádašdyovcov. Neskôr tu žili dôchodcovia bývalej Rimamuránskej železiarskej spoločnosti. viac »

V Parku miniatúr otvorili 20. sezónu, novinkou je Trenčiansky hrad

Návštevníci prechádzajú okolo modelu
2022-03-23 07:00:00

V Parku miniatúr v obci Podolie v okrese Nové Mesto nad Váhom otvorili v sobotu (19. 3.) jubilejnú 20. letnú sezónu. Tohtoročnou novinkou parku je historický model Trenčianskeho hradu. viac »

Hodruša-Hámre: Z Mayer šachty má byť montánne múzeum

Hodruša-Hámre: Z Mayer šachty
2022-03-08 08:00:00

V Hodruši-Hámroch v okrese Žarnovica pripravujú projekt rekonštrukcie starej Mayer šachty a jej premenu na montánne múzeum. Žiadosť o grant na dofinancovanie projektovej dokumentácie podala tamojšia obecná samospráva na Ministerstvo kultúry SR. viac »

Manželia objavili strieborný poklad: Mince piatich panovníkov vystavujú v Liptovskom múzeu

Nádoba, v ktorej sa
2022-02-28 06:00:00

Novú expozíciu Poklady spod Likavy predstavili minulý týždeň na pôde Liptovského múzea v Ružomberku. Podľa hovorkyne Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Martiny Remencovej objavil 1868 drobných uhorských strieborných mincí – denárov a dva dukáty Ľudovíta II. pred tromi rokmi manželský pár neďaleko Hradu Likava. viac »

KVÍZ Na Slovensku vzniklo niekoľko zaujímavých filmov: Viete, kde sa nakrúcali?

KVÍZ Na Slovensku vzniklo
2022-02-20 12:00:00

O tom, že Slovensko je plné výnimočných miest, určite nikto nepochybuje. Viaceré z nich padli do oka aj filmárom, a tak dotvárali scény na plátne či obrazovkách. Viete zaradiť známe snímky k lokalitám, kde sa nakrúcali? viac »

OBRAZOM Kaštieľ a Kostol sv. Valentína je ozdobou obce Ladce

Kaštieľ a Kostol sv.
2022-02-20 10:00:00

V areáli kaštieľa v Ladcoch sa nachádza kostol zasvätený sv. Valentínovi. Kostol ani kaštieľ nie je bežne verejnosti prístupný, omše sa tu konajú dvakrát ročne - vo februári na sviatok sv. Valentína a v júli. Po rekonštrukcii by západná časť kaštieľa mala slúžiť ako kreatívne centrum a umelecká rezidencia. V priestoroch bude prezentovaná história kaštieľa. viac »


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa