Srdce Európy: Geografický stred starého kontinentu je v malebnej slovenskej obci

2023-04-19 12:01:00 |   |    | 

Na Slovensku sa môžeme pochváliť viacerými unikátnosťami. Medzi ne patrí aj obec Kremnické Bane v okrese Žiar nad Hronom, ktorú vyhľadávajú ľudia z celej Európy. Keď sa tam totiž postavia na jeden bod, budú sa nachádzať presne v strede starého kontinentu.



 

Nájdete ho pri tunajšom kostole

Kremnické Bane sú nenápadnou dedinkou v stredoslovenskom kraji. Odborníci však raz prišli so zaujímavým zistením, že práve tam sa nachádza geografický stred Európy. Ten je navyše situovaný vo veľmi peknej lokalite, pri tunajšom kostole svätého Jána Krstiteľa, ktorý bol postavený mimo dediny a je obklopený krásnou prírodou. Vďaka tomu si na toto symbolické miesto môžete prísť oddýchnuť, alebo si tam urobte piknik.

Samotný stred Európy je označený pamätníkom. Ten  je umiestnený pri obrannom múre kostola, z jeho vonkajšej strany. Neskôr na tomto mieste položili aj základný kameň Slovenskej štátnosti, pri ktorom vždy na Deň ústavy organizujú slávnostné stretnutia.

Najjednoduchšie sa k nemu dostanete autom, pretože sa nachádza priamo pri hlavnej ceste. No ak máte chuť na prechádzku, zaparkujte v dedine a vyberte sa ku kostolu pešo. Z centra obce sa tam pomalou chôdzou dostanete do pol hodiny. Počas pekných dní sa vám navyše naskytne nádherný výhľad na okolitú prírodu.

 

Pôvodne tam bola len rotunda

Kostol svätého Jána Krstiteľa patrí k najstarším zachovaným stavbám v regióne. Jeho základy položili v 13. storočí, ale pôvodne mal úplne inú podobu. Najprv tam totiž stála len jednoduchá rotunda, ktorú postupne prerábali až do súčasného stavu. Pôvodne zrejme bola na pútnickom mieste, takže sa k nej chodievalo modliť veľa veriacich.

Najväčšie zmeny prebehli v 16. storočí, keď sa výrazne zväčšila kapacita svätostánku a nadobudol prvky gotického štýlu. V 18. storočí ho dokonca navštívil Jozef II., ktorý sa neskôr stal cisárom. Počas komunizmu sa kostol takmer vôbec nevyužíval. V roku 1988 sa navyše dostali dnu vandali, ktorí poškodili celé zariadenie. Našťastie po páde režimu investovali peniaze do obnovy a chrám sa podarilo kompletne zrekonštruovať. V súčasnosti je vonkajší areál voľne prístupný pre verejnosť, dohodnúť sa môžete aj na prehliadke interiéru.

 

Boli súčasťou Kremnice

Oblasť Kremnických Baní bola osídlená od 14. storočia, odkedy pochádza aj prvá zmienka o obci. Obec mala vždy významnú pozíciu. V minulosti tam ústili viaceré banské šachty a viedol tadiaľ aj banský vodovod. Najťažšie obdobie zažili v roku 1849, keď sa v dedine odohrala krvavá bitka, ktorú viedli maďarskí povstalci proti cisárskemu vojsku. Pôvodne mala iné názvy, tým najstarším bol Villa Johannis. Keď sa však dostali pod správu Kremnice, prebrali jej pomenovanie aj do svojho oficiálneho názvu. Zaujímavosťou je, že sa Kremnickým Baniam od tohto mesta podarilo osamostatniť až v roku 1954.

 

Nikdy nemali veľa obyvateľov

Pre región je typická architektúra viacgeneračných zrubových domov. Najstaršie z nich sa podarilo uchovať z 18. storočia. Na rozvoj obce malo významný vplyv baníctvo, ktorému sa venovala väčšina obyvateľstva. Dôležitým zdrojom príjmov bol aj chov dobytka a poľnohospodárstvo. Miestne ženy sa v minulosti venovali tvorbe paličkových čipiek, no táto pekná tradícia so začiatkom 2. svetovej vojny zanikla, keď sa ženy museli namiesto chlapov starať o celý chod domácnosti.

 

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa