Ľubľana

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Ľubľana, Slovinsko



 

Ľubľana je hlavným a tiež najväčším mestom Slovinska a v rímskych dobách bola súčasťou talianskej provincie. Poloha mesta, a krajiny ako takej, by ani nemohla byť dokonalejšia. Ponúka more, vysokohorské štíty, zelené kopce a šumivé rieky a jazerá. Miestni žartujú, že v máji môžete deň stráviť ranným lyžovaním na zasnežených vrcholkoch a popoludní sa kúpať v mori.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Ľubľane

 

DOPRAVA

Centrum Ľubľany je pomerne malé, preto by nemal byť problém pohybovať sa po meste pešo. V turistických informačných centrách, ktoré sa nachádzajú v centre, ale tiež na dopravných uzloch, ako je napríklad vlaková a autobusová stanica, si môžete vyzdvihnúť bezplatnú mapku mesta. Ulice sú zreteľne označené, takže s navigáciou by ste sa tiež nemali veľmi potrápiť.

Ak sa však predsa len rozhodnete pre využitie mestskej hromadnej dopravy, k dispozícii sú vám mestské autobusy. Prevádzkovaných je 22 liniek, pričom väčšina z nich premáva najmenej raz za 15 minút. V prevádzke sú od 5:00 do 22:30. Dajte si však pozor – niektoré linky v nedeľu vôbec nepremávajú. Pre využívanie hromadnej dopravy si zakúpte Urbana kartu, ktorá funguje podobne ako električenka. Kartu je možné zakúpiť si v samoobslužných automatoch, ktoré sa nachádzajú na autobusových zastávkach v meste, v turistických informačných centrách a v stánkoch s novinami. Nabiť ju môžete sumou od 1 do 50 EUR. Následne, po vstupe do autobusu prednými dverami musíte kartu priložiť ku čítačke. Potvrdením o transakcii je tiché pípnutie a rozsvietené zelené svetlo, zatiaľ čo hlasnejšie pípnutie a červené svetlo signalizuje neuskutočnenie platby. Cena za jednu cestu je 1,20 EUR a zahŕňa neobmedzený počet prestupov do 90 minút od prvého nástupu do autobusu.

Ďalšou možnosťou sú taxíky. Ak sa preň rozhodnete, odporúčame objednať si ho telefonicky, nakoľko v takomto prípade je poplatok oveľa nižší, ako keď využijete taxík čakajúci na ulici. Pokiaľ číslo taxíka začína na „080“, ide o bezplatné telefónne číslo, na ktorého hovor môžete využiť aj telefónnu búdku. Medzi cenovo adekvátne a obľúbené taxislužby patrí Taxi Ľubľana, Taxi Laguna, Taxi Metro a Intertours Taxi.

Pre aktívnejších je tiež k dispozícii jazda na bicykli. Tie si môžete požičať v niektorých z turistických informačných centier, ako aj v niektorých hoteloch. K dispozícii je tiež systém „BicikeLJ“, vďaka ktorému si bicykel môžete na prvú hodinu požičat zadarmo. Druhá hodina stojí 1 EUR, tretia hodina 2 EUR a každá ďalšia 4 EUR. Ku zapožičaniu je nutné prihlásiť sa kreditnou kartou online.

Čo sa týka vstupu do mesta z okolitých miest alebo krajín, najvyužívanejšia je cesta autom. Ľubľana leží v strede slovinskej cestnej siete, čo znamená, že sa k nej ľahko dostanete. V centre mesta je niekoľko parkovísk a tie najlacnejšie sa nachádzajú na jeho okraji. Mnohé dokonca ponúkajú celodenné parkovanie, vrátané ktorého máte v cene aj spiatočný lístok na mestský autobus. Možné je aj krátkodobé parkovanie v centre, v modrých zónach, pričom poplatky sa pohybujú okolo 0,7 EUR za hodinu. Pozor ale - parkovacie automaty nevydávajú, avšak akceptujú aj spomínanú kartu Urbana. V meste je možné si auto aj prenajať.

Medzištátne autobusy sú prevádzkované najmä z hlavnej autobusovej stanice (avtobusna postaja), ktorá sa nachádza hneď vedľa železničnej stanice. Medzi priame medzinárodné spojenia patrí napríklad Terst (2 hodiny), Benátky (4 hodiny), Bologna (6 hodín), Budapešť (6), Mníchov (7 hodín), Belehrad (8 hodín) či Viedeň (5 hodín).

Pre vlakovú dopravu je možne využiť miestne vlakové spojenia, ktoré premávajú po celej krajine - žiadny bod v Slovinsku nie je vzdialený viac ako 3 hodiny, alebo medzinárodné, napríklad do  Záhrebu (2 hodiny), Rijeky (3 hodiny), Grazu (3 hodiny), Salzburg (4 hodiny), alebo Viedne (6 hodín). Medzinárodným letiskom je letisko Jože Pučnika, ktoré sa nachádza 27 kilometrov od centra mesta. Letisko obsluhujú spoločnosti ako Adria Airways, Air France, EasyJet, Finnair, Air Serbia alebo Wizzair. Pre cestu z letiska do mesta môžete využiť verejné autobusy, ktoré odchádzajú každú pol hodinu zo stanice umiestnenej priamo pred terminálom. Cestovné sa platí priamo vodičovi.


UBYTOVANIE

Najväčší výber ubytovacích zariadení ponúka Ľubľana najmä v lete, kedy sa v meste zdržiavajú turisti. V ponuke, je okrem hotelov na vysokej úrovni, aj niekoľko ubytovní a študentských domov, ktoré počas prázdnin fungujú ako hostely. Medzi odporúčané patria napríklad:

Vila Veselova – ubytovanie vo vyše 100-ročnej viktoriánskej vile neďaleko parku Tivoli sa nachádza 5 minút chôdze do centra mesta. Vila ponúka bezplatné raňajky, samoobslužná kuchyňu a práčovňu a v spoločných priestoroch je k dispozícii bezplatné Wi-Fi pripojenie. Izby sú v porovnaní s bežným hotelom pomerne veľké a zaujímavosťou je, že namiesto očíslovania má každá izba priradenú inú farbu. Ceny sa pohybujú od 20 do 40 EUR za noc. Personál recepcie je veľmi priateľský a veľmi nápomocný, avšak na mieste sa nezdržuje v noci, preto ak plánujete prísť neskôr, kontaktuje personál vopred.

Guest House Martin - penzión s priateľskou atmosférou a anglicky hovoriacim majiteľom, ktorý sa nachádza v pokojnej rezidenčnej zóne. Všetky izby sú dvojlôžkové, jediný rozdiel je iba v sociálnom zariadení, ktoré môže byť buď spoločné alebo priamo na izbe. K dispozícii je aj spoločná kuchyňa. Cena za izbu je 40 EUR.

Hotel Park - ubytovanie je rozdelené na hotelové a hostelové izby. Izby v hosteli sú lacnejšie, avšak so spoločným sociálnym zariadením a nie sú vybavené televízorom. Cena za hotelovú izbu je približne 90 EUR.

Hotel Mons - 4-hviezdičkový hotel, ktorý ma v ponuke aj telocvičňu, saunu, biliard, požičovňa bicyklov, bezplatné transfery do centra Ľubľany a na letisko a ktorý tiež usporiadava výlety. Jednolôžková izba stojí na noc 90 EUR, dvojlôžková 115 EUR.

Kongo Hotel & Casino - obľúbený hotel najmä medzi obchodnými cestujúcimi a cestujúcimi s rodinou. Izby sú vybavené pohodlnými posteľami, kúpeľňou, minibarom, televízorom a bezplatným Wi-Fi pripojením. Kasíno je otvorené nonstop a ponúka rôzne druhy zábavy. Reštaurácia ponúka každé ráno teplé raňajky formou bufetu. Ceny izieb sa pohybuje od 59 EUR.

Zarezervujte si lacné ubytovanie v Ľubľane on-lineBooking.com

 

 

JEDLO

Centrum Ľubľany je plné útulných kaviarní s vonkajším posedením a kvalitných reštaurácií. Vo väčšine z nich nájdete miestne slovinské špeciality z lokálnych potravín. Vyskúšajte napríklad hamburger z konského mäsa na slovinský štýl podávaný v podniku Hot Horse. Nielen, že je chutný, ale tiež pomerne lacný, a je skvelou voľbou po náročnom dni. Na typicky slovinskom jedle si môžete pochutnať aj v Gostine Sokol, ktorá túto tradičnú kuchyňu ponúka a kde sú dokonca čašníci oblečení v tradičnom kroji. Jedlo je výdatné a podáva sa v štedrých porciách.

Nech už si však vyberiete akúkoľvek reštauráciu, určite ochutnajte niektorú z miestnych špecialít, ktoré nájdete aj v ponuke pouličných stánkov. Populárny je napríklad krémový koláč – podobný krémešu, ktorého originálnych domovom je rekreačné mesto Bled. Získať je ho možné takmer všade. Ide o jednoduchý zákusok, avšak napodiv neodolateľný. Tenká a chrumkavá vrstva lístkového cesta je základom pre bohatú dávku krémovej peny a ešte väčšej vrstvy šľahačky. Ďalšou pochúťkou je burek, ktorý je známy aj v okolitých krajinách, avšak v Slovinsku ho nájdete s odlišnými plnkami. Burek, mäkké teplé pečivo, môže byť  neplnené napríklad višňami alebo jablkami, či už tradičným smotanovým syrom.

Pokiaľ by ste si však iba radi sadli na drink, väčšina barov je umiestnených na uliciach vedúcich rovnobežne s riekou a pri hlavnom námestí. Najzaujímavejšie bary však skôr nájdete v skrytých uličkách mesta, než priamo pri rieke.

 

ZÁBAVA

Ak vás nezaujme ani jedna z pamiatok, či múzeí, môžete si vyskúšať aj niečo netradičné. Pre odvážlivcov ponúka mesto napríklad lety balónom, ktoré sú prevádzkované iba skoro ráno, kedy začína východ slnka. Celý let trvá približne 3 až 4 hodiny, pričom doba samotného letu je jedna hodina. Viac informácii nájdete tu.

Ďalšími atrakciami sú vodné mesto Atlantis, ktoré nájdete v nákupnej štvrti BTC City. Vodný park ponúka 14 bazénov, termálne kúpele, šmýkačky, sauny a špeciálnu časť určenú deťom. Vstup sa pohybuje od 6 do 14 EUR. Laguna Fun & Spa ponúka rovnaký druh oddychu, avšak otvorené má iba od júna do septembra.

Vydať sa tiež môžete na výlet loďkou po rieke Ľubľica, ktorý ponúka viacero spoločností. Ak budete ale chcieť netradičný zážitok, drevená loď Laker Craft je najmalebnejšou loďkou a stojí rovnako, ako ostatné zájazdy.

 

NÁKUPY

Najznámejšími miestami v Ľubľane na nákup sú nákupná štvrť BTC City, ktorá sa nachádza na severovýchodnom okraji a nákupná štvrť Rudnik na juhovýchode mesta. Priamo v centre mesta sa však nachádza aj niekoľko obchodných domov ako Maximarket, H&M, Müller, Nama a ulica Čopova disponuje množstvom malých obchodíkov – či už luxusných alebo tých, ktoré vlastnia miestni obchodníci. Nakúpiť si môžete aj na nedeľňajšom blšom trhu, ktorý je dostupný každú nedeľu na Gallusovom nábreží. Nájdete tu približne dvesto stánkov ponúkajúcich široký sortiment. Ďalším zaujímavým bodom je centrálny trh pod holým nebom, ktorý ponúka širokú škálu miestnych výrobkov - miestne syry, pečivo a mäso, a výrobky sa dokonca líšia v závislosti od ročného obdobia.  Trh je otvorený každý deň, okrem nedele, od skorého rána až do popoludnia.


SLÁVNOSTI, UDALOSTI

V lete je v jeho centre množstvo podujatí sponzorovaných mestom, od detských workshopov a verejných ihrísk vybudovaných priamo na uliciach, ktoré sú pri tejto príležitosti uzavreté pre dopravu, až po nekonvenčné pouličné predstavenia a hudobné udalosti všetkých žánrov . medzi najznámejší patrí Trnfest. Zaujímavý je aj Artish Market, trh ktorý sa usporiadava raz mesačne a ponúka pohľad na umenie v centre mesta. Zúčastňujú sa ho tiež miestni obchodníci a remeselníci, ktorí predávajú všetko - od šperkov až po vlastné umenie. Koná sa vždy poslednú sobotu v mesiaci.

Za zmienku rozhodne stojí aj Open Kitchen, alebo „kuchyňa pod holým nebom“, ako by sme ju mohli nazvať, kde sa stretávajú reštaurácie z celého Slovinska. Cieľom je priniesť obyvateľom a turistom chutné jedlo za prijateľné ceny. Otvorená je každý piatok od marca do októbra od 8:00 do 21:00, na námestí Pogačarjevského.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

 

   TOP 10 ATRAKCIÍ V MESTE   

 

Trojitý most (Tromostovje) - pozostáva z troch samostatných malebných mostov umiestnených vedľa seba. Dva bočné mosty boli postavené podľa návrhu známeho slovinského architekta Jožeho Plečnika v 30. rokoch a stredný most je ešte z roku. Susedné námestie Prešeren so sochou najväčšieho slovinského básnika Francúzska Prešerena je doslova centrom Ľubľany a miestom stretnutí pre domácich.

Dračí most (Zmajski Most) – most bol dokončený v roku 1901. Strážia ho štyri sochy drakov, ktoré sa nachádzajú aj v erbe mesta. V okolí mosta ale buďte opatrní, pretože sa nachádza na hlavnej frekventovanej ceste.

Ľubľanský hrad – dostať sa sem môžete buď lanovkou, alebo môžete ísť pešo. Z veže je nádherný výhľad na celé mesto a v diaľke môžete vidieť aj rieku Sávu a Kamnikské Alpy. Vstup do hradného dvora, kaplnky a obchodov so suvenírmi je bezplatný, ale za vstup do veže sa platí poplatok.

Námestie republiky – miesto, kde sa zhromaždili davy v čase, kedy Slovinsko oznámilo svoju nezávislosť v roku 1991. V minulosti tiež bolo miestom významných verejných zhromaždení a demonštrácií. Priamo oproti námestia sa nachádza slovinský parlament. Jeho fasáda je vyzdobená umeleckými nahými sochami Slovincov v práci aj vo voľnom čase.

Námestie Prešeren – je hlavným námestím Ľubľany. Koncipované je tak, že sa tam schádzajú všetky dôležité ulice v meste, takže sa zároveň stáva dobrým východiskovým a orientačným bodom na potulky centrom. Ľudia sa tam radi stretávajú na posedení s priateľmi a často tam organizujú rôzne podujatia. V zime sú jeho súčasťou kúzelné vianočné trhy. Námestie dostalo svoje pomenovanie podľa básnika France Prešerena. Jedna z jeho básní sa stala slovami národnej hymny Slovinska.

Rímske ruiny – západne od centra mesta sa nachádzajú zvyšky rímskych mestských hradieb, vrátane niekoľkých stĺpov od vstupnej brány.

Kostol Zvestovania - na hlavnom námestí sa nachádza františkánsky kostol Zvestovania. Ten má výraznú červeno-bielu fasádu, vďaka čomu sa stáva hlavným bodom historického centra. V 17. storočí ho postavil taliansky architekt Francesco Robba. Jeho súčasťou je aj ďalšia budova, v ktorej kedysi sídlil menší kláštor. Má nádherne zdobený oltár a majestátne priečelie, ktoré dopĺňa menšie schodisko.

Križanke - v minulosti v priestoroch tejto historickej budovy sídlil kláštor. V roku 1952 sa však v meste konal veľký hudobný festival, na ktorý nenašli žiadne vhodné priestory. Preto významný domáci architekt Jože Plečnik dostal za úlohu premeniť nevyužitú budovu bývalého seminára na modernú outdoorovú koncertnú sieň. Tá sa mala opierať o auru tohto miesta a nemala úplne potlačiť jeho pôvodný charakter. V súčasnosti tam v lete pravidelne organizujú rôzne hudobné vystúpenia a divadelné prestavenia.

Kostol svätého Mikuláša - na území súčasnej Ľubľany sa pôvodne nachádzali tri chrámy, ktoré však po vpáde Turkov kompletne zničili. Pri novej výstavbe označili ako hlavný svätostánok kostol svätého Mikuláša, ktorý sa vyznačuje bohatou interiérovou freskovou výzdobou. Jeho najzaujímavejšou časťou sú vchodové dvere, na ktorých sa nachádzajú fragmenty z dejín kresťanstva v týchto končinách. Nechýba tam ani spomienka na návštevu pápeža Jána Pavla II. v Slovinsku.

Múzeum architektúry - usporiada stálu expozíciu diel Jože Plečnika. Vstup pre študent stojí 1 EUR, pre dospelého 2 EUR. K dispozícii je aj prístavba Múzea architektúry. V tej sa nachádzajú izby s umeleckým originálnym nábytkom a osobnými predmetmi Jože Plečnika, archív jeho náčrtov a plánov a zbierka korešpondencie. Prístup je možný iba so sprievodcom, v skupinke, ktorá nemá viac ako 7 osôb a je rezervovaný najmenej päť dní vopred.

Múzeum moderného umenia – pre tých, ktorí uprednostňujú súčasné umenie, sa v múzeu nachádza národná zbierka slovinského umenia 20. storočia, zbierka diel bývalej Juhoslávie a východoeurópska zbierka. Vstup pre dospelých je 5 EUR, pre študentov 2,50 EUR.

Národná galéria - vystavuje dve dôležité stále zbierky, ktoré zahŕňajú diela najlepších a najslávnejších slovinských maliarov, Jama Grohar a Jakopic Azbe.

Národné múzeum Slovinska - najstaršie a najväčšie slovinské múzeum. Založené bolo v roku 1821 a súčasná budova múzea na bola postavená v roku 1888 a bola prvou budovou, ktorá bola venovaná výlučne kultúre v Slovinsku. Vstup do múzea je zdarma každú prvú nedeľu v mesiaci.

Slovinské prírodovedné múzeum - vyznačuje sa takmer úplnou kostrou 20 000 rokov starého mamuta nájdeného pri Kamniku v roku 1938, 200 miliónov rokov starou kostrou fosílnych rýb nájdenou v národnom parku Triglav a novou 13-metrovou kostrou veľryby. Múzeum má tiež k nahliadnutiu veľkú zbierku minerálov.

Galéria Tivoli - špecializuje sa na umelecké predstavenia, často v spolupráci s medzinárodnými inštitúciami. Vstup pre dospelých je 5 EUR, pre rodiny 9 EUR.

Mesto Metelkova – miesto, kde sa zhromažďuje samostatne vyhlásená autonómna kultúra alternatívnych umelcov, mnohých subkultúr a mládeže. Na mieste kedysi bývali vojenské kasárne, teraz je miesto plné podzemných barov a nočných klubov.

Park Tivoli - hlavný mestský park. Môžete si sadnúť na lavičku v parku a užívať si slnko. Park je tiež obľúbenými víkendovým miestom pre miestnych obyvateľov.

Univerzitné botanické záhrady - Ľubľanská botanická záhrada je najstaršou slovinskou kultúrnou, vedeckou a vzdelávacou inštitúciou. Založená bola v roku 1810, v čase ilýrskych provincií, ako záhrada pôvodnej flóry a časti centrálnej školy.

 

INTERNET

https://www.visitljubljana.com/en/visitors/

https://www.ljubljana.info/

 

APLIKÁCIE

Ljubljana Map and Walks – aplikácia ponúka zoznam atrakcií a najkrajších prechádzok po meste, spolu s mapou. Na výber je dokonca niekoľko tematických prechádzok, ako napríklad náboženská, kultúrna, či prechádzka po tradičných trhoch

Bicikelk Ljubljana – pomocou aplikácie môžete nájsť dokovacie miesta poskytujúce prenájom bicyklov.

Ljubljana Offline mapa – mapy mesta dostupné aj bez internetu

TaxiMetro Ljubljana – pre objednanie taxíka stačí jeden klik. V aplikácii môžete sledovať aj presný pohyb taxíka

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa